krpan in druščina postani član

Naslov teme: posebnosti (korona zakon)

1715  10.04.2020 - 17:20h / Ostalo / Avtor: DP / 234 / 1

Pozdravljeni.
Berem zakon pa ne znam iz njega razbrati kar nekaj posebnosti in se obračam na vse vas če mi lahko pomagate.

1. Če je oseba odprla lani novembra svoj s.p., ali lahko odda vlogo za denarno pomoč in odpis prispevkov. Sprašujem zato ker se višina prometa v drugi polovici letošnjega leta ne bo mogel primerjati z lanskim prometom ker ni bil s.p. že lani polovico leta odprt?
2. Popoldanski s.p.; s.p. 4 ure zaposlen in 4 ure plačuje CSD prispevke (možnost koriščenja zaradi otrok; ter s.p. 4 ure zaposlen in 4. ure v invaldiskem penzijonu ne morejo vložit vloge za denarno pomoč oziroma so neupravičeni do pomoč. Imam prav?
3. Ali lahko lastnik d.o.o.-ja v katerem je zaposlen, da sebe na čakanje zaradi pomanjkanja dela? Je pa v podjetju zaposlena še ena oseba katera pa dela na 4 ure preostale 4 ure pa ji plačuje CSD (možnost koriščenja zaradi otrok)?
4. S.p. je v bolniški že dober mesec preden je prišlo do korona krize. Po podjemni pogodbi so mu pomagali pri storitvah drugi delavci. Oseba je v bolniški ampak storitev se je preko podjetja še naprej izvajala. Zaradi krize se je storitvena dejavnost tega s.p.-ja ustavila zato je ostal brez prihodkov. Ali lahko oziroma je ta s.p. upravičena do izredne pomoči?
Teh podatkov ne znam razbrat oziroma sem že čisto čorav, stranke pa vseskozi sprašujejo kako to kako ono!

Res bi bil hvaležen če bi mi mogoče kdo pomagal!
Hvala lepa in lepe praznike!
Pa probajte si čim bolj spočit.

Jure - 10.04.2020 - 18:38

Pozdravljeni. 
Bi se se jaz tule zraven vkljucil z enim vprasanjem. Ali je do pomoci drave in odpisa prispevkov upravicena samozaposlena oseba ce v februarju ni izdala nobenega racuna. Prav tako ne v marcu? Dela na enem projektu kateri se je zaradi razmer ustavil in se bo nadaljeval takoj ko bo konec teh razmer. Hvala. Lp