krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izvozni račun, blago ostane v Sloveniji – ali se obračuna DDV

2801  18.05.2020 - 11:09h / DDV / Avtor: Andreja / 86 / 2

Zdravo,
Prosim za pomoč, imam čisto izreden primer. Pred leti smo za slovensko podjetje dobavili stroj od hrvaškega dobavitelja. Zdaj smo morali dobaviti 10 kos nadomestnih delov (v garanciji), uvozili smo jih direktno od proizvajalca v Srbiji in jih poslali direktno slovenskemu kupcu. Vendar pa je po pogodbi naš dobavitelj iz Hrvaške dolžan poravnati stroške teh nadomestnih delov, zato mu moram izstaviti »izvozni« račun za to blago, ki pa ostane v Sloveniji. Ali na računu obračunam DDV in če ne, na kateri člen ZDDV-1 se sklicujem?
 
HVALA!
LP,
Andreja

X - 19.05.2020 - 01:03

Če prav razumem. Srb vam bo izstavil racun za blago, katero je bilo direktno poslano slovenskemu podjetju, vasemu kupcu. Vi pa morate zaracunati hrvaskemu podjetju za stroske popravila oz.zamenjave delov, kateri je vam prodal to blago z dolocenimi pogoji. Tukaj gre za dva posla. En posel je SI-Srbija- SI2. Drugi posel kateri vas zanima pa SI-HR. Po mojem mnenju je treba za SI-HR zaracunat brez DDV v skladu s 13.clenom Pravilnika o izvajanju ZDDV (neobdavčeno). Vsebinsko to smatram kot odskodnino za nedelujoco stvar, niso bili izpolnjeni pogoji kot to doloca pogodba. Ne vem, če prav razmišljam, tako da bi bilo smiselno se kaksnega DDV poznavalca vprašat. Mogoče, če pokličete na FURS? Naj še kdo poda svoje mnenje glede tega.

Lp.

Andreja - 19.05.2020 - 07:46

Zdravo,

Prav ste razumeli, skrbi me, ker bom HR zaračunala blago, ki pa nikoli ne bo izvožen na HR. Pom pogledala omenjeni člen zakona in povprašala na FURS, čeprav si tam ne obetam ravno veliko pomoči :)

Hvala!