krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odlog ugotavljanja davčne obveznosti pri darilni pogodbi

2126  20.04.2020 - 15:32h / Dohodnina / Avtor: Miran / 123 / 2

Primer: Lastnik podjetja po 25 letih sinu podjetje podari. Čez 8 let sin podjetje proda.

Kakor razumem 100. člen Zdoh, se v tem primeru:
Pri podaritvi (4. točka): "Ugotavljanje davčne obveznosti odloži do naslednje obdavčljive odsvojitve podarjenega kapitala, ki jo opravi zavezančev otrok."
in (5. točka): "Kadar se ugotavljanje davčne osnove odloži, se kot čas pridobitve s podaritvijo ali zamenjavo pridobljenega kapitala šteje datum, ko je darovalec pridobil kapital"

Se pravi, če prav razumem, v takem primeru, ob prodaji, sin ne plača dobiček iz kapitala, saj se čas pridobitve šteje datum, ko je darovalec pridobil kapital (več kot 20 let). In ne, ko ga je pridobil obdarjenec (8 let).

Sprašujem, ker so mi na FURS-u rekli, da je odlog davčne obveznosti brezpredmeten, in da se ob prodaji podjetja kot čas pridobitve šteje datum, ko sem ga pridobil (se pravi ob darilni pogodbi). Hvala vnaprej za pomoč.

Aa - 21.04.2020 - 08:59

Pravilno so vam povedali. Tudi prodaja po 20 letih bi bila neobdavcena, zato se vloge za odlog ne daje. Tudi ce bi jo, je brezpredmetna.

sinova pridobitev bo datum darila, vrednost ob podaritvi pa njegova nabavna vrednost. Zanj je pomembna slednja - visja kot bo, nizja bo njegova razlika pri morebitni nadaljni prodaji...

Miran - 21.04.2020 - 15:29

Hvala za odgovor. Nekako se mi ne zdi logično (in pošteno), da v primeru, če poslovni delež podari po 19 letih in 11 mesecih, in nato proda čez 3 mesece, ni davka ob prodaji. Če pa se podari po 20 letih in enemu dnevu, in nato proda čez 3 mesece, pa je davek 27,5%.