krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vloga za povračilo nadomestila plač

2094  19.04.2020 - 18:22h / Ostalo / Avtor: Brigitte B / 74 / 0

Prečesala sem blog, pa odgovorov na ti dve vprašanji nisem našla, zato odpiram novo temo.
Vloge za svoje stranke sem oddala, sedaj se mi pa porajajo vprašanja. Kaj če bo kateri delodajalec želel poslati delavce na čakanje recimo konec aprila, ali komaj maja? Se bo potem še lahko oddalo vlogo?
Ali ne bi bilo bolj smiselno, da bi se vloga oddajala za pretekli mesec, torej za vsak mesec posamezno? Recimo pri obračunu plač. Ker sedaj se je že začelo, da stranke prekinjajo čakanje na delo, glede na sproščanje ukrepov. Seveda sem pa vse prijavila do 31.5., ker delodajalci niso vedeli in nekateri še sedaj ne vedo, kako dolgo ne bo dela. V prejšnjih temah sem prebrala, da ste klicali na Zavod in da so vam dali navodila, da čakanje prekinemo z elektronsko pošto. Navodila so tako zelo kratka, nikjer niso opisane posebnosti s katerimi se srečujemo v praksi. 

Druga stvar s katero se srečujem te dni in mi ni jasna je: kako so lahko za delavce, ki ne morejo priti na delo zaradi višje sile (varstvo otrok, ukinitev javnega prevoza, ...) isti pogoji, da uveljavljaš nadomestilo, kot v primeri čakanja na delo iz poslovnih razlogov. Imam stranke, ki zaenkrat(!) poslujejo brez večjega upada prometa (torej manj kot 20%), ampak so delavke ostale doma, ker imajo majhne otroke, ki niti slučajno ne morejo pustiti same za 8 ur. Torej, razumem pravilno zakon? Tudi za delavce, ki jih delodajalec pošlje na čakanje zaradi višje sile, mora dosegati upad vsaj 20% prihodkov napram v letošnjem prvem polletju napram lani?

P.S. (malo za šalo, malo za res): Že dva tedna se sprašujem, kako se mi je lahko kadarkoli zdelo, da imamo računovodje aprila gužvo? Zaradi trimesečni obračunov DDV? Ma jok! Po tem aprilu se mi bo verjetno redkokdaj zdelo, da je gužva v službi :D  
Bodite prvi, ki bo komentiral.