krpan in druščina postani član

Naslov teme: PODJETJE V SLOVENIJI IN AVSTRIJI

3085  02.06.2020 - 09:25h / Ostalo / Avtor: KONTO / 120 / 6

Rezidenta RS sta  registrirala  podjetje v Avstriji (GMBH) in sta tam tudi zavarovana za polni delovni čas. Ker opravljata gradbeno dejavnost sta se odločila da bi tudi v Sloveniji ustanovila družbo (d.o.o.) in opravljala v Sloveniji gradbene storitve za slovenske naročnike. Za takšno varinato sta se odločila predvsem zaradi tega, da ni potrebno vedno za napotitev v drugo državo zaprošati za A1 obrazec.
 
Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje so mi povedali, da morata zaprositi za A1 obrazec s katerim dokazujeta da je država Avstrija tista, kjer sta polno zavarovana. V tem primeru v Sloveniji ne bi bilo potrebno biti zavarovan.
 
Ali to drži in ali FURS v takšnem primeru ne bo zahteval zavarovanja za družbenike (podlaga 001 ali 040), glede na to, da bosta pa pri nas ustvarjala prihodke. Prosim za vaša mnenja.

DamjanP - 02.06.2020 - 10:21

Podali ste premalo podatkov za korektne odgovor; in ti podatki bodo "na prepihu" pri pridobivanju obrazca A1 = ga bo izdala SLO ali AVT.
Kje je stalno prebivališče?
Koliko dela se opravlja v eni in koliko v drugi državi (ure, plačilo)?

KONTO - 02.06.2020 - 13:15

Hvala za vaš odgovor, ki pa ga čisto ne razumem. Če gledam vlogo za izdajo A1 govori o tem, da se ugotavlja podlaga zavarovanja za osebo, ki opravlja dejavnost v več državah za enega delodajalca. Tu pa je primer da imata družbenika ustanovljeno podjetje v Avstriji in ista družbenika ustanovljeno podjetje v Sloveniji. V Avstriji bosta opravljala storitve za avstrijski trg (pretežni del) in bi želela biti tam tudi zavarovana za 40 ur, pri nas v Sloveniji pa bi opravljala storitve za slovenski trg (v manjšem obsegu) v popoldanskem času in čez vikende. Se pravi, da bi bila pri nas "pavšalista". Ne vem pa če je to mogoče glede na to, da sta družbenika. Ne vem tudi kako na takšno zadevo gleda FURS.

DamjanP - 02.06.2020 - 15:17

Pišete:
"V Avstriji bosta opravljala storitve za avstrijski trg (pretežni del) in bi želela biti tam tudi zavarovana za 40 ur, pri nas v Sloveniji pa bi opravljala storitve za slovenski trg (v manjšem obsegu) v popoldanskem času in čez vikende."

Definirajte v % = Koliko dela se opravlja v eni in koliko v drugi državi (ure, plačilo)?

Pripišite še = Kje je stalno prebivališče?

KONTO - 03.06.2020 - 13:03

Lastniki predvidevajo da bo 80 - 90 % opravljenih storitev v Avstriji, 10-20 % pa v Sloveniji, stalno prebivališče pa imata oba lastnika v Sloveniji.
 

DamjanP - 04.06.2020 - 10:59

Samo v opozorilo - stalno prebivališče za potrebe socialne zakonodaje se določa podobno kot "home" za potrebe davkov in ne izključno formalno po temelju prijavljenga stalnega prebivališča v CRP.

Ker nimate izpolnjenega pogoja znatnega opravljanja dejavnosti v državni stalnega prebivališča (SLO), je za PSV pristojna AVT.
AVT pobira PSV od celotne dejanvosti FO.
AVT vam bo izdala potrdilo A1, na temelju katerega v SLO ne boste plačevali PSV; posledično tudi zavarovalna podlaga 040 ne more zaživeti. Potrdilo A1 se vam izda na temelju 13. člena Uredbe 883 in sicer za 12 mesečno obdobje; po preteku veljavnsti ponovite posotopek pridobitve.

 

KONTO - 05.06.2020 - 10:54

Gospod Damjan hvala za vaš odgovor, ki mi je zelo veliko pomagal.