krpan in druščina postani član

Naslov teme: Krizni dodatek da ali ne?

1762  12.04.2020 - 16:05h / Ostalo / Avtor: aNI / 308 / 7

Delavec je imel za  februar z nadurami plačo večjo od trikratnika minimalne plače. V marcu nadur nima in je plača nižja od trikratnika minimalne plače.
Ali mu lahko damo krizni dodatek ali ne?

Sara - 12.04.2020 - 17:06

Da.

Martin Krpan - 12.04.2020 - 17:12

Predlagam, da začnete (sami) brati, saj ZELO :) jasno piše v drugem odstavku 33. člena ZIUZEOP ...
http://www.superdavki.com/article/19454/ref_cat/342

Če želite, lahko na navedeni povezavi cel 33. člen "skopirate" in ga pod vašo temo "prilepite", bomo skupaj brali :)).

Pa seveda da ne pozabim - boste morali še tole prebrati, če nimate dostopa do navedene vsebine :) - https://www.davkoplacevalci.com/novice/2020/vedno-z-vami-in-vedno-na-vasi-strani


 

aNI - 12.04.2020 - 18:10

O.K. se ne da kopirat. Ja saj tudi jaz preberem, da ne! Ampak za vsak slučaj, kaj pa če kje drugje še piše da lahko izplačamo, ker pa v tem mesecu ni dosegel.....
Martin, vsa čast vam, da se tako razdajate za nas. Razmišljam da postanem vaš član, ker je edino tukaj vse ažurirano in to zelo hitro.
Res vsa pohvala in veselo preostalo praznovanje.

Martin Krpan - 13.04.2020 - 15:40

Ja, "crkujemo" :)), ko moraš 3 x dnevno gledat eno in isto zadevo, če so "bumbarji" kakšno svoje pojasnilo "povozili" v istem dnevu. Drugače - hvala za prijazen odziv, seveda ste pri nas - tukaj ali "tam" (aktivni člani na superdavkih :)) vedno dobrodošli.

:)... - 12.04.2020 - 20:25

  Eno tolmačenje je takšno

2. Kdo je upravičen do izplačila dodatka?

Zaposleni, ki v času epidemije delajo – torej, ki niso na čakanju na delo – in katerih zadnja izplačana plača ne presega trikratnika minimalne plače. Torej, katerih februarska plača ni presegala 2.821,74 evra bruto. Izjema so zaposleni v proračunskih porabnikih, bankah in zavarovalnicah (zavarovalna dejavnost K), za katere protikoronski zakon ne velja.

3. Se upravičenost do izplačila dodatka ugotavlja vsak mesec sproti?

Da. Torej, za upravičenost do kriznega dodatka v marčevski plači je osnova februarska plača. Izplačilo dodatka v aprilski plači dobijo tisti, ki z marčevsko plačo niso presegli trikratnika minimalne plače. Za majsko plačo, ki bo izplačana junija, pa tisti, katerih aprilska plača ni presegla trikratnika minimalne plače. Torej: če ste bili za marec upravičeni do dodatka, ker so februarske plače zaradi krajšega meseca praviloma nekoliko nižje, ni nujno, da boste do dodatka upravičeni tudi za aprilsko plačo in ali majsko plačo. Ali obratno, marca niste, aprila pa boste do dodatka upravičeni.

Martin Krpan - 13.04.2020 - 15:38

In jaz se s tem strinjam :).

:)... - 12.04.2020 - 20:49


15. Se za izračun upravičenosti do dodatka šteje izplačana plača ali osnovna plača? Se upošteva variabilni del plače, morebitni izredni dodatki?

V izplačano plačo se štejejo vse sestavine, naštete v drugem odstavku 126. člena zakona o delovnih razmerjih, torej: osnovna plača, del plače za delovno uspešnost in dodatki – pri tem je sestavni del plače tudi plačilo za poslovno uspešnost, če je to dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

Med dodatke štejejo dodatki za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa (za nočno delo, nadurno delo, delo v nedeljo, delo na praznike in dela proste dneve po zakonu), dodatki za posebne pogoje dela (za posebne obremenitve pri delu, neugodne vplive okolja in nevarnosti pri delu, ki niso vsebovani v zahtevnosti dela, se lahko določijo s kolektivno pogodbo).