krpan in druščina postani član

Naslov teme: trostrani posel

3253  11.06.2020 - 20:06h / DDV / Avtor: tina / 199 / 3

Na kaj moramo biti pozorni pri tristranem poslu, pravzaprav štiristranem?
Proizvajalec blaga je v Nemčiji, končni prejemnik na Hrvaškem. Nemec proda blago Avstrijcu, Avstrijec nam, mi  izdamo končno fakturo Hrvatu, blago potuje direktno iz Nemčije na Hrvaško. Kako zavedemo fakturo v knjigi prejetih računov in kakšno izjavo napišemo na fakturi, kakšne papirje potrebujemo za dokazovanje posla za potrebe odbitka ddv in oproščene dobave znotraj skupnosti. Kaj pa Intrastat? Hvala.

Uredništvo - 12.06.2020 - 11:03

Tina, premalo podatkov ... pomembno je, kateri transakciji se pripiše prevoz blaga in samo ta je lahko oproščena plačila DDV. Vse druge dobave so predmet obdavčitve ali na ozemlju Nemčije ali Hrvaške. Vse to, kar sprašujete, lahko dobite tudi na DDV TIMBILDINGU:
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/timbilding-aktualno
 

tina - 12.06.2020 - 14:08

Hvala za namig :)  Sedaj pa še več podatkov, za mogoče še kakšen namig in odgovor.
Mi (C) naročimo Avstrijcu (B) blago, ki ga mora dostaviti našemu kupcu na Hrvaško (D).
Avstrijec(B) nam izda fakturo, organizira in plača prevoz od Nemčije do Hrvaške. (klavzula CPT). (on to blago kupi od Nemca).
(A faktorira Bju)  Mi pa moramo zaračunati fakturo Hrvatu. (C izstavi fakturo D). 
Kot razumem logiko - je oproščena EU dobava tista, kateri se pripiše prevoz. Prevoz se pripiše Bju(Avstrijec) -je  torej oproščena dobava med B in C in naprej med C in D? D naredi samoobdavčitev mi kot C pa v RP-O naredimo tristrano dobavo do Dja? Prav tako naredi v svojem RP-O tristrano prodajo do nas Cja in A naredi ?? ali se mora registrirat za DDV v Nemčiji?.
Hvala in prosim za čimboljši približek odgovora ;)


 

Liza - 13.06.2020 - 09:20

Bolj kot berem o tristranskih poslih, manj mi je jasno in imam tudi jaz vprašanje in sicer glede obdavčitve prevoza pri tristranskem poslu - če je blago odpeljano iz Italije na Hrvaško, drugi v verigi smo mi, ki organiziramo prevoz in dobimo račun od slovenskega prevoznika - je DDV za prevoz ali ga ni? Da ne bo dilem, še to: vsi v verigi smo zavezanci za ddv v svojih državah, tudi prevoznik.