krpan in druščina postani član

Naslov teme: VLOGA ZA UVELJAVLJANJE MESEČNEGA TEMELJNEGA DOHODKA IN OPROSTITEV PLAČILA PRISPEVKOV ZA SOCIALNO VARNOST

2074  17.04.2020 - 21:36h / Ostalo / Avtor: MARJAN / 122 / 4

Sem samostojni podjetnik brez zaposlenih in sem želel preko e-Davkov oddati vlogo za uveljavljanje mesečnega temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost za marec 2020.
 
Na e-Davkih vidim edini možni obrazec za ta namen “NF-COVID19 – Izjava o zmanjšanem obsegu opravljanja dejavnosti, ki pa pogojuje primerjavo prihodkov v marcu 2020 s februarjem 2020 in ne oceno prihodkov za prvo polletje 2020, ki naj bi bilo več kot 20 % nižji glede na leto 2019.

Zato me zanima, če na e-Davkih obstaja še kakšen drug obrazec, da bi lahko zadostil zahtevam glede na 51. odgovor na vprašanje, ki ga je objavil FURS, saj bom prihodke v prvem polletju letos imel za bistveno več kot 20 % nižje glede na preteklo leto, nisem pa imel prihodkov v marcu 2020 imel za vsaj 25 % nižje od prihodkov v februarju 2020?
 
Ali sploh lahko in na kakšen način lahko oboje uveljavljam, saj navedeni obrazec tega ne omogoča?
 
51. Ali bom moral mesečni temeljni dohodek vračati?
Do pomoči so upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki v prvem polletju 2020 upadli za več kot 20% glede na isto obdobje leta 2019 in v drugem polletju 2020 niso dosegli več kot 20% rast prihodkov glede na isto obdobje leta 2019. V primeru,
 
50. Kakšni so kriteriji za dodelitev mesečnega temeljnega dohodka?
Bistveno zmanjšan obseg opravljanja dejavnosti pomeni:
vsaj 25% zmanjšanje prihodkov upravičenca iz prejšnjega člena v mesecu marcu 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020 ali
vsaj 50% zmanjšanje prihodkov upravičenca iz prejšnjega člena v mesecu aprilu ali maju 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020.

Hvala za odgovor, lep dan.

 

Lia - 18.04.2020 - 09:47

Sta dva kriterija - da lahko prejmete oprostitev plačila prispevkov in temeljni dohodek, morate izponjevati pogoje iz vloge, ki jo omenjate (ta je edina v E-davkih), torej prihodki glede na februar.

Drugi pogoj, ki pa se nanaša na prvo oz. drugo polletje letos v primerjavi z lanskim, pa je merilo za to ali boste to pomoč, ki jo boste sedaj prejeli, morali vrniti ali ne. Torej, če boste imeli letos od januarja do julija, glede na isto obdobje lani manj kot 20% prometa in pa v drugi polovici leta v primerjavi z drugo polovico lanskega leta, ne boste imeli več kot 20% višje prihodke, vam pomoči ne bo potebno vrniti.

MARJAN - 18.04.2020 - 21:51

A tako. Hvala za odgovor.

To pomeni, da ne morem ničesar uveljavljat, ker v marcu in aprilu nisem imel toliko nižjih prihodkov kot v februarju. Vsekakor pa bom v prvi polovici letošnjega leta imel bistveno nižje prihodke kot v prvi polovici lanskega leta, ampak očitno to v tem primeru ni pomembno, ker na e-davkih ni napisan ta drugi pogoj kot ena izmed možnosti.
 

Simbi - 18.04.2020 - 22:16

Jaz pa še vedno trdim, da ta izjava v e-davkih ni ustrezna. Morale bi biti 4 kljukice, ne samo 3.
Zakaj?
Zakon v delu, ki govori o upravičencih, govori o tistih, ki jim je poslovanje onemogočeno ali poslujejo v zmanjšanem obsegu. Nadalje navaja kaj se smatra za zmanjšan obseg in tukaj so navedeni pogoji prometa po mesecih v 2020. 
Kaj je "onemogočeno poslovanje" zakon ne pojasnjuje, ZKP pa pravi, se je to zgodilo z odlokom o prepovedi dejavnosti.
Moje mnenje potrjuje tudi odgovor FURS, dodan dva ali tri dni nazaj, mislim da je 50c ali 50č, - ne vem na pamet,  kjer so zapisali, da se v primeru, ko se zaradi odloka ne sme opravljati nobena registrirana dejavnost, se kriterij zmanjšanja prihodkov ne presoja. Ugotavlja se potem kriterij polletnih prometov za vračanje.
Zato pogrešam še eno kljukico, kjer bi upravičenci lahko označili, da jim je onemogočeno opravljanje dejavnosti. 
Mogoče sem to tukaj že napisala, če sem, se opravičujem za ponavljanje.
 

Tanja - 19.04.2020 - 11:04

Torej, če si imel lani bolj slabo poslovno prvo polovico leta in letos bolj uspešen januar in februar ter boš v letošnjem prvem polletju presegel za več kot 20% lanski prihodek napram istemu obdobju lani, se lahko pod nos obrišeš za oproščene prispevke, čeprav nimaš nobenega posla niti marca niti aprila :(