krpan in druščina postani član

Naslov teme: različne informacije glede višine izplačila plače v izolaciji zaradi covida

3687  15.07.2020 - 09:52h / Ostalo / Avtor: izolacija / 287 / 3

Okrog Covida je množica različnih variant glede nadomestil. Na netu berem o 90%, pa 80% in celo 50% nadomestilu plače. Torej kaj bi bilo pravilno za obračun junijske plače delavcu, ki je bil 16.06. napoten v karanteno in ima na bolniškem listu oznako 8-izolacija? Kakšen procent boleznine mu lahko obračunamo in ali lahko to boleznino zahtevamo od države nazaj (od 11.7. do 30.09  je baje to spet mogoče, ampak ne vem, če to velja tudi za obdobje v juniju)?

tinag - 16.07.2020 - 07:54

Mislim da morate vedeti kje se je okužil. če je prišel iz držav na rdečem seznamu dobi 50%, če se je okužil tukaj,... različno od situacije

Liza - 17.07.2020 - 19:18

Če je bolniški list, ni karantena. Mislim, da se za izolacijo obračuna 100% in je nadomestilo od ZZZS.

Liza - 18.07.2020 - 11:51

1.2. IZOLACIJA kot razlog začasne nezmožnosti za delo

Glede na spremenjeno usmeritev NIJZ zavarovanci z znaki akutne okužbe dihal z ali brez vročine, pri katerih bolezen poteka blago, diagnostičnega testiranja na COVID-19 ne potrebujejo. Izjeme temu pravilu določi epidemiolog – postavi epidemiološko indikacijo za testiranje. Ne glede na testiranje pa sledi ukrep izolacije, ki je potreben za preprečevanje prenosa povzročitelja v skupnosti in ga določi zdravnik.

Tako je zavarovanec začasno zadržan od dela v breme ZZZS zaradi razloga »08 – Izolacija«, v primerih, če so pri njem prisotni:

- pozitiven bris;

- znaki bolezni za COVID-19 + bris ni bil opravljen + prisotnost COVID-19 v družini;

- znaki bolezni za COVID-19 + bris ni bil opravljen + prisotnost COVID-19 v skupnosti (npr. na delovnem mestu) + velika verjetnost prenosa.
To pomeni, da bo izbrani osebni zdravnik kot razlog začasne zadržanosti od dela opredelil izolacijo (razlog 08 – izolacija) ne le pri osebah, ki imajo potrjeno okužbo z novim koronavirusom oziroma so zboleli za COVID-19, temveč tudi pri (obolelih) osebah, ki (kumulativno):
- imajo respiratorno obolenje pa niso bili testirani in
- če izbrani osebni zdravnik hkrati ugotovi, da je bil posameznik v nekem (bolj) intenzivnem stiku z osebo, ki je obolela za COVID-19 (npr. družinski član, ipd.). V slednjem primeru epidemiološka stroka predlaga zavarovancu odreditev ukrepa izolacije v trajanju 14 dni (ki se bo po tem času končal oziroma v primeru razvoja bolezni in potrjenega virusa nadaljeval do ozdravitve).
V primeru izolacije je zavarovanec upravičen do nadomestila v višini 90% od osnove, pri čemer se nadomestilo že od prvega dne zadržanosti od dela izplača v breme ZZZS.