krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ukrepi za ohranjanje delovnih mest -nejasnosti

1213  25.03.2020 - 11:46h / Ostalo / Avtor: Sonja / 83 / 5

Berem v Financah, danes 25.3.
Ukrepi za ohranjanje delovnih mest

Vse prispevke vseh zaposlenih, ki so na čakanju, krije država oziroma obe blagajni, pravice zavarovancev (torej tudi delovna doba) pa se ohranjajo.
Nadomestilo plač: država bo vsem zaposlenim na čakanju pokrila 80 odstotkov neto plače, preostanek pa delodajalec.
Ni več pogoja (ta je bil sprejet v četrtkovem interventnem zakonu), da mora za pomoč za državne subvencije na čakanju biti več kot 30 odstotkov zaposlenih. Upravičenost do pomoči se bo ugotavljala za nazaj.
Vsem na čakanju doma se odpiše akontacija dohodnine za čas trajanja ukrepov, to pomeni, da delodajalec za njih ne bo plačeval dohodnine vsak mesec, kot je to obvezno sicer, niti ne bo ta obveznost padla na delojemalce ob morebitnem poračunu dohodnine prihodnje leto.
1.Sprašujem in ne razumem več  ali ima država po zadnji verziji namem pokriti 80 ali 20 % neto plače delavca na čakanju?
2.Ali bo država sofinancirala kaj tudi ostale delavce, ki bodo pa še delali v podjetjih2.?
3. Ali je dopustno, da daš delavca na čakanje , če ima v zalogi ure za koriščenje in lanski dopust ?
4.Ali je dopustno, da  se odredi delavca na čakanje pri čemer je nedvoumno, da bo moral opraviti svoje nujno  tekoče delo npr. vnos računov za DDV, nujna knjiženja .. ?
Ali lahko v takšnem primeru delavec poda ugovor na sklep?
Morda se v verziji do petka še kaj spremeni, ampak del vprašanj je pa itak aktualen..
Hvala za pomoč...

Sonja - 25.03.2020 - 11:58

Ali je tako pripravljena dokumentacija dovolj za izdajo sklepov za čakanje na delo doma ?

 Opis poslovnega položaja delodajalca mora vsebovati: navedbo vzrokov za bistveno zmanjšanje obsega dela zaradi posledic virusa, zaradi česar je prišlo do prenehanja potreb po opravljanju določenega dela delavcev pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi (poslovni razlog v skladu z zakonom, ki ureja delovna razmerja),
podatke o delavcih, ki jim delodajalec zaradi poslovnih razlogov začasno ne more zagotavljati dela,
oceno poslovodstva o možnostih ohranitve delovnih mest.
Uveljavljanje pravice delodajalca do povračila nadomestila plače

Delodajalec bo uveljavljal pravico do delnega povračila izplačanih nadomestil plače z vlogo.

Vloga se vloži v elektronski ali pisni obliki pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje v osmih dneh od napotitve delavca na začasno čakanje na delo, vendar najpozneje do vključno 30. septembra 2020.

Rok za delodajalce, bi so delavce napotili na čakanje na delo na domu, pred uveljavitvijo tega zakona (kar bo predvidoma 28.03.2020), je 8 dni od uveljavitve, torej 05.04.2020.

Vlogi bo potrebno priložiti:

opis poslovnega položaja zaradi posledic virusa,

dokazila, da zaradi poslovnih razlogov začasno ne morejo zagotavljati dela hkrati najmanj 30 % zaposlenih delavcev     - 
VPRAŠANJE  ALI TO VELJA  PO ZADNJI VERZIJI ???????

, in bodo zato napotili delavce na začasno čakanje na delo,
pisno izjavo, s katero se bodo zavezali ohraniti delovna mesta delavcev na začasnem čakanju na delu najmanj šest mesecev po začetku začasnega čakanja na delo.

Sonja - 25.03.2020 - 13:20

Država bi morala nujno ustrezno rešiti primere , ko zapolsleni npr.  2 dni delajo , 3 dni so doma....ker vse ne usahne, prihodkov je manj,  delo je še , a v zmanjšanem obsegu in ga je potrebno opraviti...

jjj - 25.03.2020 - 14:40

Ali bo kje sploh vse objavljeno kar moraš točno narediti oz. obvestiti da boš upravičen do teh ukrepov?????

Liza - 26.03.2020 - 09:10

Mislim, da bomo morali počakati na naslednji teden za več podatkov. Nekje sem zasledila, da bodo obrazci za zahtevke objavljeni na spletnih strane ZRSZ naslednji teden, vendar jaz ne bom hitela, ker bom raje počakala na objavo sprememb, ki so jih napovedali ta teden.
Sem pa šla na stran DZ in novega predloga zakona še ni.
 

Jana - 28.03.2020 - 20:27

Kaj pa če imaš delavca zaposlenega za določen čas?Ga lahko prijavim na čakanje? Ali prav razumem  da moraš imeti delovca zaposlenega še šest mesecev po  začetku začasnega čakanja na delo?