krpan in druščina postani član

Naslov teme: Novo vprašanje FURS 50c

1927  15.04.2020 - 09:36h / Ostalo / Avtor: PLANIKA / 88 / 1


50c. V mesecu februarju nisem imel prihodkov, imel pa sem prihodek v začetku meseca marca. Glede na objavljene vladne odloke, ki prepovedujejo ponujanje in prodajo blaga in storitev potrošnikom v RS, omejujejo gibanje in združevanje več oseb na skupnem mestu, svojega dela od začetka krize ne morem opravljati.  Ali sem kljub temu, da dela ne morem opravljati zaradi vladnih prepovedi in v mesecu februarju nisem imel prihodkov, lahko upravičen tako do mesečnega temeljnega dohodka kot do oprostitve plačila prispevkov?

Skladno s prvim odstavkom 34. člena interventnega zakona – ZIUZEOP so do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka upravičene samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Navedeno pomeni, da v kolikor se dejavnost ne more opravljati (npr. ker je bilo opravljanje dejavnosti onemogočeno oziroma prepovedano zaradi odločitve Vlade), se pogoj glede bistvenega zmanjšanja obsega opravljanja dejavnosti ne ugotavlja. Dodajamo, da se šteje, da zavezanec ne more opravljati dejavnosti, v primerih, kadar ne more izvajati nobene od registriranih dejavnosti.
Enako velja tudi za uveljavljanje oprostitve plačila prispevkov za socialno varnost.

Kako oddamo izjavo, če v tej to ni predvideno?

 

Sonija - 15.04.2020 - 16:34

Očitno moramo biti tudi jasnovidci.

Navedeno pomeni, da v kolikor se dejavnost ne more opravljati (npr. ker je bilo opravljanje dejavnosti onemogočeno oziroma prepovedano zaradi odločitve Vlade), se pogoj glede bistvenega zmanjšanja obsega opravljanja dejavnosti ne ugotavlja.
Te razlage do sedaj še nisem zasledila.
In v izjavi ne obkljukaš nič?