krpan in druščina postani član

Naslov teme: uvodnik v reviji Denar

2987  27.05.2020 - 20:06h / Ostalo / Avtor: sonce / 142 / 15

Žalostno, kako daleč smo prišli. Še bolj žalostno od korona virusa.

http://revijadenar.si/uvodnik-racunovodja/
 

Neža - 28.05.2020 - 07:13

Moram reči, da mi je zapis všeč. Prvi odstavek je še kako resničen. Tudi del, ki se nanaša na nizke cene v računovodstvu. Če se tisti, ki imate normalne pravične cene zamislite, koliko morate vložiti v svoje izobraževanje, delovno opremo in tako dalje, pa vam ceno zbijajo tisti, ki naredijo hitri tečaj in se gredo računovodjo, boste videli, da ima gospod Simič prav. Nisem glih neka njegova fanica , ampak ima delno prav. Pa če si priznate ali ne. Gospod je strokovnjak. Tega nihče ne more zanikat. 
Nikomur ni bilo lahko v teh časih, sploh ne računovodskim servisom in tudi ne delavcem v računovodstvih podjetij. Metali so nam zakone, pravila, nejasnosti je bilo ogromno. In smo vsi delali nadure,da smo stvari preštudirali in spravili skupaj obračune. 
Računovodje pa smo tako ali tako posebna vrsta, navajeni, da vsi tolčejo po nas, ponižno sprejemamo udarce in delamo v dobro drugih, da imajo stvari poštimane, da lahko mirno spijo. Mi pač ne. Ker se zbujamo sredi noči, ko se nam v spanju ponudi rešitev, ki smo jo iskali dva dni. Ampak tako je, to delo smo si izbrali, čeprav je preklemano težko, ga radi delamo. Vsaj jaz. In verjamem, da marsikdo od vas tudi. 
Lep dan vsem ;) 
 

računovodkinja - 28.05.2020 - 08:07

nisem pristašinja ZRS (skoraj prej da nasprotno, zato nisem članica), Simič gor/dol, eminenca in izkušen star maček (ččez katerega se ne sme, al kako že). 

Strinjam se tudi s tem:
https://www.gzs.si/zbornica_racunovodskih_servisov/novice/ArticleId/75761
V tistem času smo bili kot urgenca za malo gospodarstvo, a ta bimbo se nam posmehuje, da smo nesposobni in da bi morali biti veseli, ker smo s tem dodatno zaslužili. A smo res?
Na srečo nimam takih naročnikov, ampak marsikakšen podjetnik komaj životari in kje bi on še dodatno plačeval, lepo prosim sodobne Antoinette!

nja - 28.05.2020 - 08:53

Pa v katerem svetu ta živi? Kako dodatno zaslužili? KAKO DODATNO ZASLUŽILI?!?  Naše stranke so imele izpad dohodka, pozaprte lokale, dva meseca, še gradbinci imajo izpad, obrtniki. A mi jim naj pa cena nabijemo, namesto spustimo? To storijo brezbrižni lopovi in zaraid takih je svet v bedi. 

Dela je bilo res veliko več, večje obremenitve, tudi psihične (ker JBG čutimo tudi stisko strank, naše stiske, nismo samo stroji za številke in besede obračat). Ampak denarja MANJ. 

IO - 28.05.2020 - 08:55

Se popolnoma strinjam z zapisom gospoda Simića.
 

AnNa - 28.05.2020 - 09:00

Tudi jaz, Simič je car.

Slavica - 28.05.2020 - 12:43

Tudi meni je zapis všeč. Ima prav. Dela je bilo res veliko več, ne samo za nas računovodje, tudi programerji so delali dan in noč. To moramo priznati. Mi smo manjši servis, imamo cca. 120 izračunov plač in smo zelo veseli, da imamo poleg strokovnega znjanja, dober informacijski sistem (Hermes) in strokovne programerje, da so res, vse pravočasno pripravili, da nismo mi imeli zamud pri obračunu plač. In je prav da jih javno pohvalimo. Hvala Hermes! 
Nizke cene v računovodstvo - to je tudi res. Glejte, med krizi smo v računovodskih servisih dokazali, da smo strokovni in vredni zaupanja, zato je pravi čas da s 1.7. dvignemo cene za vse to kar smo v času krize delali - računovodsko delo, pravne storitve, administrativne storitve in svetovanje. Prihaja še en val in vse to se bo ponovilo,.. da ne bomo spet jokali in stokali:).

