krpan in druščina postani član

Naslov teme: s.p. - porodniška , ali lahko v tem času vseeno izda(ja) račune ?

4148  02.09.2020 - 09:39h / Ostalo / Avtor: Tina / 324 / 10

KO t že sam naslov teme pove, ali gre lahko s.p. ( recimo da je to oče),  na  10 mesečno porodniško, in medtem časom vseeeno opravlja kako delo, medtem ko mu čas dopušča  oz  izda kak račun za storitve .
dejstva: partnerka je v času covida izgubila službo, pa se išče najugodnejša finančna kombinacija . hvala za namige. 

Danja - 02.09.2020 - 09:44

Partnerko naj prijavi na s.p. kot brezplačno pomoč družinskega člana (ki lahko dela samo dve uri na dan, zato naj bodo tudi prihodki temu ustrezni)

Tina - 02.09.2020 - 11:41

Hvala za  odg. ..  verjetno bo prišel v poštev kdaj drugič . Po trenutnih podatkih nimata skupnaega gospodinjstva oz uradno nimata nič skupnega. tako da moram najti še kako drugo rešitev

Ivana - 02.09.2020 - 12:10

- Če ima s.p. dejansko nekoga drugega, ki opravlja delo potem se brez problema izda račun
- če je to brezplačna pomoč družinskega člana tudi lahko

Glede na napisano predvidevam, da partnerka ni mama otroka. V nasprotnem primeru pa bi mama šla na porodniško in oče naprej dela na s.p.-ju.

Tina - 02.09.2020 - 13:10


- Če ima s.p. dejansko nekoga drugega, ki opravlja delo potem se brez problema izda račun   -  Logično ,  a nima 
- če je to brezplačna pomoč družinskega člana tudi lahko  -ne vem če se lahko partnerka ,s katero živi na koruzi in s katero pričakuje otroka , smatra kot družinski član. 

Glede na napisano predvidevam, da partnerka ni mama otroka. - JE  mama oz v kratkerm bo , a  brez dohodkov (osnove za večjo osnovo za porodniško ) , zaradi odpovedi zaposlitve.,V nasprotnem primeru pa bi mama šla na porodniško in oče naprej dela na s.p.-ju..  ZATO iščejo  legalno čim bolj finnačno ugodno kombinacijo.

Simbi - 02.09.2020 - 18:10

"porodniška" je v bistvu razdeljena na materinski dopust (prve tri mesece) ki pripada samo mami in starševski dopust (naslednjih 9 mesecev), ki ga je možno kombinirati mama/oče (eden ali drugi ali kombinacija obeh)

preštudirajte najprej zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1) ali je sploh možno, da pri brezposelni mami starševski dopust koristi oče in kakšne so posledice, če inšp.organ ugotovi, da oseba, ki koristi pravice iz starševskega varstva, dejansko opravlja delo - ravno danes sem nekaj iskala po tem zakonu in mimogrede naletela na nekaj zanimivih določb, za katere nisem vedela...

-ne vem če se lahko partnerka ,s katero živi na koruzi in s katero pričakuje otroka , smatra kot družinski član. 
ko bo mama vlagala zahtevek za otroški dodatek, bo CSD očeta štel kot družinskega člana in se bodo tudi njegovi prejemki in premoženje vštevali v izračun dohodka družinskih članov
mislim, da ZPDZC-1, ki obravnava kratkotrajno delo, definicije družinskih članov ne določa nič drugače kot ZSDP-1, vseeno pa preverite
sicer pa so družinski člani, ki lahko opravljajo kratkotrajno delo, tudi starši...

Oblak - 03.09.2020 - 08:00

Mislim, da ima Simbi prav glede tega, če lahko oče koristi starševski dopust, če je mama brezposela. Ker sem tudi jaz enkrat zasledila, da to ne gre. Tudi nege recimo oče ne more dobiti, če je mama brezposelna.

Če imata možnost - finančno, naj jo on zaposli na s.p. par dni pred začetkom porodniške, za toliko časa, kolikor bo porodniška.
Za tiste dni plača prispevke in plačo, nato pa gre ona na porodniško.
 

Tanč - 03.09.2020 - 08:51

Točno tako kot je zapisano zgoraj. če je možno, je najobolje da se nosečnica zaposli na s.p. in bo potem dobivala porodniško
 

Ivana - 03.09.2020 - 11:09

- Menim, da ni omejitve in oče lahko koristi porodniški dopust tudi če mama nima zaposlitve.
Primer oče s.p. je normalno koristill starševski del dopusta (materinskega ne) saj mama ni imela osnove (zaključevanje študija).

- Je pa problem če bo oče koristič starševski dopust in ga bodo slučajno kje našli da dela. Če se ne motim v tem primeru sledi prekinitev porodniške + povračilo seh izplačanih porodniških nadomestil tudi za nazaj. Ne vem pa kako je s kaznimi.
Se je zgodilo ravno v primeru napisanem v prvi alineji. Ni pa prišel inšpektor v preverjanje tega ali oče koristi porodniški dopust ampak je inšpektor pregledoval druge zadeve, med drugim tudi delovna razmerja, zavarovanja in je vmes bilo opaženo, da oče sploh ne bi smel biti prisoten na delu saj koristi starševski dopust.
Tako da pazljivo v primeru takih kombinacij, da vas ne bodo dobili nenamenoma z roko v marmeladi.

Tina - 03.09.2020 - 14:47

ja sej  zaradi vseh teh dilem,  ne želimo sugerirati nelegalnih ali dvomljjivih zaključkov. , 

hvala za vaše namige, oz sliko stanja. 

kajti realna stvar je taka , da  ima oče s.p. , dela 5 dni  v mesecu ,  na posameznem projektu, v času ko si ga lahko sam določi. In to lahko tudi ponoči, ali npr. ko otrok spi ali je "na počitnicah pri sorodnik ". in ne vem če potem lahko  za tovrstno delo izstavi račun, če bi bil hkrati na starševskem dopustu, porodniški,ali karkoli bi  šlo čez.Legalno.  Kajsti s tem bi ubili dve muhi na en mah.  Partnerka  ne bi šla na porodniško, ker bi verjetno partner iz tega naslova dobil večjo porodniško.  . delo iz naslova sp bi pa opravil , ko bi mu čas dopuščal. 

razmišljali smo že v smeri, da sp zaposli partnerko, samo je potem spet vse: varstvo pri delu , ocena tveganja .... , ker v kolikor zaposluješ rabiš dodatne evidence, pogoje , 
bomo  preštudirali še kak zakon oz vprašal na Csd.  hvala vam . če se najde še kaka ideja . pa.... 

Simbi - 03.09.2020 - 16:08

Je mogoče bodoča mamica v kateri od ciljnih skupin, za katero bi bodočemu očku pripadala subvencija za zaposlitev brezposelne osebe?