krpan in druščina postani član

Naslov teme: Podjemna pog. - brezposelna oseba - vrsta dohodka

2355  29.04.2020 - 10:34h / Ostalo / Avtor: Cici mici / 86 / 5

Pozdravljeni;

Imam vprašanje, Pred zaposlitvijo, da preverimo resnost kandidata, smo z osebo sklenili podjemno pogodbo. Torej, brezposelna oseba, je opravljala kratkotrajno delo (1 teden), po podjemni pogodbi. Oseba nima urejenega obveznega zavarovanja, zato je nismo morali prijaviti preko M12 obrazca, oz. jo sploh nismo, ker je nismo mogli. Osebe ne moremo prisiliti da bi si uredila obvezno zavarovanje.

Oddelano delo bomo osebi plačali. Venar se v dilemi katero vrsta dohodka uporabiti.
1501 - podjemna pogodba - ni prejemnik socilne pomoči
2501 - podjemna pogodba - prejemnik socilne pomoči

Vendar se tudi ne ve, ali je prejemnik socialne pomoči.
Katero vrsto dohodka naj uporabim?

 

IO - 29.04.2020 - 10:51

Ne vem zakaj bi kdo sklenil z vami takšno pogodbo. Menim, da gre najmanj za  izkoriščanje trenutnega statusa kandidatov za razpisano delovno mesto. Takšno početje ni zakonito in tudi ni etično sprejemljivo. Lahko da sklenete neko pogodbo s kandidatom vendar je vaš namen prikrit in na ta način poskušate prelagati vsa tveganja na delavce. Po mojem mnenju ste zreli za delovno inšpekcijo. Na žalost niste osamljeni primer.

Delodajalci se obnašajo tako, kot da le oni nosijo tveganje. Ni res, največji del tveganja nosijo zaposlenci. Če ste razpisali prosto delovno mesto in potem na videz izbrali kandidate ste jih zavedli s tem, ko ste jim dejansko ponudili sklenitev nekakšne začasne pogodbe za zelo omejen in kratek delovni poskusni čas. To se dogaja tudi  s sodelovanjem zavoda za zaposlovanje.

Brigitte - 29.04.2020 - 11:05

IO, 
takšno pogodbo bi sklenil nekdo, ki si želi službe. Se strinjam z vašim zapisom, da to ni v skladu z zakonom. Vendar če že leta tega noben nadzorni organ ne kontrolira, prihaja do kršenj. Tudi jaz imam stranko, ki ima sklenjene podjemne pogodbe z delavci za delo pri katerem se z lune vidi, da obstajajo elementi delovnega razmerja. 
Ne strinjam se pa z vašima prvima dvema stavkoma drugega odstavka. Mislim, da ne bi smeli posploševati. Sama vidim tako poštene delodajalce in poštene delavce, kot tudi nepoštene delodajalce in nepoštene delavce. Sto ljudi, sto čudi :) 

IO - 29.04.2020 - 11:23

Če delodajalec razpiše prosto delovno mesto za katerega na podlagi razpisa in prejetih prijav za to delovno mesto izbere kandidata in mu šele potem pove, da ga je pripravljen zaposlioti pod čudnimi pogoji potem v tem primeru ne moremo govoriti o poštenem delodajalcu. S tem se izogima odgovornosti in le to prelaga na delavca. Res so na trgu prisotni eni in drugi, vendar v primeru zaposlovanja delodajalci nastopajo kot močnejša stran in to potem izkoriščajo. Če se to dogaja v praksi in potem nihče nič ne ukrene potem ni kriva zakonodaja ampak smo si krivi ljudje sami. Če delate za nekoga, ki krši zakonodajo in to veste potem ste kot računovodja tudi soodgovorni.
Dejstvo je da delavci tvegajo veliko več kot delodajalci. To ne morete opravičiti z nobenim argumentom moči.

