krpan in druščina postani član

Naslov teme: Aleluja MK ....

1699  10.04.2020 - 11:35h / Ostalo / Avtor: majki / 157 / 9

2.  Obvezna uvedba posebne pomoči vsem računovodskim servisom (ja, prav ste prebrali!)

 

Tako, kot so zdravniki in ostalo medicinsko osebje na prvi bojni v boju proti virusu za prebivalstvo, tako so računovodski servisi v prvi bojni vrsti za gospodarstvo. Trdno sem prepričan, da sta stres in obremenitve zdravnikov primerljive s stresom in obremenitvami računovodkinj in računovodij. Glede na to, da sem sam nekoč imel računovodski servis in sem (iskreno) sprejel odločitev, da raje grem na zavod za zaposlovanje kot pa da opravljam ta poklic še naprej (z vsem spoštovanjem do tega poklica), lahko utemeljeno trdim, da so ti subjekti v tem času celo pomembnejši od samega FURS-a! Če se le-ti »zrušijo« (finančno, mentalno, psihološko …), njihovi klienti ne bodo mogli plačati dajatev v proračun, pa čeprav bi to želeli (večina naročnikov računovodskih storitev niti ne ve, kaj je konto, kaj šele, kako izgleda obrazec DDV-O ali kako vstopiti na eDavke).

 

Računovodski servisi so v tem trenutku vez med pretežno malimi gospodarskimi subjekti - podjetniki (cca. 100.000 le-teh) in državo, so neke vrste zdravniki, medicinske sestre, reševalci in gasilci za pritekanje sveže infuzije (denarja) v državni proračun in za pritekanje ustrezne strokovne podpore gospodarstvu.

 

Dejstvo je, da računovodkinje in računovodje v tem času ne morejo na začasno čakanje na delo, da bodo imeli velik osip plačil s strani svojih naročnikov (v tem tempu bo cca. 30% malega gospodarstva »izginilo« - likvidacija, stečaj, nelikvidnost …), da so oni za svoje naročnike »vse« (računovodje, pravniki, strokovnjaki za delovna razmerja, »psihologi« …).

 

Zato menim, da bi morali računovodski servisi za vsakega zaposlenega + »nosilca dejavnosti«, kateri dela, prejeti dodatno nepovratno pomoč v višini vsaj polovice povprečne letne plače leta 2019, preračunane na mesec, za vsak mesec trajanja razglašene epidemije. Ta pomoč ne sme izključevati ostalih potencialnih ugodnosti, ki izhajajo iz zakonodaje.

Martin Krpan - 10.04.2020 - 11:44

Aleluja vsem, ki delate v računovodskih servisih! Še posebej v teh "idiotskih" časih (ne govorim o virusu, temveč o kaosu pri računovodenju, plačah, nadomestilih, pritiskih s strani vaših naročnikov storitev ...). VELIKI Klap klap klap z moje strani. VSEM VAM, tudi VSEM V GOSPODARSTVU, ki držimo tole slovensko štalo pokonci! Čeprav se mi zdi, da bomo predvsem vsi mi iz gospodarstva (p)ostali K(o)ronani osli!

P.S. Ker ste  zadevo "sneli" iz konteksta neke celote, samo vsem ostalim "neobveščenim", da je "Majkl doživel ekstazo" :) ob prebiranju tega, kjer sem se "skašljal" ... https://www.davkoplacevalci.com/blog/2020/ne-izgrajte-se-z-nasim-denarjem---izboljsajte-mega-paket-za-gospodarstvo

ssonček - 10.04.2020 - 12:00

Tole pa takoj podpišem. Ampak tega se , na žalost, zavedamo samo mi, ki smo računovodski servisi, ali pa delamo v njih.
Mogoče bi lahko kdo povedal na glas, na TV mogoče. 
Vse moje sosede že 3 tedne kopljejo po zemnji, sadijo rožice in solato, berejo knjige, se družijo z otroci, se pogovrjajo s prijateljicami po telefonu .... skratka, so se odpočile in komaj čakajo vrnitve v službo.
Mi pa smo razvaline, še vseh bilanc nismo oddali.

