krpan in druščina postani član

Naslov teme: Predhodno obvestilo ZRSZ

2141  21.04.2020 - 09:22h / Ostalo / Avtor: Lejči02 / 112 / 7

Spoštovani!

Po prejemu sklepa je potrebno obvestiti ZRSZ, da smo zaposlenega v obdobju začasnega čakanja poklicali nazaj na delo ? Ali je potebno obvestilo poslati tudi v primerih, ko je delavec prišel na delo le do 7 zaporednih dni v tekočem mesecu? 

Hvala in lep pozdrav 

miha - 21.04.2020 - 10:11

Ravno berem obvestilo OZS da se obvesti Zavod če zaposlenega pokličeš nazaj na delo, šele po prejemu sklepa s strani Zavoda.

To pomeni, da dokler ni sklepa ni potrebno obveščati, kako razumete ostali.

prekurjena - 21.04.2020 - 10:56

To pa mene tudi zelo zanima

sonček - 21.04.2020 - 12:18

ni res...vsakem primeru moraš javiti napisati št vloge in javiti kdo pride in če veš od kdaj do kdaj drugače pustiš datum prihoda prezen. Če prekorači 7 kolendarskih dni (paziti sobote in nedelje se štejejo), če prekoračijo in ga daste zopet na čakanje zopet oddate vlogo. Pa pazite v mesecu. Primer mi smo poklicali zdaj delavca da pride delat od torka do sobote, naslednji teden ko so 4 delovni dni in še vedno april, pride drugi vse sporočili zavodu. V maju bomo naredili podobno en teden eden in drugi teden drugi. Pa odločba še vedno velja. Drugače pa so meni vse prijazno na zavodu odgovorili

Lejči02 - 21.04.2020 - 13:33

Sporočati je potrebno šele po prejemu Sklepa s strani ZRSZ. Tako piše na obvestilu z dne 20.04.2020 na njihovi spletni strani.  Na zavodu so mi odgovorili ( telefonsko ), da se obvestila pošilja le v primeru, da so delavci prišli delat za več kot 7 zaporednih dni. Ne vem več, kaj je prav in kaj ne.

Lp.

Lejči02 - 21.04.2020 - 13:53

Pozdravljeni.

Sem sedaj klicala na številko 030 486 086 in dobila naslednji dogovor.

Sporočati je potrebno šele po prejemu sklepa s strani ZRSZ ( lahko tudi prej, ni pa obvezno ). Kot piše v sklepu je potrebno sporočiti naslednje podatke: Ime, Priimek, EMŠO, datum od kdaj do kdaj.
Dela lahko največ 7 koledarskih dni v tekočem mesecu npr. od 22.04 do vključno 28.04.2020. Za te dni prejme plačo, ki je strošek delodajalca. 
Če pride za več kot 7 zaporednih dni je prekinitev in je potrebno ddati novo vlogo, v primeru da gre ponovno na čakanje.

Lp

Anka - 21.04.2020 - 15:20

V zakonu piše, da je treba PREDHODNO obvestiti Zavod, sicer vračate trikratno + globa. Zato smo pri nas obvestili Zavod, čeprav še nimamo sklepa. Od viška glava ne boli. Delala sem po zakonu, tale njihova tolmačenja pa so toliko vredna in se tako spreminjajo, da si lahko s printom samo r... obrišeš. Zgodilo se je to, da nas je toliko prijavilo nazaj delavce v delo, da sploh ne znajo več sestaviti skupaj. Jaz ne grem na ta tanek led, da bom delala po njihovih trenutnih navodilih in v nasprotju z zakonskimi določili. Bom raje po prejemu sklepa še enkrat preposlala email z navedbo številke sklepa.

naja - 21.04.2020 - 15:37

to je odgovor zavoda danes zjutraj na vprašanje glede nadomestila za zaposlenega kateri je zaposlen za krajši čas in glede poziva na delo za 7 dni:

S strani MDDSZ so podali drugacno interpretacijo placila za 7 dni, ko se delavec na zahtevo delodajalca vrne na delo, namrec

ko delavec pride med cakanjem na delo, ima status delavca in od ZRSZ delodajalec zanj ne prejme povracila nadomestila place.

Ce ste vlogo ze oddali nam na naslov gpzrsz@ess.gov.si<mailto:gpzrsz@ess.gov.si> napisite klasifikacijsko stevilko vloge, koga in kdaj ste ga pozvali nazaj na delo.

Zavod RS za zaposlovanje ni pristojen za tolmacenja glede delovnopravnih zadev. Skladno s 27. clenom Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za drzavljane in gospodarstvo (Uradni list RS, st. 49/20): Ce je delavec ob napotitvi na zacasno cakanje na delo ali med trajanjem zacasnega cakanja na delo ali visje sile uveljavil oziroma je upravicen do dela s krajsim delovnim casom in prejema delno nadomestilo na podlagi predpisov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ali je upravicen do dela s krajsim delovnim casom na podlagi predpisov o zdravstvenem zavarovanju ali starsevskem varstvu, se nadomestilo place za cas cakanja na delo v tem casu izplacuje v sorazmernem delu, delavec pa zadrzi pravico do prejemkov oziroma placila prispevkov iz socialnih zavarovanj po teh predpisih, kot da bi delal.