krpan in druščina postani član

Naslov teme: ODDAJO VLOGE na ZRSZ za povračilo nadomestila plač delavcem na začasnem čakanju na delo iz poslovnih razlogov

1371  01.04.2020 - 11:42h / Ostalo / Avtor: Jože / 124 / 16

Če plačo obračunam, če ima mesec 20 delovnih dni je to 160 ur. kaj označim v program na zrsz kjer je potreba izbrati: Sistem obračuna plač po dejanskih ali fiksnih opravljenih urah?

poletje - 01.04.2020 - 12:00

Imate sistem obračuna plač po dejanskih urah.

Kdor ima fiksni sitem ur, vsak mesec obračuna 174 ur.

jože - 01.04.2020 - 12:23

Vmes sem že klical na ZRSZ in mi je moški "oholo" rekel da imam po fiksnih. Verjamem vam tukaj!

Kata - 01.04.2020 - 12:41

Kako pa veš do kdaj boš imel delavce na cakanju če še ne vemo do kdaj bomo gostinci zaprti? Imate kakšno idejo oz. Kaj ste zapisali vi?
Lp

PLANIKA - 01.04.2020 - 13:09

Do preklica odloka o prepovedi opravljanja določene dejavnosti

Kata - 01.04.2020 - 13:14

Potem kar tako napišem, sem se ustrašila da je treba prav datum napisati. Hvala

Jaz sem zmedena - 01.04.2020 - 14:02

Ali tisti, ki ste imeli z odlokom prepoved obratovanja, vpisujete pod Vlogo za čas čakanja na delo ali pod Vlogo za odrejeno karanteno?

poletje - 01.04.2020 - 14:39

Karanteno ima tista oseba, ki ima tudi odločbo Ministrstva za zdravje o odrejeni karanteni.
Komur pa je bilo onemogočeno opravljanje dejavnosti zaradi Odloka o prepovedi obratovanja in če je potem zaposlene napotil na čakanje na delo, to potem vpišete kot razlog - vloga za čas čakanja na delo.

kjradd - 01.04.2020 - 14:29

kje oddajate to vlogo za čakanje? na fursu?mi smo mogli tudi zapreti kozmetični salon in 2 delavki poslati na čakanje.
zdaj jim dajem plačo. Kako bom dobila ta denar nazaj ? a je res da moraš imeti zadnje tri mesece v nulo plačane vse dajatve.
Jaz sem zamudila 5 dni za prispevke januarja.
a potem ne bom dobila nič?

Jaz sem zmedena - 01.04.2020 - 14:44

Danes so objavili vlogo na spletni strani Zavoda za zaposlovanje. Najprej se je potrebno registrirati. Po zakonu, ki je bil sprejet 28.03. - Ukaz o razglasitvi Zakona o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP) je za nadomestilo zapisano nekaj omejitev, vendar se mi zdi, da jih bodo še oblikovali in spremenili.
 

poletje - 01.04.2020 - 14:48

https://www.ess.gov.si/delodajalci/financne_spodbude/ugodnosti_pri_zaposlovanju/intukrep-povracilo-nadomestila-place

Kako oddate vlogo?

Vlogo oddate elektronsko na našem portalu za delodajalce. Pred prvo uporabo portala se registrirate. Za datum prejema vloge se šteje datum, ko jo prejme naš informacijski sistem.

O vlogi odločamo na Zavodu z odločbo po Zakonu o splošnem upravnem postopku (ZUP). O popolni vlogi odločimo v 30 dneh.
 

Preden začnete postopek oddaje vloge na portalu, si pripravite vse potrebno.

