krpan in druščina postani član

Naslov teme: odpis terjatev

2968  27.05.2020 - 08:35h / DDPO / Avtor: roža / 152 / 3

"Glede davčnega priznavanja odhodkov v povezavi s popravki vrednosti terjatev je splošno pravilo, da organizacija odhodke zaradi odpisov in slabitev terjatev knjiži v obračunanih zneskih. Vendar ti za potrebe obračuna DDPO ne smejo presegati manjšega od obeh zneskov:

-zneska, ki je enak aritmetični sredini v preteklih treh davčnih obdobjih dejansko odpisanih terjatev, ali
-zneska, ki predstavlja 1 % obdavčljivih prihodkov davčnega obdobja."

Ali si pravilno razlagam, da so popravki v višini 1% prihodkov davčno priznani v letu oblikovanja poprakov? Seveda ob pogoju, da terjatev ustreza kriterijem za popravke.

dana - 27.05.2020 - 15:56

Pravilno si razlagate 1% popravkov je prizan, če ustreza kriterijem.
 

bacil - 28.05.2020 - 07:04

kar je (po moje) katastrofalno malo... ves riziko v časih moderne Slovenije, ko je nekdo, ki ne plačuje, frajer al pa "se znajde" in bolj je pokvarjen, bolj so mu pravila poravnav, stečajev, dogovorov ... pisana na kožo, ves riziko nosi prodajalec v zasebnem sektorju - država je nad tem Poncij Pilat... lahko bi določila in izvajala strožje kazni za neplačnike, pa nima interesa - važno, da pobere svoje davke;
kaj bi lahko naredila: ena možnost: neplačnik bi moral neplačano blago vrniti prodajalcu v celoti, če ga nima pa si od tega nakupa NE BI SMEL koristiti nobenega DDV in če ga je koristil, bi moral ob vrnitvi plačati noro visoke obresti državi. Morda ima kdo boljšo rešitev - takale se mi je porodila zdajle. Vsi kar mirno gledamo in požiramo grenkobo, ko si goljubi mirno omišljajo nove firme, ko na tastarih firmah ostajajo dolžniki (kot družbeniki ali kot zastopniki) - tudi to: če je nekdo za nazaj dolžnik, ne bi smel odpreti več nove firme in to naj velja za vso njegovo družino do 2. ali 3. kolena, pa naj ga sorodniki spravijo v red ali oni poplačajo zanj. BESNA SEM - če si pošten, si v RS Sloveniji neumen.
 

Aa - 28.05.2020 - 07:44

Izracunat je potrebno oba zneska (po obeh alinejah), priznan pa je nizji od njiju.