krpan in druščina postani član

Naslov teme: sončna elektrarna

3781  23.07.2020 - 12:42h / Ostalo / Avtor: maca / 105 / 2

popoldanski s.p. ima sončno elektrarno, energijo prodaja naprej
sedaj  gre v pokoj in me zanima kakšna možnost je za to elektrarno:
ali je možen prepis na fizično osebo i n ali lahko ona trži dalje
ali lahko    popoldanski s.p z elektrano prepiše-prenese  na sina,ki bi to nadaljeval
lp, hvala za pomoč

TIP - 24.07.2020 - 10:43

Pozdravljeni!

Imeli smo podoben primer. Gospod je imel elektrarno na sp, vendar je zaradi zaposlitve sp zaprl in elektrarno prepisal nase kot na fizično osebo. Tako da se da. Z prenos na koga drugega pa ne vem. Se bo še kdo drug oglasil.

Lep pozdrav!                    

Simbi - 24.07.2020 - 17:04

Imeli smo enak primer - dopolnilna dejavnost, ampak je gospod v službi dobil odpoved. Ker prihodki od prodaje el.energije niti približno niso zadoščali za pokritje prispevkov, kaj šele da bi se dalo od njih živeti, se je gospod odločil, da odpre d.o.o. z davčno nevtralnim prenosom, bil je namreč zavezanec za DDV.
Vsekakor priporočam, da se posvetujete še z odjemalcem električne energije (elektro, Borzen..) in preverite pogodbo o odjemu kaj določa o prekinitvi pogodbe ali prenosu.
Načeloma so dopuščene vse možnosti, verjamem pa, da je obratovanje elektrarne kot fizična oseba (primer, ki ga navaja TIP), za to osebo najmanj ugoden (dajatve kot pri podjemni pogodbi).
Katera je v dani situaciji najugodnejša varianta, boste morali pa sami ugotoviti (glede na interese gospoda in davčne posledice). Verjamem, da bi bil prenos dejavnosti (na drugo fizično ali pravno osebo) najugodnejši.