1. Izpolnite Excelovo tabelo, ki jo boste med elektronsko oddajo vloge uvozili na portal.

Seznam delavcev na začasnem čakanju na delo iz poslovnih razlogov


2. Pripravite si podatke, ki jih boste vnesli v elektronsko vlogo.

Povračilo nadomestila plače – delavci na začasnem čakanju iz poslovnih razlogov
Podatki o vlagatelju / Delodajalcu: ¤ Naziv, ¤ Naslov, ¤ Matična številka (MŠO), ¤ TRR poslovnega subjekta, ¤ Ime in priimek zakonitega zastopnika oziroma pooblaščenca, ¤ Ime in priimek kontaktne osebe, zadolžene za ukrep, ¤ Telefonska številka kontaktne osebe, ¤ eNaslov, na katerega želimo prejemati pošto s programom, ¤ Za obračun plač delavcem uporabljamo ... (fond delovnih ur po sistemu dejansko opravljenih ur / fond delovnih ur po sistemu fiksno opravljenih ur), ¤ Število vseh zaposlenih, ¤ Število zaposlenih na začasnem čakanju na delo iz poslovnih razlogov, ¤ Zaradi poslovnih razlogov začasno ne moremo zagotavljati dela delavcem in smo delavce napotili na začasno čakanje na delo ter jim izdali ustrezne odredbe o napotitvi na čakanje na delo. ¤ Nismo neposredni ali posredni proračunski uporabnik, katerih delež prihodkov iz javnih virov je bil v letu 2019 višji od 70 %. ¤ Ocenjujemo, da nam bodo prihodki v prvem polletju 2020 upadli za več kot 20 % in v drugem polletju ne bodo dosegli več kot 20 % rast glede na isto obdobje leta 2019. ¤ Sprejemamo vse pogoje in določila, ki so navedena in zahtevana v zakonodaji. ¤ Pod kazensko in materialno odgovornostjo potrjujemo, da so vse navedbe v vlogi in prilogah, ki so sestavni del vloge, resnične in ustrezajo dejanskemu stanju. ¤ Zakoniti zastopnik ali pooblaščenec delodajalca (ime in priimek):


3. Preglejte ustrezen priročnik o postopku elektronske oddaje vloge.

Priročnik za vnos in oddajo vloge – zaposleni na začasnem čakanju na delo iz poslovnih razlogov

Priročnik za vnos in oddajo vloge – zaposleni z odrejeno karanteno

 

Kr en - 01.04.2020 - 15:29

A nobenega ne moti da v vlogi moras podpisati izjavo o prihodkih v letu 2020 glede na 2019, glede na to da to po veljavnem zakonu ZIUPPP sploh ni pogoj, ampak je to samo v predlaganem zakonu??? 

Sicer nisem pravnik samo mislim da ta vloga ni cisto zakonita, morda kdo ve kako in kaj?? 
​​​​​
​​​​​

nina - 01.04.2020 - 19:37

In do kdaj moramo oddati, da ti pripada za marec?
 

nja - 02.04.2020 - 07:58

v 8 dneh od objave v UL, torej do ponedeljka.

Papagena - 02.04.2020 - 08:17

Kaj pa 10. člen 1. odstavek:
"Delodajalec lahko pravico do delnega povračila nadomestil plače zaradi začasnega čakanja na delo uveljavlja le enkrat ..." ?
Bomo potem vsi preveč pridni in za naslednje mesece vloge ne bo več mogoče vložiti???

Zemlja - 02.04.2020 - 10:11

Časnik finance...mogoče za razmislek:

Zavod za zaposlovanje od danes sprejema vloge podjetij za delno povračilo izplačanih nadomestil plače zaposlenim na čakanju. A previdno! Pripravlja se namreč novi zakon, ki bo dopolnjeval starega in ga bo državni zbor sprejel predvidoma ta teden. Po novem zakonu naj bi podjetja dobila višje povračilo. Torej, če želite višje povračilo izplačanih nadomestil plače delavcem na čakanju na delo, premislite, ali se morda splača počakati na novi zakon.

Kaj velja zdaj

Trenutno veljavni zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov predvideva tri možnosti:

delno povračilo, 40 odstotkov, izplačanih nadomestil plače zaposlenim, ki jim začasno podjetje ne more zagotavljati dela zaradi posledic epidemije (nadomestilo plače znaša sicer 80 odstotkov povprečne plače delavca) – povračilo je navzgor omejeno, in sicer na 892,50 evra (kot znaša najvišje nadomestilo za brezposelnost);

povračilo nadomestil plače zaposlenim, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene karantene zaradi epidemije;

odlog plačila prispevkov za socialno varnost samozaposlenim.

Po zakonu delodajalec uveljavi pravico do delnega povračila izplačanih nadomestil plače z vlogo, ki jo vloži pri zavodu za zaposlovanje v osmih dneh od napotitve delavca na začasno čakanje na delo, vendar najpozneje do 30. septembra. Pravico do delnega povračila nadomestila plače lahko uveljavi tudi delodajalec, ki je delavce na začasno čakanje na delo napotil pred uveljavitvijo tega zakona, če vloži vlogo v osmih dneh od uveljavitve tega zakona in izpolnjuje pogoje za uveljavitev pravice.

