krpan in druščina postani član

Naslov teme: int.zakon na področju plač - ali razumem pravilno?

1137  22.03.2020 - 14:17h / Ostalo / Avtor: teccna / 82 / 8

- zakon sprejet v DZ 20.03.2020
- 7.čl/2.t zakona - uveljavljanje pravice do povračila - ..'se delno povračilo nadomestila plače izplačuje za čas začasnega čakanja na delo PO uveljavitvi tega zakona.'
- zakon bo objavljen v naslednjem uradnem listu, ki izide predvidoma 27.3.2020


torej lahko pričakujemo subvencionirano čakanje na delo predvidoma od 28.3.2020 dalje? 

Ana - 22.03.2020 - 14:45

Ali morajo res delavci prvo koristit lanski dopust in viška ur šele nato čakanje?

Opa Zovalec - 23.03.2020 - 12:32

Dopust se koristi sporazumno med delavcem in delodajalcem. V to ZIUPPP ne posega. Gre za izredne razmere, ki jih je treba preživet. Na dopustu bomo, ko bo za to čas. Bi pa bilo dobro, če bi sindikati ali še kdo razmišljal tudi o tem - npr. začasni preklic 164 člena ZDR-1 in možnost plačila za neizkoriščeni LD v daljšem obdobju, npr. 2. let. Pa tudi o regresu bo treba razmisliti. Ob nedelu in plačilnih navadah, ki jih ne kroti niti samoizolirano sodstvo, se mnogim, ki bi drugače lahko preživeli, piše zelo, zelo slabo.

Martin Krpan - 22.03.2020 - 16:35

Nič niste tečni - KATASTROFA (kar sem že večkrat zapisal), da to ni objavljeno v Uradnem listu RS isti dan glede na nujnost ... Mislim, da bi bilo potrebno tudi Državni svet v teh časih "ukinit" ...
Skratka - "štala" ... paranoja ... nekateri se zapiramo (mislim, da še sam nisem ogrožena skupina :)), penzionisti pa lečejo po mestu, parkih, trgovinah, kot da imajo občni zbor. Raja zblojena, potem pa jamrajo.

P.S. Sem pa se malo skašljal v novem blogu ... (ne pravim, da so idealni predlogi, vsekakor pa boljši kot ta hiter "spacan" paket ukrepov za ohranjanje delovnih mest v gospodarstvu - a ni hecno, paketov za ohranjanje delovnih mest v javnem sektorju pa nikako ni in jih ne bo?? :)).

https://www.davkoplacevalci.com/blog/2020/hej-banda-brez-gospodarstva-ne-boste-preziveli

 

Opa Zovalec - 23.03.2020 - 07:18

Tokrat kritika DS ni na mestu, saj so takoj objavili, da se odpovedujejo pravici do veta.
Zakon je retroaktiven - vendar samo 8 dni po objavi. Upam, da bo strežnik ess vzdržal.
V poštev pride šele za marčevske plače, torej izplačila do 18.4.
Mene najbolj moti, da bo plače treba izplačati do 18. oz. 26.4., pa potem še maja, subvencija pa bo komaj 31.5. V storitvenih dejavnostih plače niso le nekaj%, ampak več 10%, praviloma vsaj 50% in več stroškov... Koliko podjetij ima pri nas finančnih rezerv za 2 meseca "nedela" in v razmerah, ko ni realno pričakovati poravnavo obveznosti s strani dolžnikov, še posebej, ker se je sodstvo "samoizoliralo"...

Pa še vprašanje za MK: "Kako pa veste, da ga penzleki se***o okrog?" Potem takem tudi vi niste doma...

Opa Zovalec - 23.03.2020 - 12:36

Moram se popraviti. Na osnovi 2. odstavka z. člena ZIUPPP sklepam, da bo zakon zares pričel delovati šele z aprilom. Delno povračilo plače se namreč plača za čakanje po uveljavitvi zakona. Kaj pa pred tem? – 6. odstavek 137. člena ZDR-1? Po moje že.

B - 23.03.2020 - 09:51

Kot sem zasledil v osnutku zakona je možno uveljaviti zahtevke za nazaj še pred sprejetjem zakona. Za pridobitev subvencije so številni pogoji, med drugim so tudi poravnane vse davčne in nedavčne obveznosti za obdobje 5 let. Poleg tega pa tudi obrazložitve in pojasnitve zakaj so morali delavci na čakanje. Vse to presoja Zavod za zaposlovanje in zatem sledi pogodba z delodajalcem s številnimi sankcijami. Še nikoli ni dala država sredstev brez številne birokracije kar se dogaja tudi sedaj. Pa veliko strpnosti.

KlavdijaB - 23.03.2020 - 10:02

Ko sem brala ta zakon mi je v oči stopilo naslednje:
Delodajalec lahko pravico do delnega povračila nadomestil plače uveljavi le enkrat in največ za 3 zaporedne mesece
Če prav sklepam to pomeni, da bo potrebno izplačevati 80% plače skupaj s prispevki, šele nato podati zahtevek za nadomestilo (če bodo delavci na čakanju cele 3 mesece- kar v veliki večini verjeno bodo), če prispevki na dan vloge ne bodo plačani se povračilo ne odobri? Tole je totalno nelogično, ker velika večina malih podjetji nima sredstev za izplačilo 3 plač in prispevkov. 
Močno upam, da si narobe razlagam.

Opa Zovalec - 23.03.2020 - 12:25

Počakajmo še na izvedbo ZZ, glede na dosedanjo prakso pa mislim, da bo vloga Enkratna, vlogi sledi pogodba, na osnovi katere vlagamo zahtevke. Delno povračilo nadomestil se plačuje konec meseca, ki sledi mesecu izplačila nadomestila, do tarkrat pa prispevki morajo biti plačani. Primer (če razumem prav): Nadomestilo za čakanje v marcu se plača v aprilu, delno povračilo pa prejmemo konec maja. ZAME ABSOLUTNO PREPOZNO!