krpan in druščina postani član

Naslov teme: ni računa za bančne stroške tujine

3135  04.06.2020 - 10:13h / Ostalo / Avtor: popi / 137 / 5

Kupec iz Kanade nam plača račun v USD v znesku izdanega računa, a nakazilo dobimo zmanjšano za neko tujo provizijo. Slovenska banka posebej obračuna provizijo (prejmemo račun), in neka posredniška banka (nikjer iz izpisov ni razvidno katera banka), si odtrga provizijo, za kar pa ne dobimo računa.

Kupec ne more nič narediti, pa tudi logično nam računa ne bo mogel izdati.
Slovenske banke ne morejo za tujo banko izdati račun. Pravijo, da tuja banka ni te stroške prikazala na plačilnem nalogu.
Tuja banka, niti ne vemo katera je, pa tudi dvomim, da bi nam račun lahko izdala.

Kako naj ta strošek tuje bančne provizije poknjižim? Izdelam interni dobropis do kupca, do slovenske banke??? 

Kako to rešujete ostali?

Brigitte - 04.06.2020 - 11:25

O kakšnem znesku pa govorite? Kredit povečajte do zneska računa, na debet pa poknjižite razliko za katero pravite da je provizija. 
Včasih imam podobne primere pri nakazilih iz Srbije ali Makedonije. Gre pa za znesek v višini cca. 3-10€. Jaz to naredim že pri knjiženju izpiskov. 

praksa - 05.06.2020 - 10:26

mogoče gre za tečaje razlike, sicer pa provizijo poknjižite preko trr.

popi - 05.06.2020 - 13:32

Niso tečajne, ker dobimo na devizi račun v USD.

Simbi - 05.06.2020 - 17:18

Kupec ne more nič narediti
seveda lahko naredi: pri plačilu označi, da stroške plača on sam, ne "deljeno", ker  potem tistu del stroškov prejemnika nakazila banka takoj zadrži.
če mi plačujemo v tujino in se zmotimo pri navedbi kdo plača stroške, bo dobavitelj terjal še plačilo razlike

Mat - 05.06.2020 - 18:19

Kot pravi Simbi nekako drži, sami delamo zelo veliko in imamo te stvari pogosto, kaj lahko naredite, od kupca uahtevajte, da pri plačilu označi, da so stroški vmesne banke "OUR" se pravi njihovi in ne "SHEARED"  se pravi se odbijajo od zneska njegovega plačila.   Kljub vsemu se zna zgoditi, da če tudi on prav plača, da gre preko dveh vmesnih bank in ja vi potem dobite, zavisi od zneska od 20 pa tudi do 50 USD manj, na vaš račun.   Pri nas take razlike navadno zapiramo z inobančni stroški tujina, za , kar tudi Furs razume , da ni računa, ker je to običajna poslovna praksa .    Tako, da tu se ne da nič .......