krpan in druščina postani član

Naslov teme: Moja plača je ...

1713  10.04.2020 - 16:11h / Ostalo / Avtor: Toni / 107 / 4

...3.500,00 € bruto. Krizni dodatek mi ne pripada, ker presega 3x minimalne. Oprostitev prispevkov PIZ pa mi pripada, ker sem delal v času epidemije. A razmišljam pravilno?
Hvala za vaše mnenje. 
Želim vam lepe praznike in ostanite doma! 

poletje - 10.04.2020 - 18:06

54. Od katerih dohodkov iz delovnega razmerja se prizna oprostitev plačila prispevkov?

Delna oprostitev plačila prispevkov za PIZ, ki je določena v 33. členu ZIUZEOP, se nanaša na izplačila delavcem za obdobje od razglasitve epidemije, to je od 13. 3. 2020 do 31. 5. 2020.

Oprostitev plačila prispevkov za PIZ (tako prispevek zavarovanca kot prispevek delodajalca) velja za tiste delavce, ki v času uporabe interventnih ukrepov po ZIUZEOP niso na začasnem čakanju na delo oziroma odsotni z dela iz razloga višje sile po tem zakonu.

Oprostitev plačila prispevkov za PIZ se prizna tudi npr. za čas, ko so zaposleni na dopustu ali na bolniški ter prejemajo nadomestilo plače v skladu drugim in tretjim odstavkom 137. člena ZDR-1 ter vsa druga nadomestila za plačo, ki se izplačujejo na podlagi ZDR-1, razen za nadomestila, za katera že ta zakon določa oprostitev vseh prispevkov, ter za bonitete in  druge dohodki iz dela, ki niso del plače. 

Navedena oprostitev velja tudi za zaposlene, ki imajo v zadnjem mesecu  izplačane mesečne plače, ki so višje od trikratnika minimalne plače in za katere delodajalec ni dolžan izplačati mesečnega kriznega dodatka.

Tudi v primeru, da delodajalec delavca v času začasnega čakanja na delo pozove na delo v skladu z drugim odstavkom 24. člena ZIUZEOP ali je delavec na dopustu, ima delodajalec pravico do oprostitve plačila prispevkov za PIZ za čas dela oziroma dopusta.

Za čas začasnega čakanja na delo in za čas odsotnosti z dela iz razloga višje sile pa ima delodajalec pravice iz 1.1. poglavja ZIUZEOP (pravica do povračila nadomestila plače in pravica do oprostitve plačila vseh prispevkov)

virineja - 10.04.2020 - 20:14

Sedaj pa se znajdi. Zakon pravi, da je oprostitev prispevkov v mesecu aprilu in maju, kar pomeni, da se nanaša na mesec marec/izplačilo aprila; mesec april/izplačilo maja.....????:

33. člen (delna oprostitev prispevkov za zaposlene v zasebnem sektorju, ki delajo, in krizni dodatek)

 (1) Za delavce iz prvega do četrtega in šestega odstavka 14. člena ZPIZ-2 so delodajalci oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v mesecu aprilu in maju 2020. Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v tem času v celoti plačuje Republika Slovenija. 
(2) Delodajalci iz prejšnjega odstavka vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla trikratnika minimalne plače, izplačajo mesečni krizni dodatek v višini 200 eurov, ki je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.    (3) Neposredni in posredni uporabniki proračuna Republike Slovenije in občinskih proračunov ter finančne in zavarovalniške dejavnosti, ki spadajo v skupino K po standardni klasifikaciji dejavnosti, niso upravičeni do ukrepov iz tega člena.  

 

Sara - 10.04.2020 - 21:35

Kaj? A ni od 13.3.? A že spet ena neumna "depeša" brez podpisa romala na Ul.

Ana - 11.04.2020 - 18:53

Ni dolžan izplačati...
Torej ga lahko , če hočem.
Naši šefi so delali ves čas,skrbeli za material,da je proizvodnja tekla, skratka organizirali delo  in to ne od doma....in sedaj jim krizni dodatek ne pripada ?
Samo zato, ker imajo kao previsoke plače ??

Kaj mislite ?