krpan in druščina postani član

Naslov teme: osebno vozilo

3690  15.07.2020 - 12:25h / DDV / Avtor: murvica / 102 / 2

s.p. ima v evidencah OS osebno vozilo,  Mitsubishi Pajero. Uporablja ga za prevoze oz. oglede strank, saj se ukvarja s prevoznimi storitvami. Ali lahko odbija DDV od stroškov v zvezi s tem vozilom ( gorivo, popravila, avtodeli in podobno). Hvala lepa.
 

Neža - 15.07.2020 - 12:26

Od stroškov za osebna vozila se ddv ne odbija. 

Neža - 15.07.2020 - 12:28

Prehitro stisnila. Razen v izjemah, kot je navedeno v pojasnilu:

Zakon o DDV v 66. členu določa, da zavezanec ne sme odbiti DDV od osebnih avtomobilov in motornih koles, goriv in maziv ter nadomestnih delov ter storitev, tesno povezanih s tem, razen od vozil, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti prevoza potnikov in blaga, dajanje v najem in zakup ter nadaljnjo prodajo, vozil, ki se uporabljajo v avtošolah za izvajanje programa usposabljanja iz vožnje v skladu z veljavnimi predpisi, kombiniranih vozil za opravljanje dejavnosti javnega linijskega in posebnega linijskega prevoza, ter osebnih specialnih vozil, prilagojenih izključno za prevoz potnikov.
Odbitek vstopnega DDV pri osebnih vozilih (nabavi, gorivih, mazivih in storitvah, tesno povezanih s tem) je torej odvisen od namena uporabe vozila. Na splošno velja, da odbitek ni dopusten, razen v primeru uporabe za izrecno navedene namene (izjeme).

Še to: definicijo osebnega vozila določa Pravilnik v 106. členu.