krpan in druščina postani član

Naslov teme: povprečna plača za zadnje tri mesece

1610  08.04.2020 - 11:53h / Ostalo / Avtor: pixi / 258 / 3

Lahko kdo pojasni, če je kje definirano, kateri dodatki se vključujejo v osnovo, ki se uporabi za izračun povprečne plače za pretkele tri mesece. Firma zaposlenim izplačuje dodatke  za indiv.delovno uspešnost, za dosežen promet,.... tako da dejansko dobijo še skoraj cca 70% osnovne bruto plače zraven...
Ali za izračun upoštevamo celoten bruto ali samo osnovo + dodatek na minulo delo?

Tina - 08.04.2020 - 12:00

137. člen ZDR-1
(7)Če s tem ali drugim zakonom oziroma na njegovi podlagi izdanim predpisom ni določeno drugače, delavcu pripada nadomestilo plače v višini njegove povprečne mesečne plače za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti. Če delavec v obdobju zaposlitve v zadnjih treh mesecih ni delal in je za ves čas prejemal nadomestilo plače, je osnova za nadomestilo enaka osnovi za nadomestilo plače v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti. Če delavec v celotnem obdobju zadnjih treh mesecev ni prejel niti ene mesečne plače, mu pripada nadomestilo plače v višini osnovne plače, določene v pogodbi o zaposlitvi. Višina nadomestila plače ne sme presegati višine plače, ki bi jo delavec prejel, če bi delal.

pixi - 08.04.2020 - 13:58

Višina nadomestila plače ne sme presegati višine plače, ki bi jo delavec prejel, če bi delal.  ................... Tu imamo problem; kako vedeti kolikšno plačo bi dobil glede na vse dodatke, stimulacije.... če bi delal vse mesec. Še ima kdo tak primer???? 

jst99 - 08.04.2020 - 15:43

Jaz se isto sprašujem, kaj vzeti za osnovo.