krpan in druščina postani član

Naslov teme: Višja sila - varstvo otrok

2651  12.05.2020 - 07:09h / Ostalo / Avtor: šeena / 194 / 3

Pozdravljeni.
Ali kdo ve do katerega razreda je upravičeno varstvo otrok ali pa delo od doma, ker je otrok doma (4 in 5 razred)? Vem, da je bilo do 5-ga razreda ampak nikjer pa ne najdem, kje to piše. Ima mogoče kdo kakšen link in pa konkretne informacije o tem do kdaj ti pripada? Ali se pusti od 1.6. naprej 9 letnike kar same doma?
Hvala. 
Lep pozdrav

Anka - 12.05.2020 - 10:17

Uveljavljanje pravic in obveznosti iz delovnega razmerja v ačsu posebnih okoliščin zaradi zmanjšanja širjenja koronavirusa SARS-CoV-2, verzija 1.2, RS Ministrstvo za delo..., str.12 pod točko 11.
Veže se na 6.odst.137 čl.ZDR-1. Vprašanje pa je, ali je tudi izven Covid-19 tolmačenje tega člena ZDR-1 takšno, da je višja sila varstvo otroka do 5. razreda. Ker večina šol v normalnih okoliščinah ima podaljšano varstvo za 4. in 5. razrede samo do cca 14. ure. Po navodilih šol starši druge triade nimajo več kaj hoditi z otroci do razreda in se pričakuje od otroka 4. razreda samostojnost.

Kdaj pustiti otroka samega doma? Čisto nepravno, čeprav najbrž želite čisto pravni nasvet, odvisno od otroka in staršev. Nekateri starši že 6 letnike puščajo same doma, drugi še 12-letnika jemljejo s seboj v trgovino. Glede na to, da bodo ocene najbrž zaključene že do konca maja, osebno ne razumem, koga bodo doma čuvali starši otrok 4. in 5. razreda. Ali otroka ali svoj kavč.

Tako da nekaj zdrave pameti, ali gre za enostavno izmikanje delu ali za dejansko stisko delojemalca. Delojemalec in delodajalec sta na isti ladji, tako da mora pasti tudi kakšen obojestranski kompromis, sicer po koncu viharja ne bo več obeh na istem krovu.
 

šeena - 13.05.2020 - 06:47

No lepo, da imate tako izkušnjo, da poleg otroka mirkate še kavč. Podpišem takoj. 
Jaz je žal nimam. Delam na polno od doma 10+ ur + potem moram še za otrokom gledati kaj je naredil za šolo. 
Se pa to vprašanje glede višje sile pojavlja pri vseh starših teh otrok, kaj sedaj. Ampak bomo morda izvedeli kaj več še konec tedna. 
Pa lep dan vam želim in hvala za odgovor. 

Anka - 13.05.2020 - 08:15

Ce delate od doma, opravljate delo za polni delovni cas namesto na delovnem mestu, doma. In dobivate 100% placo + prehrano.
Ce pa ste delodajalcubprijavili visjo silo, zaradi varovanja otrok, potem ne delate nic za sluzbo, varujete svoje otroke in dobite 80% nadomestilo.
Ce delate od doma in imate otroke, se z delidajalcem morda lahko zmenite, da delo od doma nadaljujete ali da delate na delovnem mestu v drugacnem delovnem casu ali za prerazporeditev ur, v koliko je sedaj mrtva sezona in bo kasneje vec dela. Zato pravim, da se je potrebno z delodajalcem pogovoriti.
In verjamite mi, da se marsikomu, ki je bil udelezen v vsesplosnih kolektivnih pocitnicah (berite nic delal za sluzbo ze dva meseca) posteno tozi po svojemu kavcu in isce vse mozne luknje, kako bi se lahko se ne locil od njega.
Naslednji resnicni problem bodo pa starsi, katerih otroci ne bodo sprejeti v vrtec, pa starsi delajo oz niso na cakanju, ker ni dela oz jih bo delodajalec poklical na delo. Kako se bo to urejalo, pa najbrz ni se nikomur jasno.