krpan in druščina postani član

Naslov teme: nega, spremstvo,... ni oprostitve piz

1989  16.04.2020 - 08:23h / Ostalo / Avtor: kori / 104 / 3

FURS ni popravil mnenja pri vprašanju št. 54, ZZZS pa je še po mailu opozoril na spodnje:

Oprostitev prispevkov za PIZ ne velja v času odsotnosti zaradi bolniškega staleža, za katerega delodajalec dobi povrnjeno nadomestilo plače s strani ZZZS, to pa je v naslednjih primerih:
* od prvega dne odsotnosti npr. zaradi nege, izolacije, spremstva (navadni zahtevek za refundacijo preko SPOT, vmesnika ali v papirni obliki),
* od 31 delovnega dne odsotnosti dalje v ostalih primerih  (navadni zahtevek za refundacijo preko SPOT, vmesnika ali v papirni obliki),
* od prvega dne odsotnosti od 11. 4. 2020 do predvidoma 31. 5. 2020 v skladu s 56. člena ZIUZEOP zaradi nezmožnosti za delo zaradi bolezni, poškodbe izven dela, poškodba po tretji osebi izven dela, poškodba pri delu, poklicne bolezni, ki ga je pred  ZIUZEOP moral do 30. delovnega dne izplačati v svoje breme delodajalec (novi COVID-19 zahtevek na spletni strani ZZZS).

Torej za povrnjene bolniške s strani ZZZS ni oprostitev prispevkov 13.3.2020-31.3.2020, kljub drugačnem FURS odgovoru, če gledamo samo marčevsko plačo? 

kori - 16.04.2020 - 10:50

Vidim, da je tudi FURS spremenil odgovor k vprašanju 54. in uskladil mnenje z ZZZS. Sedaj je jasno.

poletje - 16.04.2020 - 12:18

54. Od katerih dohodkov iz delovnega razmerja se prizna oprostitev plačila prispevkov?
Delna oprostitev plačila prispevkov za PIZ, ki je določena v 33. členu ZIUZEOP, se nanaša na izplačila delavcem za obdobje od razglasitve epidemije, to je od 13. 3. 2020 do 31. 5. 2020.
Oprostitev plačila prispevkov za PIZ (tako prispevek zavarovanca kot prispevek delodajalca) velja za tiste delavce, ki v času uporabe interventnih ukrepov po ZIUZEOP niso na začasnem čakanju na delo oziroma odsotni z dela iz razloga višje sile po tem zakonu.
Oprostitev plačila prispevkov za PIZ se prizna tudi npr. za čas, ko so zaposleni na dopustu ali na bolniški ter prejemajo nadomestilo plače v skladu z drugim in tretjim odstavkom 137. člena ZDR-1 ter vsa druga nadomestila za plačo, ki se izplačujejo na podlagi ZDR-1, razen za nadomestila, za katera že ta zakon določa oprostitev vseh prispevkov, ter za bonitete in druge dohodke iz dela, ki niso del plače.
Oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po tem zakonu pa ne velja v času odsotnosti zaradi bolniškega staleža, kadar delodajalec dobi povrnjeno nadomestilo plače s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS). 
 
ZZZS delodajalcu povrne izplačano nadomestilo plače za odsotnosti zaradi bolniškega staleža delavca:
- od prvega dne odsotnosti (npr. zaradi nege, izolacije, spremstva,…);
- od 31. delovnega dne odsotnosti dalje (v ostalih primerih);
- od prvega dne odsotnosti od 11. 4. 2020 do predvidoma 31. 5. 2020 v skladu s 56. člena ZIUZEOP (zaradi nezmožnosti za delo zaradi bolezni, poškodbe izven dela, poškodba po tretji osebi izven dela, poškodba pri delu, poklicne bolezni, ki ga je pred  ZIUZEOP moral do 30. delovnega dne izplačati v svoje breme delodajalec).
 
Navedena oprostitev velja tudi za zaposlene, ki imajo v zadnjem mesecu  izplačane mesečne plače, ki so višje od trikratnika minimalne plače in za katere delodajalec ni dolžan izplačati mesečnega kriznega dodatka.
Tudi v primeru, da delodajalec delavca v času začasnega čakanja na delo pozove na delo v skladu z drugim odstavkom 24. člena ZIUZEOP ali je delavec na dopustu, ima delodajalec pravico do oprostitve plačila prispevkov za PIZ za čas dela oziroma dopusta.
Za čas začasnega čakanja na delo in za čas odsotnosti z dela iz razloga višje sile pa ima delodajalec pravice iz 1.1. poglavja ZIUZEOP (pravica do povračila nadomestila plače in pravica do oprostitve plačila vseh prispevkov).

m - 16.04.2020 - 18:56

Ja človek jim lahko samo čestita. Dne 15.04. in 16.04. so štirikrat popravljali pogosta vprašanja v 3/4 popravkih je popravek odgovora na vprašanje št. 54.
Ne razumem kako in Zakaj če je zakon napisan tako, da ga ima vsaka tajnica v malem prstu. Če jim tile odgovori na pogosta vprašanja ne gredo od rok naj Ivana pokličejo, On reši  morebitne dileme 1,2,3,.