krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prenos nepremičnine v lasti FO v dejavnost s.p.

3102  02.06.2020 - 17:15h / Ostalo / Avtor: Tevž / 121 / 2

Pozdrav, 

podjetnik s.p. ( dejavnost gostinstva in apartmaji) se je oglasil pri banki za odobritev kredita. Na banki  so ga opozorili , da ima Osnovna sredstva že zelo izamortizirana , da bi mu kredit lahko dali . 

Podjetnik s.p. bi prenesel  svojo nepremičnino v dejavnost, vrednost bi ocenil cenilec.

To  ocenitev bi potem poknjižili kot nabavno vrednost nepremičnine. 
Od te nepremičnine ne bi obračunavali AM, podjetnik s.p. si noče z obračunom AM 
povečevati stroške.
Nepremičnino bi prenesel na dejavnost samo zato, da bi dobil od banke kredit.

Podjetnik s.p.  se namerave čez 10 let upokojiti.
Ob zapiranju s.p. zaradi upokojitve bo nepremičnino prenesel nazaj v gospodinjstvo .

Ali je tak postopek v redu ?   

Hvala  in lp ! 


 

X - 02.06.2020 - 22:40

Predlagam, da se posvetujete z davcnim svetovalcem. Zadeva ni tako enostavna kot se zdi da je. Prenos nepremicnin ima lahko ob zaprtju s.p.ja ali ob vrnitvi te nepremicnine nazaj v gospodinjstvo precejsnje davcne posledice, odvisno kdaj se jo prenasa in ali je bila pridobljena pred odprtjem s.p.ja ali po odprtju itd. Dejte se res raje malo pozanimat, preden karkoli storite. Sicer pa ne vem zakaj banka komplicira, sej ce je ta s.p. lastnik te nepremicnine je itak vknjizena v zem.knjigo pod isto davcno stevilko (s.p.=fiz.oseba) in bi se lahko zavarovala s to nepremicnino. Ce pa mislite naknjizit kar nekaj gor, zato da prikazete nekaj, pa raje tega ne pocnite, ker goljufate in ste odgovorni za tako dejanje.

pika2 - 03.06.2020 - 07:57

Banka vedno preveri vse imetje kreditojemalca. Tako, da podatek, da ima OS že amortizirana ni relevanten.  Kaj pa bilanca, tekoče poslovanje?
Vsekakor dajte najeti svetovalca. Nepremičnina je zadnje (še posebej,  če gre to za hišo ali stanovanje), kar bi  dajali v OS s.p.-ja.