krpan in druščina postani član

Naslov teme: plače dileme

1726  11.04.2020 - 08:54h / Ostalo / Avtor: majam / 88 / 4

Spoštovani,
lepo prosim za vaše menje ali odgovore glede
1. krizni dodatek: pripada zaposlenim, čigar zadnja izplačana plača ni presegla 3x minimalne plače. Primer: plača za mesec februar 2.500, plača za mesec marec 3.000. V tem trenutku je zadnja izplačana plača za mesec februar, ki je pod mejo. Ali zaposlenrmu pripada krizni dodatek za mesec marec?
2. nadomestilo zraradi višje sile: Delodajalec ne bo imel pogojev za povračilo nadomestil plače. Ali delavcu lahko izračuna nodomestilo zaradi višje sile po ZDR (50%) ali kljub temu, da ne ustreza pogojem izračuna nadomestilo po tem novem zakonu (80%)?
3. povračilo nadomestila čakanje na delo: Delodajalec koristi možnost povračila nadomestila za čas čakanja na delo. Do konca leta se ugotovi, da do povračila nima pravice. Furs odgovarja: Če se naknadno ugotovi, da je delodajalec napačno ocenil upad prihodkov in do ukrepov v zvezi z oprostitvijo prispevkov od nadomestila plač glede na podatke poslovnega izida ni upravičen, bo moral znesek oproščenih prispevkov vrniti.   
V kolikor pa delodajalec že sedaj pravilno predvidi, da upad prihodkov ne bo takšen, ko je zapisanno v pogojih, pa lahko koristi oprostitev prispevkov za pokojninsko zavarovanje. Furs pojasnjuje: Oprostitev plačila prispevkov za PIZ se prizna tudi npr. za čas, ko so zaposleni na dopustu ali na bolniški ter prejemajo nadomestilo plače v skladu drugim in tretjim odstavkom 137. člena ZDR-1 ter vsa druga nadomestila za plačo, ki se izplačujejo na podlagi ZDR-1, razen za nadomestila, za katera že ta zakon določa oprostitev vseh prispevkov, ter za bonitete in  druge dohodki iz dela, ki niso del plače. 
Ali je moje razmišljanje pravilno?
Vsem želim lepe praznike, nam, ki obračunavamo plače, pa še jasna in točna navodila glede obračunov.
Lep pozdrav

klemeni - 11.04.2020 - 11:07

a) krizni dodatek za marec mu priprada, za april mu ne bo
b) 80%
c) razmišljanje pravilno, če že zdaj ve da bo napačno oceni upad prihodkov naj izkoristi možnost PIZ in krizni dodatek.
Le dobička si ne bo mogel izplačati.
 

majam - 11.04.2020 - 11:29

Hvala za odgovore. Prvi in tretji odgovor mi je jasen, drugi pa ne čisto. Nisem pravnik, pa bi vseeno želela razumeti logiko. ZIUZEOP spreminjaja in dopolnjujej določbe:

1. Zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev

2. Zakona o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov

3. Zakona o nalezljivih boleznih
Nikjer pa ne piše, da spreminja ZDR. Zakaj bi torej morala obračunati nadomestilo zaradi višje sile po ZIUZEOP?

Liza - 11.04.2020 - 12:17

Mogoče zaradi tega:
21. člen
(namen)
(1) S podpoglavjem 1.1 tega zakona se z namenom ohranitve delovnih mest zaradi posledic epidemije ureja povračilo izplačanih nadomestil plače delavkam oziroma delavcem (v nadaljnjem besedilu: delavec) pri delodajalcih, ki jim začasno ne morejo zagotavljati dela zaradi posledic epidemije (v nadaljnjem besedilu: začasno čakanje na delo).
(2) S podpoglavjem 1.1 tega zakona se ne glede na določbo šestega odstavka 137. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13, 78/13 – popr., 47/15 – ZZSDT, 33/16 – PZ-F, 52/16, 15/17 – odl. US, 22/19 – ZPosS in 81/19; v nadaljnjem besedilu: ZDR-1) določa tudi višina nadomestila plače delavcem, ki ne morejo opravljati dela zaradi višje sile, in se ureja delno povračilo izplačanih nadomestil plače tem delavcem.

Liza - 11.04.2020 - 12:19

Nisem pravnica, vendar mi je ta člen sumljiv.