krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zaposlitev

2374  29.04.2020 - 20:06h / Ostalo / Avtor: Katarina / 78 / 4

Pozdravljeni. Ali v primeru da imaš zaposlene na čakanju, lahko zaposlis novega zaposlenega? Prejeli smo odobritev od zavoda za povračilo plač za vse osebe na cakanju.
Hvala

Simbi - 29.04.2020 - 20:30

Logično je, da ko boste vse poklicali nazaj na delo, lahko tudi novega zaposlite (če gre za enaka dela kot pri tistih, ki so na čakanju).  

Katarina - 29.04.2020 - 20:57

Zanima me, če kdo ve, če je dovoljeno v vmesnem času nekoga zaposliti in ga dati v delovni proces, ostali ostanejo na cakanju. 

:)... - 29.04.2020 - 21:54

Tole je eno mnenje.
Delodajalca zanima, ali bo, če na novo zaposluje, še vedno upravičen do povračila nadomestila plače in oprostitve prispevkov za zaposlene, ki so na čakanju. Ali torej lahko pošlje določen del zaposlenih na čakanje, ob tem pa na drugem delovnem mestu zaposli novega sodelavca in je ob tem še vedno upravičen do pomoči po interventni zakonodaji.
Pomemben je obstoj poslovnega razloga za odrejanje čakanja na delo.
Treba je gledati vsak primer posebej, pravijo na ministrstvu za delo (MDDSZ). »Pri vsakem takšnem ravnanju delodajalca je treba to presojati z vidika obstoja poslovnega razloga, ki je temelj napotitve na začasno čakanje na delo,« pojasnjujejo na MDDSZ. »Z vidika zakonodaje in tudi sodne prakse ni nobene ovire, da se v določeni strukturi delodajalca pojavi poslovni razlog, v drugi pa ne. Od navedenega je posledično odvisna tudi napotitev delavcev na začasno čakanje na delo oziroma nova zaposlitev na drugi strani.« Torej ob utemeljenih razlogih lahko zaposlujete tudi medtem, ko so nekateri zaposleni na čakanju. Da ste upravičeni do povračila nadomestila, pa morate izpolnjevati pogoje glede upada prihodkov, ki jih predvideva interventni zakon.

Katarina - 30.04.2020 - 09:23

Hvala za odgovor  ????