Izplačila povračil bodo omogočena z zahtevki za vsak mesec, lahko pa tudi skupaj z enim zahtevkom ob koncu trimesečnega obdobja, je pojasnila Eriana Katnik, koordinatorka izvedbe interventnega zakona na zavodu za zaposlovanje.

Kaj predvideva novi zakon

Ta hip pa se pripravljajo za delodajalce ugodnejši ukrepi. V prvem predlogu zakona, ki so ga predstavili v nedeljo, bo država krila 80 odstotkov bruto plače (povprečja zadnjih treh mesecev) – toliko, kot bi delavec dobil plače za primer začasne nezmožnosti zagotavljanja dela iz poslovnega razloga. Ne sme pa nadomestilo plače biti nižje od minimalne plače in ne višje od povprečne plače na ravni države.

Nadomestilo plače naj bi uveljavljali tudi delodajalci, ki so že napotili delavce na začasno čakanje na delo oziroma pri katerih delavec zaradi višje sile ni mogel opravljati dela že pred uveljavitvijo tega zakona. Povračilo nadomestila plače, razen za delavce, kjer plačilo nadomestila plače ne bremeni delodajalca, pa se bo delodajalcu izplačevalo mesečno, v sorazmernem deležu ali v celoti, in sicer 10. dan meseca, ki sledi mesecu izplačila nadomestila plače po tem zakonu.

Več o predlogu v članku Delodajalci: kako boste uveljavljali povračilo nadomestila plače za čakanje zaposlenih na delo – predlog zakona sicer še dopolnjujejo z amandmaji v državnem zboru, sprejet pa naj bi bil še v tem tednu. Delodajalci pa naj bi po predlogu zakona uveljavljali pravico do povračila izplačanih nadomestil plače po tem zakonu z elektronsko vlogo pri zavodu za zaposlovanje v osmih dneh od napotitve delavca na začasno čakanje na delo, vendar najpozneje do 31. maja. Ta naj bi o vlogi odločil v osmih dneh s sklepom.

Bo zavod za zaposlovanje že vložene vloge obdelal po novi zakonodaji?

Zavod za zaposlovanje ta hip vloge delodajalcev po trenutno veljavnem zakonu sprejema elektronsko na portalu za delodajalce (pred prvo uporabo se je treba registrirati). Glede na to, da se v kratkem napoveduje sprememba zakonodaje na tem področju, ki bo precej ugodnejša za delodajalce, nas je zanimalo, ali bo zavod samodejno obravnaval vloge po novi zakonodaji ali bo treba podjetjem, ki bi denimo zdaj oddala vloge, potem še enkrat oddajati vloge in iti skozi celoten postopek. Na zavodu so odgovorili, da na ta vprašanja v tem trenutku še ne znajo odgovoriti, da trenutno velja ta zakon in da bodo "tudi v prihodnje postopali v skladu z zakonom in v korist stranke".

V kolikšnem času do odločbe po zdajšnjem zakonu?

"Odločbe bomo poskušali izdajati čim prej. Po dokončnosti odločbe bo delodajalec prejel še pogodbo, s katero se določajo obveznosti, roki in način izplačila," so še pojasnili na zavodu. V kolikšnem času boste torej dobili odločbo? Trenutni zakon določa, da se odločbe izdajo v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku (ZUP), se pravi, da ima organ zavezo, da odločbo izda v predpisanih rokih, to je 30 dneh, seveda pod pogojem, da je vloga popolna, pojasnjuje Katnikova.

Zavod je na spletu objavil tudi nasvete in priročnika za oddajo vloge.

Jaz sem zmedena - 03.04.2020 - 11:17

Mislim, da je ta članek nesmiseln, ker tisti, ki bodo vložili prej ne bodo na slabšem, saj bodo vsem izplačevali nadomestila po isti logiki. Kvečjemu bodo tisti, ki bodo vložili kasneje dobili od kasnejšega datuma??
Prav tako ne gresta skupaj izjavi, da je potrebno vložiti zahtevek 8 dni po napotitvi delavca na čakanje in izplačila povračil bodo omogočena z zahtevki za vsak mesec, lahko pa tudi skupaj z enim zahtevkom ob koncu trimesečnega obdobja.