Martin Krpan - 28.05.2020 - 09:12

Kot veste, je tale naša spletna stran (in tudi klepetalnica) dokaj "demokratična" :))).

Ne bi pa želel, da zaidete v to, kdo je za in kdo je proti ... Teh delitev je v Sloveniji dejansko preveč. (Vsaj) stroka bi morala biti enotna.

Dejstvo je, da je bila štala in da (vsaj tako upam) smo "preboleli" tale ZIUZEOP. Ter močno upam, da ne bo kakšnih posledic, ko bodo brdavsi prišli na plano po doooolgem zimskem spanju in potem hudo pametovali za nazaj ... Tega vas trenutno mora biti najbolj "strah". In če do tega pride, takrat naj vsi sodelujojči v tem "medijskem nabijanju" (upsss) pridejo "na plano".

P.S. Vi pa se le spomnite, kdo vam je ob teh časih stal ob strani :)).

Ovenela Vijolica - 28.05.2020 - 09:18

Koke = vse smo nesposobne.

Simič je svoje zaposlene poslal na čakanje, ker je tako enostavno je vse zmogel sam!

Opa Zovalec - 28.05.2020 - 09:44

Smo malo podjetje, vendar si poslovne knjige vodimo povsem sami. V zadnjih treh mesecih sem lahko težave sodelavke, ki je med drugim zadolžena tudi za vodenje poslovnih knjig, spremljal povsem od blizu. Trudil sem se razumeti, kaj se dogaja, veliko stvari mi je še danes povsem nejasnih. Imamo dobre računovodske programe in odlično podporo. Pa smo kljub temu naredili veliko napak. Tudi sam se pridružujem upanju MK glede brdavsov. Pri nas smo si vsako stvar zapisovali, arhivi so za zadnje tri mesece vsaj podvojeni glede na običajni obseg.

V tem času je tudi pri nas beseda večkrat nanesla na računovodske servise. Prav smilili so se nam tam zaposleni. Midva s sodelavko sva morala v red spravljati samo naše malo podjetje, pa je bil dan marsikdaj prekratek. Ampak za to je težko kriviti zgolj enega človeka. Enastovno ni moč spregledati dejstva, da so se "čez noč" (vekrat kar brez "") dogajale spremembe, ki po strokovni zahtevnosti niso imela bistveno manjših posledic, kot je bila npr. uvedba DDV. In koliko časa smo se pripravljali na to?

Težko je trditi, da ukrepi niso bili dobri - to bo predvsem pokazal čas. Da niso bili dobro izpeljani? Ne vem, vedno je lahko kaj boljše, ampak za izboljšave je potreben čas. Tega pa ni bilo. Zato si upam trditi, da smo prav vsi, vključno z oblastjo, FURS, ZZRS, ZZZ, ZPIZ in še kom, zadnje čase kar složno skupaj "plavali v isti župi" in moje izkušnje so bile v glavnem pozitivne. Sicer je bilo potrebno veliko strpnosti (in je še bo) ter zavedanja, da nisi sam, da smo odvisni drug od drugega itd...

Pa še to: Ni res, da delo računovodij ni cenjeno. Včasih se mi zdi kdo na tej strani prav kalimerovski. Sam sem se v tridestih letih naučil, kako pomembni so točni in pravočasni (računovodski) podatki. In verjemite, tega se (mora) zaveda(ti) vsak podjetnik. Če ne kar hitro ugotovi, da imajo nekateri samostalniki v slovenščini "čase" v smislu "nekdanji" ali "bivši"...

računovodkinja - 28.05.2020 - 10:29

hvala Opa zovalec

g. - 28.05.2020 - 12:35

"Simič je car"

Damjan Murko tudi.

