krpan in druščina postani član

Naslov teme: Stečaj

2416  03.05.2020 - 18:29h / Ostalo / Avtor: Maruša / 108 / 5

Družba za katero vodimo računovodstvo je šla v stečaj. Stečajni nas bo kontaktiral in zahteval podatke. Vem, da bilance nismno dolžni delati mi. Zanjima nas pa nekaj drugega. Preklicali so nam takoj vsa pooblastila, tako da nismo oddali bilance za leto 2019, seveda je tudi nam družba dolžna vse za lani in predlani. Ali lahko damo samo papirje, pa si naj urejajo podatke, da bodo lahko pripravili bilanco? Ima kdo takšne izkušnje?

IO - 04.05.2020 - 06:36

V primeru stečaja postanejo zadeve lahko bolj kompleksne. Ugotavljala se bo tudi odgovornost. Vprašanje je ali ste kot računovodstvo ravnali strokovno in skladno z relevantno zakonodajo. Ali ste ugotavljali kapitalsko ustreznost (kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobnost,...., v skladu s ZFPPIPP,...) in o tem pravočasno opozorili poslovodstvo, .... . Če vam že dalj časa niso plačali potem ste vedeli, da imajo likvidnostne težave že prej, ... . Roke za oddajo letnih poročil najdete v zakonodaji. Poslovodstvo je sicer formalno odgovorno vendar pa se lahko in se verjetno tudi bo izgovarjalo na ravnanje  računovodstva.

tina - 04.05.2020 - 07:10

Če je bil nad sružbo uveden stečajni potopek v letu 2020, potem ste dolžni izdelati LP in obračun DDPO za leto 2019 in za leto 2020 do dneva uvedbe postopka.  Vsa pooblastila so vam preklicali, zato morate izdelane obrazce poslati stečajnemu upravitelju, ker so jih dolžnmi oddati oni (vi jih tako ne morete). Zaračunate stranki  LP in DDPO stranki na dan pred uvedbo postopka in vse terjatve prijavite v stačajno maso. Zadnjo bilanco za leto 2020 pa, mislim, bi že lahko zaračunali družbi v stečaju in račun pošljete stečajnemu upravitelju v izvršitev. Če bo stečajni upravitelj od vas terjal še kakšna opravila, potem boste ti tudi zaračunali družbi v stečaju. Če ima družba kakšno premoženja, boste to gotovo dobili plačano.
(To so naše izkušnje - za stranko, ki je "šla" v stečaj, smo opravili še zelo veliko poslov in dobili tudi plačano, prej kot pa terja<tev, prijavljeno v steč.maso)
 Z IO se strinjam samo delno. Niste pa vi odgovorni, da niso prej uvedli stečajnega postopka.

Beti - 04.05.2020 - 08:34

Meni so pa v eni firmi stečajniki rekli, da naj mi plača kar lastnik, da oni ne bodo plačali. Seveda nisem lastniku računala, kaj čem računati, če tako ni imel denarja (sem ga dobro poznala 20 let)..... tako, da ni vedno tako, da ti stečajniki plačajo ...

g. - 04.05.2020 - 08:51

Če se zadovoljite že s tem, da vam stranka reče, da pač ne bo plačala, potem res ne...

B - 04.05.2020 - 14:30

Vse opravljeno in zaračunano do stečaja gre v prijavo v stečajno maso. Bilanco za leto 2020 in davčne obračune pa opravite na osnovi naročila stečajnega upravitelja, ki mora to plačati prednostno iz stečajne mase. Običajno stečajniki terjajo mnoga opravila po možnosti gratis vendar ne nasedajre , vse gre preko naročila, ki je osnova za delo  in fakturiranje. Brez sentimentalnosti dovolj ste opravili dela brez plačila, kajti predvidevam, da bo stečajna masa nizka.