krpan in druščina postani član

Naslov teme: oproščeni prispevki piz

3090  02.06.2020 - 12:13h / Ostalo / Avtor: Špela100 / 90 / 3

Pozdravljeni!

Kaj pomeni zdaj ta obrazložitev fursa, ...da ne bo delodajalec izpolnjeval pogojev??
katerih pogojev?

hvala za odgovor in lep dan

 


55c. Ali je uveljavljanje oprostitve plačila prispevkov PIZ obvezno za upravičena podjetja?
Uveljavljanje oprostitve plačila prispevkov PIZ po 33. členu ZIUZEOP je odločitev delodajalca, ki se lahko tej pravici tudi odpove. Odpoved pravici do oprostitve plačila prispevkov PIZ je smiselna predvsem v primerih, ko delodajalec že v naprej ve, da ne bo izpolnjeval pogojev za državno pomoč in bi moral te prispevke plačati naknadno.
Ob tem opozarjamo, da obveznost izplačila kriznega dodatka po drugem, tretjem in četrtem odstavku 33. člena ZIUZEOP za delodajalca obstaja tudi v primeru, če se bo odpovedal pravici do oprostitve plačila prispevkov za PIZ, saj zakon v tem primeru nikakor ne dopušča možnosti izbire. Krizni dodatek morajo skladno z drugim odstavkom ZIUZEOP namreč izplačati vsi delodajalci iz prvega odstavka tega zakona, pri čemer pa izplačilo ni odvisno od tega, ali se bodo delodajalcu oprostili prispevki za PIZ ali pa se bo tej pravici odrekel.

Ana - 02.06.2020 - 13:27

Po moje je mišljeno pod pogoji to- (in ne upad prihodkom) berite na začetku poglavja kar je objavil furs =Za zagotovitev skladnosti pomoči z Začasnim okvirjem in v izogib vračilom nedovoljenih državnih pomoč so v zakonu dodani pogoji dodelitve, ki jih določa Začasni okvir:
pomoč se ne sme odobriti podjetjem, ki so bila dne 31. decembra 2019 že podjetja v težavah;
skupna pomoč za vse navedene ukrepe po Začasnem okviru ne sme preseči 800.000 eurov na podjetje,
dvojno financiranje istih upravičenih stroškov ni dovoljeno.

Simbi - 03.06.2020 - 20:29

a tista noname oseba, kot jo imenuje g., s fursa bere ta forum? 
danes je 55.c spremenjen/dopolnjen

jst99 - 04.06.2020 - 09:45

Ja....Pojasnilo je zdaj popravljeno:

55c. Ali je uveljavljanje oprostitve plačila prispevkov PIZ obvezno za upravičena podjetja?
Uveljavljanje oprostitve plačila prispevkov PIZ po 33. členu ZIUZEOP je odločitev delodajalca, ki se lahko tej pravici tudi odpove. Odpoved pravici do oprostitve plačila prispevkov PIZ je smiselna predvsem v primerih, ko delodajalec že v naprej ve, da ne bo izpolnjeval pogojev za državno pomoč, kot izhaja iz 20.a člena ZIUZEOP (med drugimi pogoj, da skupni znesek javnih sredstev ne sme preseči 800.000 eur na posamezno podjetje) in bi moral te prispevke plačati naknadno.
Ob tem opozarjamo, da obveznost izplačila kriznega dodatka po drugem, tretjem in četrtem odstavku 33. člena ZIUZEOP za delodajalca obstaja tudi v primeru, če se bo odpovedal pravici do oprostitve plačila prispevkov za PIZ, saj zakon v tem primeru nikakor ne dopušča možnosti izbire. Krizni dodatek morajo skladno z drugim odstavkom 33. člena ZIUZEOP namreč izplačati vsi delodajalci iz prvega odstavka 33. člena ZIOUZEOP, pri čemer pa izplačilo ni odvisno od tega, ali se bodo delodajalcu oprostili prispevki za PIZ ali pa se bo tej pravici odrekel.