krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izdaja računov

1101  19.03.2020 - 08:30h / Ostalo / Avtor: Jožefa / 99 / 3

Za fizične osebe izvajamo gradbene instalacije. Glede na trenutno stanje - corona virus - me zanima ali je zelo važen datum izdaje računa...
Na primer obnova kopalnice - groba instalacija do 16.3., fina montaža pa ta teden... Po navadi smo izdali račun za skupaj izvedena dela, sedaj pa me datum zanima glede na to da so omejitve pri storitvah do fizičnih oseb.

Babica od - 19.03.2020 - 09:30

Seveda so omejitve, fizičnim osebam ne smete izvajati storitev.

Martin Krpan - 19.03.2020 - 12:54

Če sprašujete glede davčnega predpisa - ZDDV-1 ne predpisuje roka, do kdaj morate izdati račun, predpisuje pa, kdaj oz. do kdaj pa ste dolžni obračunati DDV skladno z nastankom obdavčljivega dogodka.
V kolikor ste se z naročnikom storitve dogovorili, da mu obračunate opravljeno delo kot enkratno opravljen posel (in ne npr. na podlagi mesečnih gradbeniih situacij - to so t.i. sukcesivne dobave) takrat, ko bo delo opravljeno, se šteje, da je nastopil obdavčljivi dogodek (datum opravljene storitve) takrat, ko je delo zaključeno (torej - ko je narejena groba instalacija in fina montaža). Takrat - v tistem davčnem obdobju ste dolžni obračunati DDV (ne glede na datum izstavitve fakture oziroma ne glede na to, ali je sploh račun bil izstavljen!).
Nekaj več o tem si lahko preberete tudi na povezavi http://www.superdavki.com/article/19231/ref_cat/308

P.S. Če pa niste člani, pa izkoristite naslednje - glejte povezavo https://www.davkoplacevalci.com/novice/2020/vedno-z-vami-in-vedno-na-vasi-strani

Vse dobro vam želimo - Krpan z ekipo.
 

Martin Krpan - 19.03.2020 - 13:19

P.S. Štajerska GZ pa ima med drugim objavljeno tudi naslednje (torej zadeva, ki se ne nanaša na davke) ...

Z obrtnikom sem dogovorjen, da mi v kopalnici položi ploščice. Ali lahko opravi svojo dejavnost? Kaj naj storim, če me potem ne bo več vzel v vrsto?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji določa izjeme, med katere ne sodijo storitve polaganja ploščic v kopalnici, zato je opravljanje teh storitev prepovedano. Zakon o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06) določa tudi nadzor in kazni za neupoštevanje izdanega odloka.