krpan in druščina postani član

Naslov teme: odpoved

3201  10.06.2020 - 08:08h / Ostalo / Avtor: Nika / 115 / 6

Delavcu smo dali odpoved iz poslovnih razlogov, teče mu 30 dnevni odpovedni rok.
Ali je res da mora delodajalec o odpovedi obvestiti Zavod za zaposl.?

 

poletje - 10.06.2020 - 08:47

Da, potrebno je obvestiti ZRSZ, kopiram iz njihove spletne strani:

Obveščanje o delavcih v odpovednem roku
Če v vašem podjetju odpoveste pogodbo o zaposlitvi delavcu iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti in mu ne ponudite nove pogodbe o zaposlitvi, morate na podlagi Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) ob začetku odpovednega roka obvestiti nas na zavodu za zaposlovanje. Obvestilo nam posredujete z uporabo spletne storitve (eDOR) na portalu za delodajalce.
Če ste delavcu ali več delavcem vročili redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti, pa mu (jim) pri tem niste ponudili nove pogodbe o zaposlitvi, lahko uveljavite nadomestilo stroškov bruto plače, ki ste mu (jim) jo izplačali za dneve odsotnosti z dela zaradi iskanja nove zaposlitve.
Če želite uveljaviti nadomestilo, nam to sporočite z obvestilom o delavcih v odpovednem roku. Pri tem lahko uporabite spletno storitev (eDOR) na portalu za delodajalce.
Spletna storitev eDOR vam omogoča:
obveščanje o odpovedi pogodbe o zaposlitvi,
sporočanje podatkov o nadomestilih stroškov bruto plače, ki ste jo izplačali delavcu za dneve njegove odsotnosti z dela v času odpovednega roka.
Pomembno:
Kot delodajalec ste dolžni obvestiti delavca o pravicah iz zavarovanja za brezposelnost in o tem, da se v 3 delovnih dneh po vročeni odpovedi pogodbe prijavi v našo evidenco iskalcev zaposlitve.
Preberite več:
Zakon o urejanju trga dela,
Pravilnik o postopku vključevanja delavca v ukrepe na trgu dela med odpovednim rokom.
 

nja - 11.06.2020 - 13:39

Iz zavoda pravijo, da se teh 3 dni ne gleda več, da ni več v praksi. Da pa je na spletu še vedno zastarela INFO. 

Simbi - 11.06.2020 - 16:40

Te 3 dni je bilo uvedeno z eno od sprememb zakona, s katero je bila zaposlenemu dana možnost, da se mu pod pogojem prijave v 3 dneh od prejema odpovedi prizna nevemvečkoliko prostih dni v času odpovednega roka za aktivno iskanje nove zaposlitve in da ga zavod vpiše v evidenco iskalcev zaposlitve, delodajalec pa je imel po oddaji poročila o delavcih v odpovednem roku možnost refundacije nadomestila za te proste dneve.
V praksi se je to redko dogajalo, aplikacija pa mislim, da še vedno obstaja.
 

g. - 12.06.2020 - 12:23

Tisti 3 dnevi so (bili?) svojevrsten nateg delavca, saj so se mu šteli v čas prejemanja nadomestila - efektivno so ukradli tri dni dela delavcu, ki je že itak ravnokar ostal brez ...

Neža - 12.06.2020 - 07:00

Da, še vedno obstaja aplikacija, eDOR na njihovi strani in še vedno je v uporabi. Ker smo prejšnji mesec vročali nekaj odpovedi, sem klicala na Zavod in so mi rekli, da je treba v tej aplikaciji prijavit delavce, ki so dobili odpovedi. In to sem tudi naredila. 

Petra - 25.11.2022 - 14:58

Ali se še vedno uporablja, da mora delodajalec obvestiti Zavod za zaposlovanje o odpovedi iz poslovnih razlogov prek eDOR aplikacije?
Ker želimo odpoved napisati za nazaj, so 3 dnevi že mimo.

Če je možno bi se delavec po izteku odpovednega roka prijavil direktno v evidenco brezposelnih. Upam, da mu v tem primeru pripada polno nadomestilo.