Mat - 28.05.2020 - 12:48

Simič je car, sedaj , ko je on nekako "svetovalec" vladi, in človek za antibirokraijo, lahko le upamo, da bo poskušal uzpostaviti sistem, da se sodi in izvršuje zakone na podlagi le teh, ki naj bodo jasni in nesaporni vsaj za strokovno javnost, ne pa da so zakoni napisani tako, da si jih še pet davčnih strokovnjakov razlaga vsak po svoje. 

Torej jasne zakone, da tudi Fursovi inšpektorji ne morejo interpetirati zakonov, kot se jim zdi in po sistemu, pritožba ne zadrži izvršitve, plačaj pa se potem tožari z državo, desetletje, če ne boš prej propadel, ker te je neka Fursova zagrenjena inšpektorica vzela na piko. 

Glede na to, da je g.Simič na lastni koži doživel tako preganjanje s strani Fursa, mislim, da to razume. 

Nujno pa bo uvesti tudi kazensko in finančno odgovornost inšpektorjev Fursa za svoja dejanja, ne, da lahko brez osebnik posledic nekaj odrejajo diametralno nasprotno zakonom, seveda vse na račun davkoplačevalcev, ki potem finančno plačujemo njihove napake. 

Tako, da smir je vsekakor prava , samo žal čez noč ne gre .....

mimica - 28.05.2020 - 13:26

Priznajmo, bilo je stresno za vse. Stiska in strah na eni strani, obveznosti in zavedanje da moraš opraviti svoje delo na drugi strani, je povzročilo to kar je nastalo. Reševali smo zadeve tako, kot smo znali, iskali smo pomoč na vseh koncih in krajih in z več ali manj uspeha smo "preplavali". Pri tem smo določeni počakali, da se stvari malo umirijo, drugi pa bili prehitri in neučakani in iskali krivdo po sitemu "napad je najboljša obramba". Ne glede na to, kaj si mislim o celoti situaciji, o korona virusu, o slabi volji, o urah, ki smo jih porabili v kriznem času smatram, da ni fer pod psevdonimom napadati in žaliti nekoga, ki javno nastopa s svojim imenom in priimkom.

Svoje delo v času karantene sem opravljala strokovno in pravočasno in nisem dodatno računala stranki - delim usodo svojih strank. Državi pa bi zaračunala, ker se ni spomnila na nas.

lp, m

F.r.a.n.j.a. - 28.05.2020 - 15:36

Bravo, mimica. Tako kot si napisala se je verjetno večini dogajalo. Seveda bo dela še veliko, verjetno tudi kakšni  popravki (trenutno še ne vem za njih). Razumem, stranki nisi  računala dodatnega dela. Kaj pa mesečni pavšal? Ker imam zaposleni delavki (1,4) sta  morali dobiti plačo, prav tako so morale biti plačane dajatve in ostali stroški. Če povzamem, tudi jaz nisem računala dodatnega dela, je pa pri večini mesečni pavšal ostal isti oz.delno zmanjšanj. Z vsako stranko je bilo nekaj dela.Nisem ravno delila usodo s strankami, ki so si v času "nedejavnosti" pospravile po omrah, prebelile stanovanje, uredile vrt, uživale z otroki, jaz imam pa vse v razsulu, haaa.
Lp 

X - 29.05.2020 - 21:32

Tudi jaz nisem zaracunala dodatnega dela glede plač, razen oddaje vlog na Zavod za zaposlovanje. Kar se tice mesecnega pavsala, pa je ostalo enako, ker dokumenti so bili, sicer nekoliko manj, ampak vseeno. Tudi mi racunovodje bi bile raje frej cel mesec ali dva in dobili temeljni dohodek in imeli oproscene prispevke. In da potem jamrajo za racun katerega jim izstavis. Ne. Ni sans. Eni so res v sranju, ampak za takega tocno ves kolk je ura, nekdo ki pa ima in koristi vse zato ker mu pac pripada in ti cenka racune, tak pa naj se slika. Najbolj so mi pa taki smesni k recejo da nimajo nic, da ni prometa, da ne bo nic imel, potem ti pa prinesejo goro prejetih racunov in tak pricakuje da mu ne bos nic zaracunal ker nima prihodkov? Gotovo ja.