krpan in druščina postani član

Naslov teme: NADOMESTILO PLAč 80%

1542  06.04.2020 - 19:44h / Dohodnina / Avtor: KLAUDIN / 170 / 3

Pozdravljeni, ker se mi že od vseh teh (CORONA ) podatkov malo meša, prosim za pomoč:
kaj je pravilna osnova za izračun nadomestila plače:
- plača za mesečni fond ur 1000,00
- dodatek za nadure               50,00
- minulo delo (v osnovi za izračun minulega dela so zajete tudi nadure)  5,00

zneski niso realni , so samo za prikaz. Torej morem sešteti plačo za mesečni fond ur+ minulo delo, vendar  samo od osnove 1.000, a je tako pravilno? Kaj pa če sem imela še kako stimulacijo oz. delovno uspešnost, a to tudi prištejem?

Vem, da je na forumu že veliko napisanege in da s tem vprašanjem samo ˝smetim˝, vendar vseeno prosim za pomoč.
Hvala že vnaprej in ostanite zdravi !

B - 07.04.2020 - 09:13

Vse je prišteto tudi nadure. Plača je izračunani bruto znesek povprečja zadnjih 3. mesecev.

Dzemal - 08.07.2020 - 14:34

Poz. Delavac je za radi epidemije osto bez dela apak je bijo prijavljen v firmi in mu je šef nakazilo 3 mjesece 80% placu paje delava pršo nazaj in je moro vratiti u taj dinar v gotovini ka da se naredi lep poz. 

Liza - 07.04.2020 - 09:18

B - kaj če bi najprej zakon prebrali, preden pišete?
137.člen ZDR-1
(7) Če s tem ali drugim zakonom oziroma na njegovi podlagi izdanim predpisom ni določeno drugače, delavcu pripada nadomestilo plače v višini njegove povprečne mesečne plače za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti. Če delavec v obdobju zaposlitve v zadnjih treh mesecih ni delal in je za ves čas prejemal nadomestilo plače, je osnova za nadomestilo enaka osnovi za nadomestilo plače v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti. Če delavec v celotnem obdobju zadnjih treh mesecev ni prejel niti ene mesečne plače, mu pripada nadomestilo plače v višini osnovne plače, določene v pogodbi o zaposlitvi. Višina nadomestila plače ne sme presegati višine plače, ki bi jo delavec prejel, če bi delal.

138. člen
(začasna nezmožnost zagotavljanja dela iz poslovnega razloga)
(1) Če delodajalec začasno, vendar najdlje za čas šestih mesecev v posameznem koledarskem letu, ne more zagotavljati dela delavcem, lahko z namenom ohranitve zaposlitve pisno napoti delavca na čakanje na delo doma. Pisna napotitev se lahko pošlje delavcu tudi po elektronski poti na elektronski naslov delavca, ki ga zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec.
(2) V primeru čakanja na delo ima delavec pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove iz sedmega odstavka prejšnjega člena in dolžnost, da se odzove na poziv delodajalca na način in pod pogoji, kot izhaja iz pisne napotitve.