krpan in druščina postani član

Naslov teme: vadnina ali članarina v športnem društvu (klubu)

4172  04.09.2020 - 08:08h / DDPO / Avtor: vesolje / 164 / 4

Pozdravljeni!

Športno društvo (nogometni klub) za plačilo treningov mesečno izdaja račune - gre za profitno dejavnost. Sam sem mnenja, da se na račun napiše vadnina in po DDPO obdavči te pridobitne prihodke. Pri nekaj ostalih klubih vidim, da na račun pišejo članarina - ki pa je nepridobitna. Prosim še za ostala mnenja, kaj se vam zdi prav. Ker članarina je zame prostovoljna in jo plačajo člani kluba 1x letno (navadno na zboru društva). 

Urša - 04.09.2020 - 08:39

Plačilo za treninge je vadnina in spada pod pridobitno dejavnost. Tudi stroški, ki so povezani z treningi in tekmami so pridobitna dejavnost. Članarina pa je nepridobitna dejavnost in ponavadi znaša manjši znesek oziroma ni nadomestilo za vadnino. V nekaterih klubih, ko pogledaš imajo potem članarine v znesku 600 eur.

aninah - 05.09.2020 - 12:34

Pravilno bi bilo, da se zaračunava vadnina. To je seveda predmet obdavčenega DDPO-ka in tudi podlaga za promet DDVeja. Verjetno je tudi, da  trenerja plačujejo. Potem pa se postavi vprašanje, kako tega trenerja plačujejo. Tudi on bi moral ali izdati kakšne račun za treniranje ali bi morala biti obračunana kakšna podjemna pogodba. Zelo dosti tega se dogaja v klubih druge lige, še več pa v klubih tretje lige. V prvi nogometni ligi naj tega ne bi bilo ali pa zelo malo. večino teh nepravilnosti bi se lahko odpravilo  skozi licenciranje, ki ga morajo kljubi opraviti. Za licenciranje je potrebno pripraviti kar velik zalogaj neke dokumentacije in če bi bilo vse pravilno, potem vadnin ne gre zamenjati za članarine. Prva liga je dodatno še pod drobnogledom revizorja in že zaradi tega se marsikaj mora urediti.  Je pa večji problem, da se večina klubov bori s pridobivanjem sredstev in potem če ni dovolj denarja, stroškov je vedno preveč, se iščejo vsi obvodni kanali. To je vse lepo in prav, dokler ni kakšne davčne kontrole. Iz lastnih izkušenj izhajam, da je pri davčni to skoraj nemogoče zagovarjati.  Vodstvo društva je tisto, ki prevzema odgovornost na sebe. Predsedniki raznih društev se marsikdaj ne zavedajo, kakšna bremena in odgovornosti so si naložili na sebe. 

Katja - 05.09.2020 - 22:35

Lahko poimenujete kakor koli želite, furs bo preverjal kaj dejasnko je bilo plačano, ne glede na poimenovanje.

Stojan Prinčič - 21.02.2023 - 11:41

Pozdravljeni,
Vadnina je stvar plačila za določeno dejavnost, uslugo, ki jo vdeči plača nekemu klubu, društvu ali samostojnemu vaditelju in vsekakor je to delo, novoustvarjena vrednost, ki je obdavčena z DDV. Lahko pa bi bila dejavnost, ki je družbeno zelo koristna, kot je dejavnost športnih vaditeljev, ki posredno skrbijo za zdravje občanov, neobdavčena ali obdavčena z nižjo stopnjo davka. 
Članarina je jasna. Vsak, ki želi postati član in sprejemati vse obveznosti in pravice po statutu društva, plača letno članarino in ta ni obdavčena.
Člani društva lahko tudi prispevajo, kot se dogovorijo v društvu, recimo na skupščini, lahko pavšalno mesečno  neko vsoto prispevkov za kritje stroškov (najem telovadnice, prevozni stroški,...) in to tudi ni obdavčeno.
Vprašanje imam zahvala in plačilo vaditelja. Vaditeljev, ki bi delovali prostovolno, brezplačno jih ni več ali jih je zelo malo. Vprašanje je kako naj nagradimo vaditelja, ki je tudi član društva? Nagrada za prostovolno delo? Kakšne so možnosti?
Vprašanje kako naj plačamo zunanjega vaditelja? Kakšo pogodbo mora imeti društvo sklenjeno za to dejavnost.?Ali je to podjemna pogodba? Davki in prispevki so za to obliko sodelovnja nenormalno visoki: za 100€ izplačila je 120€ davkov in prispevkov?  To izredno podraži vodeno vadbo za vsakega posameznika, kar menim, da je družbeno nedopustno.
Hvala na odgovorih.