krpan in druščina postani član

Naslov teme: Oproščeni prispevki PIZ

3056  01.06.2020 - 09:45h / Ostalo / Avtor: PLANIKA / 118 / 3

Kaj menite po spremenjenem vprašanju FURS-a:

55c. Ali je uveljavljanje oprostitve plačila prispevkov PIZ obvezno za upravičena podjetja?
Uveljavljanje oprostitve plačila prispevkov PIZ po 33. členu ZIUZEOP je odločitev delodajalca, ki se lahko tej pravici tudi odpove. Odpoved pravici do oprostitve plačila prispevkov PIZ je smiselna predvsem v primerih, ko delodajalec že v naprej ve, da ne bo izpolnjeval pogojev za državno pomoč in bi moral te prispevke plačati naknadno.
Ob tem opozarjamo, da obveznost izplačila kriznega dodatka po drugem, tretjem in četrtem odstavku 33. člena ZIUZEOP za delodajalca obstaja tudi v primeru, če se bo odpovedal pravici do oprostitve plačila prispevkov za PIZ, saj zakon v tem primeru nikakor ne dopušča možnosti izbire. Krizni dodatek morajo skladno z drugim odstavkom ZIUZEOP namreč izplačati vsi delodajalci iz prvega odstavka tega zakona, pri čemer pa izplačilo ni odvisno od tega, ali se bodo delodajalcu oprostili prispevki za PIZ ali pa se bo tej pravici odrekel.

Ali ni bilo rečeno, da pri oprostitvi prispevkov ni nobenih pogojev, saj so v 99.členu oproščene prispevke in krizni dodatek vrgli ven.

Brina - 01.06.2020 - 11:43

Da rečeno in marsikje tudi napisano je bilo, da ni nobenih pogojev in tako sem si razlagala tudi odgodvor na 57. vpračanje furs, ki še vedno velja, da podjetju ta oprostitev pripada avtomatično, če delavci delajo v kriznih pogojih.
57. Kako delodajalec uveljavlja oprostitev plačila prispevkov?
Delodajalec mora za izplačano plačo predložiti REK-1 obrazec. Upravičeni delodajalci so oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje avtomatično in to oprostitev prikažejo na REK-1 obrazcu tako, da navedejo vrsto dohodka 1002. Za oprostitev plačila prispevkov PIZ ni treba oddati nobene vloge.

Ana - 01.06.2020 - 12:39

Kaaaj, če so si pa to zdaj namislali je pa za znoret. Rečeno je bilo, da oprostitev piz uveljavljajo vsi ki delajo in da za to ni pogojev?????!!! 

Ana - 01.06.2020 - 12:56

Po moje je mišljeno pod pogoji to- (in ne upad prihodkom) berite na začetku poglavja =Za zagotovitev skladnosti pomoči z Začasnim okvirjem in v izogib vračilom nedovoljenih državnih pomoč so v zakonu dodani pogoji dodelitve, ki jih določa Začasni okvir:
pomoč se ne sme odobriti podjetjem, ki so bila dne 31. decembra 2019 že podjetja v težavah;
skupna pomoč za vse navedene ukrepe po Začasnem okviru ne sme preseči 800.000 eurov na podjetje,
dvojno financiranje istih upravičenih stroškov ni dovoljeno.