Zoya - 10.04.2020 - 12:25

Se spomnite izjave Ministra, bilo je na TV-ju nekaj časa nazaj: "Javna uprava je gonilo razvoja gospodarstva...!?!?!?!?
 

Svinčnik mi je padel iz rok, nisem verjela, ali slišim prav.... So bile od takrat kakšne spremembe? NEEEE in dvomim, da bodo. Žal

Liza - 10.04.2020 - 13:16

Tega nisem slišala, na srečo, ker bi verjetno že bila hospitalizirana ... čeprav bi lahko že bila navajena ...

MK pa ... vsaka čast!!! in hvala za podporo, ker to kar se zdaj dogaja, ni normalno ...  vsak dan me tišči v prsih in si potem merim temperaturo ... pa je "samo" tesnoba ...
 

anaana1 - 10.04.2020 - 14:06

ker minister je bil to?  (mogoče mesec)

poletje - 10.04.2020 - 12:42

Tudi jaz se popolnoma strinjam z zapisanim. Namreč dela je vedno več in še preveč, zaostanka je veliko, bilance sem dala »na čakanje«, ker se moram ukvarjati s to novo zakonodajo in še več dela nas čaka. Namreč preračunavanje in kalkuliranje, da bodo ja imeli večji upad prometa prvega polletja in potem da ne bodo presegli  rasti prometa drugega polletja…itd., skratka, da bodo ostali znotraj okvirov, da jim ne bo potrebno nič vračati. Če pa bo to neizogibno potrebno, pa potem izračuni zamudnih obresti, ubadanje z birokracijo in obrazci, kako to vračilo speljati, spet nihče ne bo nič vedel,  popravki knjižb pa saj si še niti sama točno ne morem predstavljati, kako bo to izgledalo. Če jim pa zaračunaš sedaj, ko imaš dejansko več dela s takimi, ki so upravičeni do teh ugodnosti, bodo pa eni takoj cinično pripomnili, da so oni sedaj v težavah zaradi tega, ker jim je prepovedano opravljanje dejavnosti, ti jim pa računaš več kot pa prej. Ampak ali nam bodo npr. gostinec, ko bomo šli na kavico s smetano, zaračunal samo kavo – brez smetane, ali nam bo frizerka, ki nas bo barvala in strigla, zaračunala samo barvanje, ali nam bo serviser za avto zaračunal samo polovično uro namesto cele….a mi naj pa delamo več in računamo manj??? Zato se strinjam, da bi nam morala država nekaj dati, tako kot je Martin Krpan predlagal, saj zaradi državnih ukrepov smo sedaj v taki godlji kot smo in da še vedno čakamo zakon, ki bo objavljen in bo posegel za nazaj. Ostala javna uprava, ki »kao« dela doma, v resnici uživa in en del jih sigurno ne DELA NIČ, preverjeno iz bližnjih sorodstvenih virov. Namreč sorodnica dela v JU, njeni šefi pa so si »zrihtali« delo od doma in ko jih kliče, naj ji pošljejo to in ono, kar pač rabi, pravijo, da nimajo računalnika. Ja kako pa potem delate, jih vpraša?....Tišina na drugem koncu slušalke.  Jaz pa vsak dan bolj zmatrana, bleda in živčna, od 06.00 do 23.00 v pisarni non stop. A se bo kakšna "naša" organizacija kdaj kaj potegnila za nas? 

ssonček - 10.04.2020 - 13:05

A bi mogoče tudi GZS-ZRS zbornica kaj storila za nas? Nisem mislila članarine, ha ha...

kali - 10.04.2020 - 13:18

bo ja bo

nihče nas ne omeni, ne na TV, ne naradiu, nikjer
nam nihče ne ploska .........

zdravja in veliko pirhov želim
če bomo seveda doma, in ne v pisarni


 

anaana1 - 10.04.2020 - 14:10

če bi nam dali samo kratka, jasna, nekomplicirana navodila, bi bila najbolj zadovoljna!!!!!! , kaj naam pomaga, da bi nam kaj dali, če smo pa na koncu z živci.