krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dokončnost ali pravnomočnost odločbe I. kategorije ZPIZ

3007  28.05.2020 - 13:39h / Ostalo / Avtor: Jken / 320 / 2

Po 183. členu ZPIZ-2 uveljavljam zahtevo po reviziji dokončne odločbe, ki velja do deset let od izdaje le te. Po 182. členu ZPIZ je navedeno posebej v tretjem odstavku, da odločba o pravici do invalidske pokojnine postane izvršljiva z dnem, ko postane pravnomočna.
Pri drugih dveh, II in III. kategorije pa, ko postane dokončna v upravnem postopku. Z ozirom, da ZPIZ trdi, da je odločba bila dokončna pred več kot desetimi leti, ne pa pravnomočna zato se zahtevek zavrne, me zanima če to drži. Namreč od pravnomočnosti odločbe še ni 10 let, o dokončnosti pa v 182. členu ZPIZ v zakonu o odločbi o invalidski pokojnini ni govora. Zanima me kdaj postane torej odločba I. kategorije dokončna če v tem zakonu ni tako navedeno.  
(1) Pritožba ne zadrži izvršitve odločbe, s katero je odločeno o pravicah iz obveznega zavarovanja, razen če je s tem zakonom določeno drugače.
(2) Odločba, s katero so priznane pravice na podlagi invalidnosti II. ali III. kategorije, se izvrši, ko postane dokončna v upravnem postopku.
(3) Odločba o pravici do invalidske pokojnine postane izvršljiva z dnem, ko postane pravnomočna.
(4) Odločbe o pravicah iz obveznega zavarovanja izvrši zavod, razen v primerih, ko je s tem zakonom določeno, da jih v določenem delu izvrši delodajalec ali zavod za zaposlovanje.

Babica od - 28.05.2020 - 18:52

Tu boste pa potrebovali pomoč pravnika, ki se ukvarja z delovnim pravom, delovnimi razmerji in invalid. upokojitvami.

Ne verjamem, da vam bodo računovodje lahko pomagali.


 

Jken - 31.05.2020 - 10:31

Nekako me je Google napotil na to stran. Vseeno hvala..