krpan in druščina postani član

Naslov teme: ddv hrvaška fizična oseba

3350  18.06.2020 - 15:33h / DDV / Avtor: joco / 133 / 4

Pozdravljeni.
Zanima me kako napišem račun za opravljeno storitev na hrvaškem fizični osebi?

Neža - 19.06.2020 - 06:55

Odvisno... kakšna storitev je bila opravljena, kje je bila storitev opravljena, ali je bila opravljena na nepremičnini ali na premičnini...
Premalo podatkov, da bi lahko dobili odgovor. 

joco - 19.06.2020 - 08:27

Storitev je bila opravljena na hrvaškem hrvaški fizični osebi.
Opravljena je bila gradbena storitev (izgradnja lesene stavbe) - torej nepremičnina.

Neža - 22.06.2020 - 09:23

Pojasnilo Inštituta za računovodstvo.

Storitve, opravljene na nepremičnini, med katere se uvrščajo tudi gradbene storitve, se v skladu s 27. členom ZDDV-1 obdavčujejo v državi, kjer leži konkretna nepremičnina, v zvezi s katero se storitev opravi. V tem primeru torej na Hrvaškem. Pri tem ni pomembno, ali je naročnik oziroma prejemnik storitve davčni zavezanec ali oseba, ki nima tega statusa.
To pomeni, da pravila obdavčevanja (višino obdavčitve, plačnika davka, način obračunavanja DDV, izdajanje računov ipd.) določa hrvaška davčna zakonodaja.
Kolikor nam je znano, 75. člen hrvaškega zakona o DDV določa, da v primeru, ko storitev, ki je obdavčena na Hrvaškem, opravi davčni zavezanec, ki na Hrvaškem nima sedeža dejavnosti, DDV obračuna prejemnik storitve (davčni zavezanec), če ima ta na Hrvaškem sedež dejavnosti ali je na Hrvaškem registriran za DDV.
Če bi imel srbski zavezanec hrvaško številko za PDV, bi bila obveznost obračuna DDV prenesena nanj. V takem primeru bi slovenski zavezanec izdal račun za opravljeno storitev pod slovensko identifikacijsko številko za DDV brez obračunanega DDV in s klavzulo: »V skladu s 27. členom ZDDV-1 je kraj obdavčitve zunaj Slovenije. Obveznost obračuna DDV je (v skladu s 75. členom hrvaškega ZPDV) prenesena na prejemnika.«
Na računu je poleg običajnih obveznih elementov treba navesti tudi podatke o nepremičnini, na kateri se opravljajo storitve (vsaj naslov) in davčno številko prejemnika storitve. Takega računa slovenski zavezanec ne bi vključil v domače evidence DDV.
Če pogoj identifikacije prejemnika storitve na Hrvaškem ni izpolnjen, je obveznost obračuna hrvaškega DDV na slovenskem izvajalcu storitev.
Da bi slovenski zavezanec mogel izpolniti svojo davčno obveznost na Hrvaškem, bi moral tam pridobiti identifikacijsko številko za PDV in pod njo izdati račun z obračunanim hrvaškim PDV, kot to določa hrvaški zakon. Tak račun bi se vključil v hrvaške evidence DDV in med prihodke družbe v Sloveniji.
Če slovenski zavezanec tega ne stori, se na Hrvaškem izogne plačilu DDV, kar pomeni kršitev hrvaške zakonodaje.

AnNa - 19.06.2020 - 08:46

To je predmet hrvaškega DDV-ja.