krpan in druščina postani član

Naslov teme: Poslovodja/Prokurist v društvu

2297  26.04.2020 - 16:11h / DDPO / Avtor: LukaL / 106 / 1

Pozdravljeni,

Pri računovodstvu atletskega društva imam naslednjo dilemo. Vsa pretekla leta smo opravljali le nepridobitno dejavnost (financirali smo se iz članarin in donacij). Letošnje leto smo prvič pridobili tudi sponzorska sredstva, kar pomeni, da od letos naprej opravljamo tudi pridobitno dejavnost. Računovodstvo za pridobitno in nepridobitno dejavnost bomo vodili ločeno. Nismo zavezanec za ddv. V društvu ni nobenega zaposlenega.

 

Naj za začetek poudarim da razumem kdaj gre pri prokuristu za prihodek iz drugega pogodbenega razmerja in kdaj za prihodek iz delovnega razmerja in kaj to pomeni za obdavčitev povračila potnih stroškov.

 

1. Ali društvo brez zaposlenih oseb lahko imenuje poslovodjo ali prokurista?

 

2. Ali poslovodja/prokurist lahko opravljata svojo funkcijo brezplačno?

Kot vem prokurist lahko opravlja funkcijo brezplačno, vendar me zanima ali lahko prokurist s pogodbo o poslovodenju pravtako opravlja funkcijo brezplačno?

 

3. Ali je potrebno v primeru brezplačnega opravljanja funkcije za njiju plačati kakšne prispevke, itd.

 

4. Če je odgovor na prvi dve vprašanji DA, potem ali se lahko poslovodji oz. prokuristu s pogodbo o poslovodenju ki svojo funkcijo opravljata brezplačno izplačujejo potni stroški (kilometrine – neobdavčeno v kolikor ne presegajo zneskov določenih z uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo), saj gre za delovno razmerje (ali to velja le v primeru če za svojo funkcijo prejmeta plačilo).

 

5. V primeru da je odgovor na vprašanje 4 NE, potem ali se lahko poslovodji/prokuristu s pogodbo o poslovodenju izplača nizko plačilo (npr za 10 ur mesečno) in nato povrne stroške kilometrine neobdavčeno (če DA, do katere višine. Je kakšna omejitev zaradi »samo 10ur dela mesečno«). Seveda se kilometrina izplača le v obsegu službenih poti ki jih lahko opravita v teh 10 urah mesečno.

 

6. Ali je lahko predsednik društva hkrati poslovodja/prokurist s pogodbo o poslovodenju?


 

7. Dodatno vprašanje : V okviru nepridobitne dejavnosti društva bi rad nekaterim članom izplačal nagrado za posebne dosežke (v skladu s pravilnikom o nagrajevanju). Kakšne so omejitve (do katere višine) da bodo nagrade neobdavčene, ali to pomeni, da niso niti predmet dohodine?
Če so predmet dohodnine v katero polje sodijo, 1230 Preostali dohodki iz drugega pogodbenega razmerja?

Na kakšen način izplačam nagrado, moram oddati kakšne obrazce?

Za odgovore se vam lepo zahvaljujem :)

LukaL - 08.05.2020 - 19:45

Nihče nima odgovora, vsaj delnega?

Lp Luka