krpan in druščina postani član

Naslov teme: 1673 Nadomestilo za uporabo lastnih sredstev

2624  11.05.2020 - 09:29h / Ostalo / Avtor: looka / 73 / 2

Kolikšno se vam zdi realno mesečno nadomestilo za uporabo lastnih sredstev (računalnik in elektrika, ostalo je bilo zagotovljeno)? 

:)... - 11.05.2020 - 15:07

Saj vemo kakšna je AM računalnika in cena elektrike.
Drugače pa je priznano takole:
Nadomestilo za uporabo lastnega orodja, sredstev
Nadomestilo za uporabo lastnega orodja, naprav in predmetov (razen osebnih vozil), potrebnih za opravljanje dela na delovnem mestu, se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja pod pogojem, da: ─ so določena s posebnimi predpisi ali na podlagi kolektivne pogodbe oziroma notranjega akta delodajalca, ─ gre za sredstva, ki so značilna, nujna in običajna za opravljanje določenega dela, ─ je nadomestilo določeno na podlagi izračuna realnih stroškov in predstavlja utemeljen in razumen znesek, ─ višina ne presega 2 % mesečne plače delojemalca oziroma 2 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Če delodajalec izplača nadomestilo v višjem znesku, kot je neobdavčen znesek po 6. točki prvega odstavka 44. člena Zakona o dohodnini - ZDoh-2, se znesek dohodka, ki presega neobdavčen znesek, všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Pravica delavca do nadomestila za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu je določena na podlagi 70. člena Zakona o delovnih razmerjih – ZDR-1, ki v drugem odstavku določa, da se višina nadomestila določi s pogodbo o zaposlitvi. Po 10. točki prvega odstavka 44. člena Zakona o dohodnini - ZDoh-2 se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva nadomestilo za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu po predpisih ZDR-1, pod pogojem, da: ─ je določeno s posebnimi predpisi ali na podlagi kolektivne pogodbe oziroma notranjega akta delodajalca, ─ gre za sredstva, ki so značilna, nujna in običajna za opravljanje določenega dela, ─ je nadomestilo določeno na podlagi izračuna realnih stroškov in predstavlja utemeljen in razumen znesek, ─ višina ne presega 5 % mesečne plače delojemalca oziroma 5 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Znesek izplačanega nadomestila se v delu, ki presega neobdavčen znesek, všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja delojemalca.
Delojemalec lahko uveljavlja tudi dejanske stroške, ki so mu nastali v zvezi z uporabo lastnih sredstev v okviru opravljanja dela na domu, pri čemer mora biti iz pogodbe med delojemalcem in delodajalcem razvidno, da ta lastna sredstva zagotavlja delojemalec in je zato tudi upravičen do nadomestila za uporabo teh sredstev. Dejanske stroške delojemalec uveljavlja na podlagi dokazil v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine.

Lola - 12.05.2020 - 08:58

Koliko zdaj 2% ali 5%?