krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zahteva delodajalca-vrnitev na delo

2341  28.04.2020 - 20:23h / Ostalo / Avtor: Peter / 239 / 11

Ni mi jasno kaj mislijo s tem, da ima delavec  v času začasnega čakanja na delo obveznost, da se na
zahtevo delodajalca vrne na delo do sedem zaporednih dni v tekočem mesecu. Ali ga lahko pokliče samo za sedem dni in nič več. Mi bi v maju poklicali vse nazaj na delo.. Je možno?

Bu - 28.04.2020 - 20:39

Seveda. Lahko jih pokličete nazaj in v glavno pisarno pošljete mejl, da ste jih poklicali na delo in se s tem čakanje konča. 
Sedem zaporednih dni je določeno le v primeru, da želite, da se po preteku teh dni čakanje avtomatično nadaljuje. 

Luy - 29.04.2020 - 07:29

A pravilno razumem, da če jih pokličeš nazaj za 7 zaporednih dni, se načeloma cakanje na delo ne prekine? Torej lahko delavec pride delat in mu daš za 7 dni krizni dodatek in oprostitev PIZ je. Ostale delovne dni še vedno povrne zavod. 

Luy - 29.04.2020 - 07:40

Oziroma piše celo do 7 zaporednih dni. Ali gostinec  potemtakem lahko odpre samo za vikend za 2 dni delavca od pokliče s čakanja. Naslednji vikend pa drugega. Kaj menite? 

naja - 29.04.2020 - 07:54

Popolnoma nejasno. Jaz sem vprašala na zavod ali dobi delavec nadomestilo za cel mesec in še plačo za 7 dni, ko je poklican na delo.
Iz odgovora katerega prilagam sklepam, da dobi nadomestilo za čakanje samo za tiste dneve ko je na čakanju za dneve dela pa plačo.
Kako si vi razlagate do pojasnilo: 
S strani MDDSZ so podali drugacno interpretacijo placila za 7 dni, ko se delavec na zahtevo delodajalca vrne na delo, namrec

ko delavec pride med cakanjem na delo, ima status delavca in od ZRSZ delodajalec zanj ne prejme povracila nadomestila place.


 

Luy - 29.04.2020 - 08:52

Razumem torej, da je na cakanju 13 dni, dela pa 7 dni in dobi nadomestilo od zavoda za 13 dni.... Po moje... Sj nimam pojma več ????

PIKA2 - 29.04.2020 - 10:19

Kolikor dni je na čakanju toliko je nadomestila.  To je logično, da ne plačajo za tiste dneve (do 7 delovnih dni), ko ne delajo.  Ko delavec dela, za tiste dni mu boste izplačali krizni dodatek. Oz. sorazmerni del, če dela polovični delovni čas.

Liza - 29.04.2020 - 10:48

Ta določba po moje pomeni samo to, da ni treba na zavod vlagati nove vloge za povračilo nadomestila za čakanje, ker se delo 7 zaporednih dni ne šteje kot prekinitev. Če bi pa delavec prišel na delo 8 dni, pa je to prekinitev čakanja in je treba na zavod vlagati novo vlogo in seveda izdati tudi novo odredbo.

Luy - 29.04.2020 - 13:10

Okej.. Torej obvestimo zavod da je delavec prišel delat za 7 dni. Pazimo le pri obračunu plač, oprostitev PIZ za 7 dni dela. Ostalo je strošek zavoda oz nam zavod povrne. 

naja - 29.04.2020 - 16:19

Imamo isto mnenje. V nadomestilo upoštevamo tudi dva dni praznika? Za april 176 ur od tega 7 dni (40 ur ) plača, 136 ur čakanje na delo ,čeprav ne razumem ¨če bi delavec na ta dan dejansko delal¨ kot navaja :
. 10. odstavek 29. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (Uradni list RS, št. 49/20) določa, da delodajalcu pripada povračilo nadomestila plače za dejansko mesečno oziroma tedensko obveznost, za prazničen in drug dela prost dan, določen z zakonom, če bi delavec na ta dan dejansko delal. Torej za ves čas, ko je delavec na čakanju (in za katerega mu delodajalec izplača nadomestilo plače), je delodajalec upravičen do povračila nadomestila plače (torej tudi za praznične dni - govorimo o nadomestilu za čas čakanja na delo). 

Liza - 29.04.2020 - 19:06

Počakajmo na kakšno pojasnilo, saj verjetno bo. Mogoče bo za koga prepozno, ker bo izplačal plačo prej, pa se bo pač popravljalo, takšni časi so. Važno je, da imamo dobro epidemiološko sliko in da se počasi začenja ponovno zaganjanje gospodarstva.

Matjaz - 30.04.2020 - 07:46

Zavod za zaposlovanje pojasnjuje, da sta možni sta dve vrsti čakanja na delo. Neprekinjena in prekinjena. Pri neprekinjenem čakanju na delo delodajalec delavcu odredi čakanje na delo za celoten mesec ali pa do preklica. Delavec lahko potem v tem mesecu dela sedem zaporednih dni. To so koledarski, in ne delovni dnevi. Za prekinjeno čakanje pa gre, ko delodajalec delavcu odredi čakanje na delo na primer za dva dni v tednu, tri dni pa dela. In tak način dela se potem ponavlja.

Če bo šlo za neprekinjeno čakanje, bo delodajalcu zavod za zaposlovanje povrnil nadomestilo plače in bo oproščen plačila socialnih prispevkov za celoten mesec, kot če delavec v tekočem mesecu ne bi delal sedem dni. V primeru prekinjenega čakanja pa bo delodajalec moral vsakič, ko bo delavcu za dva dni na teden odredil čakanje, na zavod za zaposlovanje vložiti novo vlogo.V tem primeru pa delodajalec ne bo dobil povrnjenega nadomestila in ne bo oproščen plačila prispevkov za socialno varnost za celoten mesec.

To je napisano v iksu. Torej se dobi nadomestilo za celoten mesec?