krpan in druščina postani član

Naslov teme: ali sem kakšno obliko pomoči za podjetja spregledal?

2269  24.04.2020 - 21:55h / Ostalo / Avtor: pomoč / 74 / 4

Ko berem "korona ukrepe" za pomoč gospodarstvu ugotavljam, da se praktično vsi nanašajo na fizične osebe, oz.na plače, ki jih fizične osebe dobivajo pri delodajalcih. Resda se del stroška vrne delodajalcu, ampak to v ničemer ne prispeva k dvigu prometa. Če je dejavnost mrtva, nam tudi tovrstna pomoč ne pomaga (pomaga pa našim delavcem). Torej nam res ostanejo samo krediti ali se obeta še kakšna možnost?

Simona - 25.04.2020 - 08:23

Khm še na kredit ne preveč računat, ker je to zgolj obljuba in jih zavračajo. 

Mislim da nisi nič spregledala. Država je pokurila milijone in ni dala niti evra gospodarstvu. 

Martin Krpan - 25.04.2020 - 08:35

Ni pokurila milijone ... pokurila je milijarde :).

Martin Krpan - 25.04.2020 - 08:46

Sicer ne vem, kaj si predstavljate pod pojmom "pomoč" in na takšno vprašanje je vedno možno gledati z različnih zornih kotov.

Dejstvo pa je, da tale "mega paket" primarno daje pomoč preko gospodarskih subjektov zaposlenim oziroma "socialno zavarovanim" pri gospodarskih subjektih. In če gledaš še s tega zornega kota - če ne bi dali te pomoči ljudem "obvodno" preko gospodarskih subjektov, bi morali tem ljudem tako ali drugače neposredno "pomagati" glede na to, da smo (menda) socialna država - ali zato, ker bi pristali na borzi dela, za socialne transferje itd.

Tako da - ja - potrebno bi bilo razmisliti, da imajo gospodarski subjekti še druge stroške, so pa se 99,9% fokusirali le na stroške zaposlenih. Upam le, da je tistih nekaj 100.000 s.p.-jev in majhnih gospodarskih družbe imelo toliko rezerve (če ne štejem stroške delovne sile), da bodo nekako preživeli cca. dva meseca popolnega zaprtja ...

Mene bolj moti, da so v ta paket zmetali še mnoge, kateri zaradi nastale situacije (ne pa zaradi drugih "vzrokov") noter nimajo kaj iskati!

Sicer pa - glejte na te stvari pozitivno. Kmalu bo praznik 27. april in priložnost, da znova iz gozda pridejo "partizani in nemci" ...

Simona - 26.04.2020 - 15:21

Ja Martin fokusirali so se na zaposlene. Je tudi prav, da so poskrbeli za tiste, ki delajo in tem bi morala država dati tudi kakšen dodatek. Pa pustimo to. Močno narobe je kako so se tega lotili. Podjetje, ki zaradi odloka ne dela, nima prilivov in ima kljub temu odlive je moralo poskrbeti za sredstva, da je ta zaposleni za katerega je poskrbela država dobil plačo. In to podjetje sedaj čaka, če bo dobil in kdaj bo dobil to refundirano. Če bi država res poskrbela za ljudi, ki delajo bi jim v tem obdobju plačo nakazala diretno in tako pomagala hkrati delavcu in podjetju. 
Ta ista država se tudi ne vpraša kdo bo delavcu dal plačo naslednji mesec. Prvi mesec je marsikdo še kaj spraskal na kupček. Od kje se bodo izpalače plače za mesec april?
Če ne bo pomoči podjetjem pomeni, da so pustili na cedilu tudi vse zaposlene. 

Edini v tej državi za katerega so spodobno poskrbeli so brezposelni.