krpan in druščina postani član

Naslov teme: dileme korona zakona s.p.

1518  06.04.2020 - 09:50h / Dohodnina / Avtor: virineja / 325 / 6

Pozdravljeni!

Vem, da se v tem času ukvarjate z vsemi operativnimi »nebulozami« kako in kaj: čakanje na delo, nadomestila, temeljni dohodek, odpis prispevkov itd., zamik plačila predhodnih akontacij in še bi se našlo. Dilem okrog tega je veliko (sicer je tudi MK že nekaj povedal o tej temi). Želela bi izpostaviti nekaj stvari, vas pa bi prosila, da komentirate oziroma poveste, če ste na to temo že dobili kjerkoli odgovore:

A.)Temeljni dohodek (s.p.): kriteriji kaj je bistveno otežen položaj v primerjavi s februarjem 2020 ni stvar polemike v tem trenutku. Vprašanje je ali se ta dohodek všteva med tiste prihodke I. polletja 2020, ki se bodo primerjali s prihodki I. polletja 2019 in s tem vplivali na dovoljen odstotek upada prihodka (več kot 20%).

Ker nikjer v zakonu ni govora o tem, da od teh dohodkov ne bo dohodnine/davka iz dejavnosti kot to govorijo pri vseh drugih socialnih/kriznih dodatkih, bodo v vsakem primeru vključeni v davčno osnovo davka iz dejavnosti in se bo od tega plačal tudi davek/dohodnina. Ja ali ne? V zakonu o dohodnini, v začetnih členih kaj je obdavčeno z dohodnino in kaj ni, je vse obdavčeno kar je povezano z opravljanjem dejavnosti………..

 

B)Oprostitev plačila prispevkov za april, maj 2020: poraja se podobna  dilema kot pri temeljnem dohodku, saj beseda oprostitev pomeni, da nekaj ne bo potrebno »nikoli« plačat: prispevki so obračunani, vendar ne plačani s strani s.p.-ja, temveč s strani države. (5.odstavek 38.člena) Zavezanec, ki izpolnjuje pogoje za oprostitev prispevkov za socialno varnost po tem členu, prispevke v obračunu prispevkov samo obračuna.

Komentar k temu členu sicer ne govori o oprostitvi plačila, temveč o odpisu prispevkov (K 38. členu:  S tem členom se z namenom pomoči gospodarstvu, ki je zaradi epidemije virusa COVID-19 v večji meri prizadeto, omogoča odpis prispevkov za socialna zavarovanja za samozaposlene osebe, verske uslužbence ter kmete.)

Bomo za njih lahko upoštevali 9. točko 20. člena Zakona o dohodnini:  20. člen (pomoči in subvencije): dohodnine se ne plača od: 9.     obveznih prispevkov za socialno varnost, ki jih za posamezne zavarovance v skladu s posebnimi predpisi plačuje Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost, pod pogojem, da Slovenija oziroma samoupravna lokalna skupnost ne nastopa kot njihov delodajalec;

a)Ali to pomeni izkazovanje med prihodki, ki se primerjajo s I.polletjem 2019 in nato izključitev v davčni bilanci iz davčno priznanih prihodkov v skladu z 9.točko 20.člena ZDoh?

b)Pri višini zavarovalne osnove, ki bo osnova za višino prispevkov za leto 2021, pa bodo/ali ne vključeni med »plačane prispevke«??? Vem, da je to še daleč in da lahko do takrat pride do nešteto popravkov zakona, ampak….

C) Predhodne akontacije: akontacije, ki dospejo v plačilo po uveljavitvi zakona se ne plačajo. Dospejo pa za mesec april in maj (plačilo 10.5. in 10.6.). Zakonodajalec je bil pri tem malo bolj »natančen«, saj je v drugem odstavku napisal, da se ti dve akontaciji ne upoštevata kot obračunane in da je to samo »odlog« do davčnega obračuna za leto 2020. Pa še njihov komentar tega 2. odstavka: Z drugim odstavkom se določata izjemi glede upoštevanja predhodne akontacije dohodnine oziroma akontacije dohodnine po 300. členu in 307.b členu ZDavP-2. Fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost, se neplačani obroki predhodne akontacije dohodnine oziroma akontacije dohodnine po prejšnjem odstavku ne štejejo za obračunane. Posledično se jim neplačani obroki davka ne odštejejo od akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti za leto 2020 oziroma od dohodnine, obračunane za leto 2020.

 

Simbi - 06.04.2020 - 17:04

Sama osebno menim, da se bo temeljni dohodek obravnaval tako kot so se včasih obravnavale subvencije za samozaposlitev, oproščeni prispevki pa tako kot prispevki PIZ za prvi vpis v register ali za zaposlene invalide nad kvoto. 
Dohodnino bomo po davčnem obračunu doplačali, saj bo obračunana predhodna akontacija vsebovala samo 10 mesečnih.

virineja - 06.04.2020 - 18:51

Če se bo preimenoval v subvencijo je to prihodek s.p.-ja v tistem mesecu na katerega se nanaša: 350 je prihodek marec, 700 prihodek april, 700 prihodek maj = ok, prihodki se ugotavljajo v skladu računovodskimi standardi. Saj do tu je vse v redu. Vprašanje pa je ali se tudi ti prihodki upoštevajo pri ugotavljanju izpolnjevanje kriterijev v skladu z izjavo, ki se predloži FURS-u: -25% marec glede na februar in -50%april in maj glede na februar.

Simbi - 06.04.2020 - 19:07

vprašanje na mestu...
ob oddaji vloge za TD najbrž ne, ob ugotavljanju kriterijev za vračilo pa bog vedi, čeprav mega zakon ne loči po vrstah prihodkov
še bo štala

Liza - 06.04.2020 - 17:18

sploh še nisem imela časa razmišljati o tem, vendar so to vsa zelo dobra vprašanja, ki bi jih bilo dobro nasloviti na ministrstvo za finance ali pa kar vlado, ker moramo vnaprej vedeti, kako se bodo zadeve obravnavale, da se lahko pravilno odločamo ...

Krena - 06.04.2020 - 21:19

To bo res še "velika štala", gnoj pa bo na računovodskih delavcih, ki bodo to morali vse dopovedati   "šank- majstrom" ki nimajo pojma in samo vidijo, da se da nekaj potegnit od države.
Imate pa tudi take, ki veselo delajo na črno, uradno pa so delavci na čakanju.

virineja - 07.04.2020 - 19:08

Na moje vprašanje pod A ali je trenutno temeljni dohodek obdavčen oziroma se všteva v davčno osnovo je gospod direktor FURS-a odgovoril: po trenutni zakonodaji /ZDoh bi ga vsakakor morali vključiti med obdavčljive prihodke. Ker pa menijo, da bi to lahko bila tudi  izredna pomoč - narava socialnega transferja, bo potrebno spremeniti zakonodajo, kar bo predlog za naslednji paket zakonov.