krpan in druščina postani član

Naslov teme: Gotovinski odkup rabljenih vozil

3943  11.08.2020 - 12:27h / Ostalo / Avtor: Silas / 87 / 4

Samostojni podjetnik bi odkupoval rabljene avtomobile od fizičnih oseb v Sloveniji. In jih potem prodajal naprej. Prva težava nastane kako izvršiti plačilo odkupa rabljenega vozila. Običajna praksa je, da preprodajalci odkupujejo rabljene avtomobile z gotovino. 

Pravilnik o izvajanju Zakona o davčnem postopku v 23. a členu določa da se mora tudi fizičnim osebam za odkup premičnin (na primer odkup rabljenega avtomobila) v primeru, da znesek presega 420 evrov, nakazati na njihov transakcijski račun.

Kako naj podjetnik deluje v tem primeru? Če se drži zakona je napram drugim, ki to delajo v gotovini v slabšem položaju. Kajti če v google vpišem pojem "odkup avtomobilov za gotovino" je polno takih odkupovalcev avtomobilov, od tega kar nekaj priznanih podjetij.

Lucija - 11.08.2020 - 17:45

420 eur velja med pravnimi subjekti, pri poslu s fizicno osebo je omejitev 5.000 eur

Kroglica - 12.08.2020 - 07:09

Lucija, to je odlomek iz pojasnila Furs -  Zakon o davčnem postopku, Obveznost nakazovanja plačil za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila na TRR:

"V kolikor torej izplačilo presega 420 evrov, ga je potrebno izvesti na transakcijski račun fizične osebe. Med tovrstna izplačila, ki najpogosteje pridejo v poštev, in so bila tudi razlog za tako spremembo, so npr. kupnine pri nakupu rabljenih avtomobilov ali lomljenega zlata – kadar je kupec poslovni subjekt, ki bo kupil rabljen avtomobil ali lomljeno zlato od fizične osebe v vrednosti do 420 evrov, bo znesek lahko izplačal v gotovini, če bo znesek kupnine višji, pa je obvezno nakazilo na transakcijski račun prodajalca."

Ja, Silas, človek se vpraša, kako da Furs ne vidi teh oglasov?

IDA - 12.08.2020 - 08:53

Pozdravljeni,
lahko iz izkušenj povem kako smo mi imeli pri inšpekcijskem pregledu na to temo.. Tudi odkupi rabljenih avtomobilov od fizičnih oseb, in sicer je tudi nam inšpektor trdil, da smo v prekršku, ker poslujemo gotovinsko. Sem mu poslala člen zakonodaje, ki trdi, da je dovoljeno poslovanje s fizično osebo do 5.000 eur, in smo nato dobili odgovor, da je vse ok..

Tako da, če kupiš vozilo od pravne osebe, je omejitev 420 eur, če kupiš od fizične osebe, je lahko gotovinsko plačilo do 5.000 eur. Ampak mora biti sledljivost, torej dvig gotovine iz TRR, blagajniški izdatek, pravi program za izdajo računa (mora biti sledljivost), specifikacija obračuna DDV kot priloga k računu (razlika v ceni). Mi smo imeli vse to in pri inšpekcijskem pregledu niso ugotovili nepravilnosti pri poslovanju.

LP

Simbi - 12.08.2020 - 17:54

Ida, kateri člen katerega zakona ste pa poslali inšpektorju?
Kolikor vem, je za pravno osebo, ki plačuje z gotovino, omejitev 420 EUR, ne glede na to ali plačuje drugi pravni ali fizični osebi (razen prejemkov iz ZDoh-2, ki morajo biti nakazani na račun).
Če pa sprejema gotovino, jo pa lahko od fizične osebe prejme 5.000 EUR.
A se motim?