krpan in druščina postani član

Naslov teme: Preplačana dohodnina za 2020 (ne sprašujem za lani)

934  07.03.2020 - 12:08h / Dohodnina / Avtor: davkoplacevalec / 114 / 4

Pozdravljeni,

ker sem v 2019 imel boljše poslovanje kot ga imam letos, se je mesečni obrok za dohodnino drastično znižal. Dohodnino sem nedolgo nazaj oddal, zato se mi je poračun šele zdaj vknjižil, jaz pa sem že plačal za januar in februar višjo dohodnino, kar pomeni da sem v plusu (negativen konto). 
Zanima me, ali moram od sedaj naprej kljub dobropisu plačevati natančen mesečni obrok, ali pa lahko počakam s plačevanjem toliko časa, dokler ne "ulovim" ničle, izrabim dobropis.

Upam da razumete kaj hočem vprašati.
Najlepša hvala za odgovore v naprej.

SimonaS - 07.03.2020 - 13:21

jaz bi plačevala nižjo akontacijo
in bodo vrnili samo toliko kot bo preplačila

davkoplacevalec - 08.03.2020 - 11:36

v vsakem primeru imam sedaj odmerjeno nižjo akontacijo, ki jo bom tudi plačeval v prihodnje, vendar sem za februar in januar že plačal višjo. Zanima me ali lahko sedaj par mesecev ne plačujem akontacije in ujamem razliko...

SimonaS - 08.03.2020 - 11:44

najbolje, da spremljate stanje na kartici na e-davkih in boste videli kako bo 10.04. (ko bo naslednje plačilo)
lahko, da vam bodo vrnili tudi tisto razliko, ki je bila za januar in februar že preplačana
pri nas je bilo pri parih strankah tako, da so vrnili kar je bilo v preplačilu za prejšnje leto in potem še od akontacij, ki so jih v tekočem letu že preveč plačali
 

Labsy - 10.03.2020 - 07:07

Sem bil v podobni situaciji in sem vedno "lovil" kontno stanje (da sem z nakazilom prišel na nulo), ne pa zaračunani znesek dohodnine oz. prispevka. Konkretno sem zaradi enormnih zaslužkov v letu otvoritve s.p. moral po izračunu plačevati po 650 EUR dohodnine mesečno, tako da preden so oni meni na zahtevo izračunali realno akontacijo, sem praktično vplačal dohodnino za celo leto. Zato v nadaljevanju leta nisem plačeval nič, čeprav so mi vsak mesec beležili tistih 150 EUR akontacije kot mojo obveznost, vendar sem imel toliko preplačila, da pač ni bilo treba plačevati. In je bilo vse OK.