krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dve nagradni vprašanji

1709  10.04.2020 - 15:27h / Dohodnina / Avtor: Erika / 364 / 6

V teh dneh se mi porajata dve nagradni vprašanji za "bonus točke".

Predvidevam, da bodo poslovni subjekti, ki bodo upravičeni do plačila določenih prispevkov in drugih dajatev le te morali vkjučiti med prihodke. Tako kot je seveda pri "vseh" oprostitvah plač.

Kaj menite, koliko zavezanecev normirancev, s takimi ali drugačnimi oprostitvami, UTD-ji in subvencijami bo naslednje leto pravilno izpolnilo davčni obračun z vsemi prihodki po računovodskih standardih?

Ali je UTD del prihodkov fizične osebe, ali je UTD del prihodkov samostojnega podjetnika?

 

Kaj pa davčna priznanost odhodkov povezana z bonitetami/nebonitetami in plačilom/neplačilom obveznosti za prispevke in dohodnino?

 

 

 

Simbi - 10.04.2020 - 16:37

UTD in povračilo nadomestila plače za čakanje na delo se obravnava kot del prihodkov samostojnega podjetnika in to PRIHODKOV OD PRODAJE

Kopiram stališče SIR:

STROKOVNA RAZLAGA 

Prihodki,  opredeljeni  v  22.  in  35.  členu  ZIUZEOP‐ja  so  čisti  prihodki  od  prodaje,  ki  jih  organizacije  izkazujejo  v  posameznih  postavkah  AOP‐ja  v  obrazcu  Podatki  iz  izkaza  poslovnega  izida  (AJPES)  na 
podlagi podatkov iz posameznih kontov, in sicer: 

AOP 110 – A. ČISTI PRIHODKI OD PRODAJE

Čisti prihodki od prodaje so prodajne vrednosti prodanih količin, zmanjšane za vse popuste, ki so bili  dani ob prodaji ali kasneje, pa tudi za vrednosti vrnjenih količin. 


Sa je bo kdo še spomnil, da bo od tega potrebno plačati DDV!

Erika - 10.04.2020 - 20:51

Juhej, si že predstavljam izponjevanje davčnega obračuna normirancev v prihodnjem letu.
predvsem tisih, ki seštejejo izdane račune v posameznem letu, vpišejo številko in oddajo. Če je pa tako enostavno, da računovodij se pa ne potrebuje :)

poletje - 10.04.2020 - 16:46

Za  oproščene prispevke samozaposlenih je že pojasnjeno tako:

40a.Kako se davčno obravnavajo prispevki samozaposlenih oseb, ki so oproščeni plačila po 38. členom ZIUZEOP?

V skladu z 9. točko 20. člena ZDoh-2 se dohodnine ne plača od obveznih prispevkov, ki se po 38. členu ZIUZEOP pri samozaposlenih osebah oprostijo plačila. Za zavezance, ki si zavarovani kot samozaposlene osebe, se oprostitev realizira preko določitve davčne osnove, ki je dobiček, ki se ugotovi kot razlika med dejanskimi prihodki in dejanskimi ali normiranimi odhodki, doseženimi v zvezi z opravljanjem dejavnosti. Upoštevaje veljavne davčne predpise in s tem računovodske standarde, se pripoznajo prihodki v višini oproščenih prispevkov in odhodki v višini celotnih obračunanih prispevkov, kar v učinku predstavlja realizaciji oprostitve. Enaka pravila za upoštevanje prihodkov veljajo tudi v primeru, ko zavezanci ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov. Glede odhodkov pa se pri zavezancu, ki ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, šteje, da se je zavezanec odločil za pavšalno določanje oziroma pripoznavanje vseh odhodkov, ne glede na dejansko vrsto in višino obračunanih odhodkov, vključno z obračunanimi prispevki za socialno varnost. V sistemu normiranih odhodkov se torej šteje, da so bili zavezancu pripoznani vsi dejansko obračunani odhodki v zvezi z opravljanjem dejavnosti, saj zavezanec dejansko obračunanih odhodkov ne izkazuje.

50a.Ali se temeljni mesečni dohodek in oproščeni prispevki pri samozaposlenih osebah štejejo k računanju skupnih prihodkov v primerjavi s februarjem 2020 in prvim polletjem 2019?

Mesečni temeljni dohodek v višini 350 eurov in 700 eurov se ne šteje k računanju skupnih prihodkov v primerjavi s februarjem 2020 in prvim polletjem 2019. Prav tako se k računanju skupnih prihodkov v primerjavi s februarjem 2020 in prvim polletjem 2019 ne bo štela oprostitev plačila prispevkov za samozaposlene.

Glede UTD pa je direktor FURS-a na tiskovni konferenci 7.4.2020 pojasnil, da trenutno še ni oproščen obdavčitve z dohodnino, da pa bi bilo primerno, da bi bil in da upa, da bodo novi zakoni to popravili.

Virus - 10.04.2020 - 17:16

Ali to pomeni, da zaradi tega lahko zgodi, da podjetja ne bodo več dosegala pogoja in bodo morala vračati državna sredstva?

poletje - 10.04.2020 - 17:32

Kakor razumem odgovor FURS-a 50a se to ne šteje za doseganje praga:
 Mesečni temeljni dohodek v višini 350 eurov in 700 eurov se ne šteje k računanju skupnih prihodkov v primerjavi s februarjem 2020 in prvim polletjem 2019. Prav tako se k računanju skupnih prihodkov v primerjavi s februarjem 2020 in prvim polletjem 2019 ne bo štela oprostitev plačila prispevkov za samozaposlene.

Hmmm...bomo videli, če bodo kaj spremenili ali dopolnili tole mnenjea, ampak tole je odgovor samo za samozaposlene.
Za oproščene prispevke pri podjetjih in nadomestila plač pa še nisem našla razlage.

 

:)... - 10.04.2020 - 18:52

So že dodali v n-ti verziji popravkov , še vedno pa ni za vštevanje omejitve prihodkov......

69a. Ali se povračila prispevkov za socialno varnost, izplačila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in zaradi odsotnosti iz razloga višje sile ter refundiranje bolniških nadomestil s strani države lahko uveljavljajo kor davčno priznan odhodek?

V skladu z 12. členom Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb - ZDDPO-2 se pri ugotavljanju davčne osnove (dobička) priznajo prihodki in odhodki, ugotovljeni v izkazu poslovnega izida oziroma letnem poročilu, ki ustreza izkazu poslovnega izida in prikazuje prihodke, odhodke in poslovni izid, na podlagi zakona in v skladu z njim uvedenimi računovodskimi standardi, če ta zakon ne določa drugače. Interventni zakon - ZIUZEOP v svojih določbah glede povračil prispevkov za socialno varnost, izplačila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in zaradi odsotnosti iz razloga višje sile ter refundiranjem bolniških nadomestil, ne določa drugačne (posebne) davčne obravnave. Skladno z navedenim so zato prihodki in odhodki, ki nastanejo v zvezi s tem, v skladu z določbami ZDDPO-2, davčno priznani.