krpan in druščina postani član

Naslov teme: Krizni dodatek za praznike in cel mesec dopusta

2752  14.05.2020 - 22:20h / Ostalo / Avtor: Felicity / 223 / 3

Pozdravljeni. Plača april - delavec je bil cel mesec na dopustu (20 delovnih dni), kriznega dodatka za te dneve torej ne dobi. Kako pa je v tem primeru z dodatkom za 2 dni praznika? 

Oba aprilska praznika sta na običajne delovne dneve (ponedeljka), če ne bi bil praznik ali če ne bi bil na dopustu, bi bila oba ponedeljka njegova delovna dneva. 

Ampak delavec aprila sploh ni delal, ker je imel dopust v enem kosu, kar je bilo jasno že vnaprej. Če ne bi bilo praznikov, bi tudi oba ponedeljka koristil dopust, ne bi prišel delati. Ali v tem primeru za 2 dni praznika vseeno izplačamo krizni dodatek?

FURSova obrazložitev pravi: Delavcu pripada dodatek za prazničen in drug
dela prost dan, določen z zakonom, če bi na ta dan dejansko/sicer delal (torej če je praznik na delovni dan). Naš delavec bi kak drug mesec normalno delal vse dneve med tednom (razen praznika), v aprilu pa v nobenem primeru, ker bi namesto praznika imel dopust.

Mislimo, da kriznega dodatka v tem primeru za praznike ne dobi. Ni poanta, da ga ne bi dali, samo prav bi radi naredili, da ne bomo česa krivi po zakonu glede na (ne)upravičenost.

Ima kdo tak primer in kako ste ga rešili oz. si razlagali glede kriznega dodatka?

In še primer z dopusti - delavec je imel dopust dva dni pred praznikom in še dva dni po prazniku (kot podaljšan vikend), ostale dneve je normalno delal. Mislim, da se v takem primeru normalno obračuna krizni dodatek na praznik, vendar me bega dodatno pojasnilo FURS (59c) na primeru 2 za april: Delavec, ki dela vse dni v mesecu, odsoten pa je na praznični dan, ki bi bil sicer delovni dan (ponedeljek) je upravičen do kriznega dodatka v višini 200 eur.. Mogoče so se nerodno izrazili - ker tak, ki ima v mesecu par dni dopusta (ali bolniške), v bistvu ne dela vse dni v mesecu. Pred tem namreč razlagajo, kako se izračuna sorazmerje brez dnevov odsotnosti (neprazničnih), torej se dopuščajo delne odsotnosti. Je pa res vprašljivo kako razumeti, če je dopust pred in po prazniku, ker verjetno ne bi delal vmes na praznik ... Ampak brez praznika pa mogoče tudi dopusta ne bi imel ravno takrat.

Mi smo pri krajših odsotnostih zaradi bolniške ali dopusta obračunali dodatek za delovne dneve in praznika. Bi morali pri tem, ko je praznik med časom dopusta, razmišljati drugače?
 

tinag - 15.05.2020 - 07:19

Po FURS-ovi logiki jim pripada za praznike, če delajo ali pa ne. Takšna je zadnja razlaga. Je pa seveda popolnoma skregano z zdravo pametjo in nepravično do delavca, ki dela.

Liza - 15.05.2020 - 10:58

To vprašanje bi bilo za poslati na FURS.

Živa - 16.05.2020 - 21:50

Če ima delavec ves mesec dopust, potem tudi praznična ponedeljka ne bi delal, torej mu krizni dodatek ne pripada.
Enako je tudi, če ima delavec dopust par dni pred praznikom in potem še par dni po prazniku - tudi v tem primeru na ponedeljek, če ne bi bilo praznika, ne bi delal in mu krizni dodatek ne pripada.