krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ali je podjetje dolžno izdati račun z ddv številko na zahtevo kupca?

2827  19.05.2020 - 09:30h / DDV / Avtor: Darko / 109 / 9

Pozdravljeni

Zanima me, ali je podjetje registrirano v Sloveniji dolžno izdati račun za podjetje z ddv številko, v kolikor kupec to  zahteva?

Gre za spletno prodajalno preko katere smo kot podjetje naročili nekaj artiklov (za lastno porabo, ne za nadaljno prodajo). Obrazec za naročilo sploh nima možnosti vnosa ID za DDV, zato smo v opombe vpisali naj nam izdajo račun na podjetje, skupaj z našimi podatki.

Račun smo dobili brez ID za DDV, na fizično osebo prejemnika, na našo ponovno prošnjo preko emaila pa so nam zelo arogantno odgovorili da se račun ozdaja avtomatsko, da računa ni možno popravljati in da računov za podjetje itak ne izdajajo.

Hvala za odgovor

xx - 19.05.2020 - 10:55

Če so tako arogantni, potem pa vi kot fizična oseba izkoristite vašo pravico do vračila blaga in jim vrnite nakup ter zahtevajte vračilo kupnine ter nato kupite drugje, kjer so bolj prijazni.

Uredništvo - 19.05.2020 - 11:33

Berite 82. člen ZDDV-1. Kupec ne more zahtevati, da se na računu navedejo podatki, ki jih prodajalec ni dolžan navajati skladno z določili ZDDV-1. Tako npr. DDV številka kupca ni obvezna, razen ...

82. člen
(obvezni podatki na računu)
(1) Davčni zavezanec, ki izda račun v skladu z 81. členom tega zakona, mora na računu navesti naslednje podatke:
1. datum izdaje računa;
2. zaporedno številko, ki omogoča identifikacijo računa;
3. identifikacijsko številko za DDV, pod katero je davčni zavezanec dobavil blago ali storitev;
4. identifikacijsko številko za DDV kupca oziroma naročnika, pod katero je kupec ali naročnik prejel dobavo blaga ali storitev, za katero je dolžan plačati DDV, ali je prejel dobavo blaga v skladu s 46. členom tega zakona;
[...]

PS: popolna davčna rešitev:
http://www.superdavki.com/home

Ajda - 20.05.2020 - 07:49

Če bi vpisali podjetje kot prejemnika, bi tudi račun glasil na podjetje. Navajanje ID za DDV pa v primeru, da je zaračunan DDV, ni obvezno!

Tatjana - 20.05.2020 - 08:28

Verjetno je problem v tem, da faktura ni na podjetje in da je na njej obračunan ddv....samo predvidevam....

nja - 20.05.2020 - 14:33

Mislim, da ste v štartu naredili kiks, ker ste se v spletni trgovini registrirali kot fizična oseba in ne pravna.  Nekatere trgovine imajo tudi ločene portale za FO in PO. 
Ali se posipate s pepelom in pač nekdo plača iz žepa (če ni večji strošek). SIcer pa lepo prosite za popravek računa, naj spremenijo kupca (naziv podjetja, naslov...). Sicer pa 46.člen  81. člen in 82. člen ZDDV-1
 

Darko - 21.05.2020 - 16:28

Hvala za odgovore.

Z računom sem se že sprijaznil, čeprav me mika da bi blago poslal nazaj; me pa vseeno zanima...

Ta spletna trgovina sploh nima možnosti vpisa podatkov za podjetje oz. nima polja za DDV. Po njihovi izjavi računov na podjetja ne izdajajo.

Pustimo člene in razlage, nisem pravnik... Ali kahko jaz kot prodajalec kupcu zavrnem zahtevo po izdaji računa na podjetje?


Hvala še enkrat

g. - 21.05.2020 - 16:38

Saj odgovor na to je že zgoraj.
 

Darko - 25.05.2020 - 11:04

Lažje ti je bilo napisat "Saj odgovor na to je že zgoraj." kot pa DA ali NE

Čez aroganco je ni :-|

Simbi - 25.05.2020 - 17:24

Jaz pa v odgovoru ne zaznam arogance.
Morate vedeti, da nekatere spletne trgovine sploh ne omogočajo naročil pravnim osebam in potem, če na vsak način vztrajate pri nakupu, ne preostane drugega, kot da naročite kot fizična oseba.  
Možno je tudi, tako kot so vam napisali predhodniki (pa to ni aroganca!), da niste opravili ustrezne registracije.
Naj vam bo to v poduk, da boste pri naslednjih spletnih nakupih previdnejši. Vsako spletno trgovino najprej preverite kdo je ponudnik - če nima objavljenega svojega imena in sedeža, hvala lepa! Če ponudnik ne omogoča (sploh če ima sedež v tujini) vnosa ID številke naročnika - prav tako, hvala lepa! Pri teh nakupih, za katere marsikdo misli, da so ugodni, se na koncu izkaže, da ni tako (podobno kot Ikea).