Ja računovodje v praksi veliko vedo o svojih strankah. Odgovornost računovodij se v praksi nemalokrat zamegli in zanemarja.
Če imate stranko za katero pravite da dela sklepa nezakonite pogodbe potem iz tega sledi, da so tudi vaše bilance sporne, ker ne izkazujejo resničnega in poštenega stanja .... Sodna praksa kaže, da v takšnih primerih odgovorna oseba (s.p., družba,..) prelaga vso odgovornost na svojega računovodjo, češ saj je on strokovna oseba in je zato odgovoren... In sodišče mu bo (in da ) prav, ker gre za osebno odgovornost strokovne osebe,....

Problem je če računovodje popuščajo željam naročnikov zgolj z namenom, da ostane njihov naročnik. Ni izgovor da se tako pač dela. To je slab izgovor, ki kaže na neprofesionalnost.

Brigitte - 29.04.2020 - 10:59

Cici mici,

preden z nekom skelenete podjemno pogodbo, priporočam, da vam podpiše izjavo o pokojninskem in invalidksem zavarovanju na podlagi katere, boste znali pravilno obračunati podjemno pogodbo. To izjavo imate tudi kot dokaz zakaj ste izbrali 1501 oziroma 2501. 
S to izjavo se med drugim delavec tudi zaveže, da bo vsako naknadno spremembo glede svojega zavarovanja pravočasno sporočil svojemu delodajalcu. Ker lahko vi zaposlite nekoga, ki je recimo brezposelen, pa se med opravljenjem dela preko podjemne pgoodbe zaposli. Možnosti je neskočnosti. Zato ne delati obračunov brez teh izjav. 

Cici mici - 29.04.2020 - 11:48

Hvala za odgovore.

V bran pa naslednje; imamo ogromno izkušenj z neresnimi delavci in kandidati, ki bi službo imeli, ne bi pa delali. 
Delavci, ki gredo po 1 tednu na bolniško, ki se jih ne vidi in ne sliši nikoli več. 
Delavci ki s svojo komunikacijo in z delom več strank odbijejo kot pa obdržijo.
Delavci, ki so odvisni od svojega privat telefona, smsanja, pregledovanja Facebooka, in ki na pol ure letijo ven cigareto.
Eno je obnašanje dokler je nadrejeni zraven, drugo pa obnašanje ko nadrejenga ni.

Lahko je govoriti o izkoriščanju delavcev, tistim ki delajo v pisarnah in administraciji ob enoizmenskem delu pon - petka, tudi jaz sem delala tako in nismo imeli fluktacije delavcev. Ko pa imaš delovno panogo, kjer se dela 2 izmeni in vsako drugo soboto, se na ta delovna mesta javljajo drugačni ljudje, eni prideni in pošteni, drugi pa, že takoj ko dobiš njegov izpis delovne dobe, in vidiš da menja službo vsake 3 mesce (po preteklu poizkusne dobe), ali manj, pa že takoj vidiš da s človekom ne štima.

Primer imeli smo delavca, delal je 5 mescev, ko ga je nadrejeni popravil, da mora težje in večje škatle zložiti spodaj,  lažje in manjše na vrh, je sredi dela rekel, da ne bo, ker je na bolniški in odšel. Kako si na bolniški, če si prišel na delo? No ga ni bilo 4 tedne, je prišel za 1 dan za 2 uri, odšel nazaj na bolniško za 4 tedne, prišel nazaj bi koristil dopust, ki ga je imel odobrenega že do prej, po dopustu šel nazaj na bolniško za 4 tedne. Potem pa imej takega delavca. Ekipa 7 ljudi nas je, z njim  ni bilo nič narobe. Se je hvalil, da ni nič jedel in nič pil, da je dal kri, da je bila krila slaba. Zato da je dobil bolniško.

Mu daš / damo priložnost, za ene se izkaže, da so potrebovali samo priložnost, in so zadovoljni oni in mi. Drugi pa, žal še ena zapravljena priložnost, škoda našega časa in energije.

Ni vse črno in belo.