krpan in druščina postani član

Naslov teme: DELAVEC NE PODPIŠE NOVE POGODBE ZA DOLOČEN ČAS

3830  29.07.2020 - 06:46h / Ostalo / Avtor: manja / 577 / 10

Delavcu poteče pogodba za določen čas. Če se delavcu ponudi nova pogodba za določen čas in je ne želi podpisati, ali se lahko prijavi na Zavod za zaposlovanje , kjer bi mu pripadalo nadomestilo? Saj tja mora odnesti samo zadnjo pogodbo, ki je bila za določ.čas in je potekla. Verjetno tam ne vedo, da je zavrnil novo pogodbo ? 

borka - 29.07.2020 - 11:29

lahko se prijavi, 
nadomestila pa mislim, da ne bodi, ker je odklonil podpis nove pogodbe
kaj pravite drugi?

denac - 30.07.2020 - 07:38

a to pomeni, da ti lahko delodajalec da v podpis novo pogodbo, kjer boš "pucal drek", in če je ne podpišeš, ne dobiš nadomestila? Po moje ne gre tako. To je nova pogodba, novo delovno mesto ... je pač ne sprejmeš.

Jana - 30.07.2020 - 09:12

Če delavec odkloni podpis pogodbe za delovno mesto mu po zakonu in po obstoječi pravni praksi NE pripada nadomestilo zavoda. Kar je logično. Če te zavod pošlje na razgovor za službo pa na tega ne greš ali pa ga tam zavrneš, se zgodi kaj? Ravno tako ostaneš brez nadomestila, gre za enako situacijo.  Od delodajalca je pa odvisno v takem primeru, ko se izteče pogodba za določen čas (torej, ko se delavca odjavi brez odpovedi), če bo Zavod o odklonitvi podpisa pogodbe za drugo delovno mesto obvestil ali ne in od tega je potem tudi odvisna pravica bivšega delavca. Torej, če delodajalec zavod obvesti, ta zavrne upravičenost, je pa potem od delavca odvisno, če bi s pritožbo uspel - v primeru če bi prišlo do tega, kar vi omenjate denac, t.j. če bi direktorju ponudil z drugo pogodbo delovno mesto čistilke - neprimerljivo delovno mesto. Ampak glede nato, da se je temu dotičnemu pogodba iztekla in če bi se takega delavca želel znebiti, mu najbrž ne bi ponudil druge pogodbe, kar je tudi logično, ani?

Mici - 27.06.2022 - 15:57

Zavod bi moral upoštevati spremembo pogojev s strani delodajalca in dati nadomestilo delavcu.

Mat - 30.07.2020 - 13:44

Po svoje je dobro, da ne želi podpisati, ker mu ne rabite odpravnine dajati, kljub temu, da je bil za določen čas.   Je, pa dobro, da imate črno na belem, od njega, da ne želi podpisati nove pogodbe ....., da ne bo kasneje zapletov !

Maja - 08.08.2023 - 14:52

Lahko, prosim, navedete pravno podlagi, da v tem primeru ni potrebno izplačati odpravnine. Hvala.

B - 30.07.2020 - 14:06

Ob vseh komentarjih bi dodal še svojega. Zaposlitev za določen čas ima drugačen stetus kot zaposlitev za nedoločen čas. Delavec ni dolžan podpisati novo pogodbo za določen čas in mu pri tem gredo pravice na zavodu za zaposlovanje. Pogodba o zaposlitvi prenega z iztekom časa brez odpovednega roka. Za popolno razumevanje si preberite 79. čl. ZDR.

Kroglica - 30.07.2020 - 16:02

Se strinjam z "B". Poglejte še 63. člen Zakona o urejanju trga dela, ki prav tako omenja pogodbo za nedoločen čas. 

Forter - 31.07.2020 - 08:52

Pogodba o zaposlitvi za določen čas velja za čas, za katero je bila sklenjena. Ko ta čas poteče, se delavec lahko prijavi na Zavod in mu pripada nadomestilo za brezposelnost. S potekom pogodbe sta tako delavec kot delodajalec izpolnila svoje obveznosti iz pogodbe, in to je to. Za sklenitev nove pogodbe za določen čas se morata strinjati tako delodajalec, kot delavec. Novo pogodbo bi delodajalec lahko sklenit tudi s katerim koli drugim delavcem, saj do prejšnjega dlavca nima več obveznosti. Sklenitev nove pogodbe tudi ni samoumevno upravičena. Obstajati mora tehten razlog za to, in sicer eden od razlogov, ki so našteti v ZDR-1. In obstaja 2-letna omejitev verižnega sklepanja pogodb za določen čas z istim delavcem za isto delo ali delovno mesto.

LidijaF - 04.08.2020 - 09:14

kar nekaj jih poznam, ki niso želeli podpisati nove pogodbe za določen čas iz razlogov mobinga, .... itd. in to v takih firmah, ki se po tv kažejo da so oh in sploh, v resnici je pa sredica gnila.