krpan in druščina postani član

Naslov teme: obrazec NF COVID

2145  21.04.2020 - 11:51h / Ostalo / Avtor: kali / 80 / 1

pozdrav, oddal sem za marec mesec za temelnji dodoatek in oprostitev prispevkov.
Sedaj pa bi še za april, pa me bega, ker so v obrazcu podatki za marec - ki sem jo že oddal
kako gre to? hvala

Tanckabancka - 21.04.2020 - 12:42

Skladno s tretjim odstavkom 35. člena interventnega zakona – ZIUZEOP,  upravičencu, ki vloži izjavo do 18. aprila 2020 za mesec marec, nakaže Finančna uprava Republike Slovenije mesečni temeljni dohodek 25. aprila 2020. Upravičencu, ki vloži izjavo od 19. aprila do 30. aprila 2020, vloži izjavo za mesec marec ali april ali meseca marec in april skupaj, nakaže Finančna uprava Republike Slovenije do 10. maja 2020. Upravičencu, ki vloži izjavo od 1. maja do 31. maja 2020 za mesec marec ali april ali maj ali dva ali tri od navedenih mesecev skupaj, nakaže Finančna uprava Republike Slovenije 10. junija 2020.
 
Zavezanec preko eDavkov predloži samo eno izjavo s katero lahko uveljavlja temeljni mesečni dohodek vse mesece skupaj (marec, april, maj) ali pa samo za posamezni mesec. V kolikor zavezanec po oddaji prvotne izjave ugotovi, da bi želel svojo izjavo spremeniti, lahko prvotno izjavo popravi tako, da preko eDavkov ponovno odda izjavo in pri tem označi spremembe. Opozarjamo, da bo pri izplačevanju mesečnega temeljnega dohodka FURS vedno upošteval samo zadnjo verzijo oddane izjave, razen v delu, ki se nanaša na že izplačan mesečni temeljni dohodek. Če bo ugotovil, da do tega izplačila kljub oddani izjavi, ne bo upravičen, lahko postopa po 99. členu ZIUZEOP.
 
V konkretnem primeru, kjer navajate, da je za mesec maj težko vnaprej predvideti višino izpada dohodka, lahko zavezanec najprej uveljavlja izplačilo temeljnega dohodka za meseca marec in april, v kolikor pa bo želel pomoč tudi za mesec maj, to izjavo naknadno popravi na način, da izjavo preko eDavkov predloži še enkrat, in tam označi, da želi izplačilo temeljnega mesečnega dohodka tudi za mesec maj. Pri oddaji izjave mora biti zavezanec pozoren na roke, ki jih določa tretji odstavek 35. člena ZIUZEOP, saj je od datuma oddaje izjave odvisno, kdaj bo zavezanec dobil izplačan temeljni mesečni dohodek.